El programa de Comunalitats és la tercera vessant del Programa d’Economia Social, juntament amb la Xarxa d’Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars Cooperatius. La creació d’aquesta nova iniciativa persegueix l’enxarxament amb actors nous i diferents, un element necessari per canviar les realitats socioeconòmiques dels territoris. Aquest impuls i organització més justa de l’economia s’enfoca de la mà de comerciants, persones autònomes, entitats veïnals, empreses, cooperatives i actors institucionals, tots compartint el fet local.
Les Comunalitats urbanes són una aposta per eixamplar el marge de la col·laboració públic-comunitària, és a dir, que l’administració aposta no només per a la provisió de drets o serveis –com són l’accés a l’habitatge, l’alimentació o la cultura– sinó per garantir les condicions necessàries perquè es generin i consolidin comunitats que gestionin directament aquests recursos i serveis.
El fet interessant d’aquest model és que, d’una banda, l'administració reconeix la capacitat de la ciutadania a organitzar-se i a formar part dels afers públics, i d’altra banda, que les comunitats compleixen funcions públiques i es coordinen amb les administracions quan és necessari.
El programa busca així enfortir les xarxes d’ajuda mútua i els béns comuns al territori per a la resolució de les necessitats col·lectives i l’impuls de projectes socioeconòmics.
Altres programes públics han apuntat també en aquesta intencionalitat, com la promoció dels Ateneus Cooperatius o el programa de Patrimoni Ciutadà. Comunalitats urbanes és un programa revulsiu que vol seguir aprofundint en aquest sentit i ampliar la democràcia local.