Torna a Comunalitats

Comunalitat de Vic

Breu descripció

La Comunalitat de Vic neix amb la finalitat de dinamitzar les xarxes d’economia local des de la perspectiva del dret a la ciutat, els béns comuns i l’economia social i solidària. A través de l'enfortiment del teixit associatiu i veïnal, el teixit cooperatiu, el petit comerç, projectes autoorganitzats i xarxes de suport mutu. Generant un impacte social i singular al territori, especialment per a aquelles persones en situació de vulnerabilitat. Buscant una millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local amb una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.

Què treballem?

Els eixos de treball de la Comunalitat de Vic són els següents:

  • Transició ecosocial: fomentem xarxes autoorganitzades que generin canvis en el model de producció, distribució i consum de productes, béns o serveis per adaptar-nos a una economia més justa amb les persones i el planeta. Hem impulsat la comunitat energètica de Vic i treballem per generar mercats d'intercanvi o una biblioteca de les coses.
  • Ciutat habitable: Recuperem la memòria dels moviments veïnals i treballem per enfortir el teixit associatiu dels barris, així com per fer créixer les relacions i la vida als carrers i places. Busquem possibles solucions col·lectives als problemes d’accés a l'habitatge. 
  • Economia de les cures: Valorem les tasques reproductives i de cures com a part indispensable de l'economia, posant especial atenció a col·lectius que treballen immersos en l'economia submergida, a través de la creació de xarxes de suport mutu. Treballem també per proporcionar formació i recursos sobre drets laborals, salut mental, models de criança, etc.
  • Comerç local i economia social i solidària: Impulsem el petit comerç dels barris a través de la creació de xarxes d’ajuda mútua entre els agents que hi interactuen, des dels comerciants i consumidors als distribuïdors i productors. També treballem per acostar els models basats en l’economia social i solidària a tothom. 
  • Sobirania tecnològica i drets digitals: Volem impulsar projectes tecnològics que tinguin una perspectiva crítica i basada en els drets humans i que fomentin l'accés a internet i a les TIC de manera democràtica i amb igualtat de condicions per a tothom.

Recursos que oferim

  1. Prospecció i diagnosi: Anàlisi de diferents projectes, empreses de l’economia social i solidària i xarxes d’ajuda mútua del territori que comptin amb criteris d’economia comunitària o béns comuns urbans. Ha de servir per elaborar diagnosis, inventaris i catàlegs de bones pràctiques de les economies comunitàries i els béns comuns urbans i fer difusió d’aquests actius.
  2. Divulgació: De projectes, d’empreses de l’economia social i solidària i de xarxes d’ajuda mútua del territori que compleixin amb criteris d’economia comunitària o béns comuns urbans.
  3. Formació: Sobre temes sectorials, enfocades a la creació de nous projectes, a través de la generació d’aliances, la intercooperació, la visibilització de projectes referents o el foment de dinàmiques d’ajuda mútua i sostenibilitat entre entitats, col·lectius, empreses i autònoms. 
  4. Facilitació: De projectes d’economia comunitària i gestió de béns comuns urbans, acompanyant en la creació i consolidació de xarxes d’ajuda mútua, intercooperacció o acció col·lectiva atenent a les seves necessitats i oferint espais de trobada i un punt d’informació centralitzat a l’Espai Veïnal El Pont (Rambla Tarradellas, 13, Vic)

També treballem per l'enxarxament de diferents iniciatives transformadores de la ciutat. Les podeu consultar en aquest mapa 

Qui som

Agenda

Cicle

La Renova, el nou espai d’autoreparació de petits electrodomèstics i aparells informàtics i de telefonia, farà la seva segons sessió el pròxim dimecres 1

-

El 26 de maig comença al Refugi de la Guixa l'

-

Cineclub Vic projecta el 4 de juny el documental 'Cases d'algú'.