Moció Per una Plana Viva

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Moció Per una Plana Viva

Necessitat col·lectiva

La Plana de Vic és un important mosaic agroforestal que conviu amb la trama urbana, en una veritable “ciutat agrària”. El seu paisatge es manté en un difícil equilibri amenaçat per la creixent urbanització i la conseqüent fragmentació dels espais que la conformen. Diversos estudis assenyalen que actualment ens trobem en el llindar en el qual caldrà decidir si les seves bases i el patrimoni agrícola han de seguir existint

Aquesta plana agrícola juga un paper clau en el nostre territori, no només en la producció local d’aliments, actualment destinada majoritàriament a la ramaderia. El seu mosaic agroforestal, delimitat per diversos i valuosos turons testimoni, també és cabdal per a la connectivitat ecològica i la biodiversitat que acull (cada cop més minvada). La Plana de Vic és refugi d’hàbitats d’alt interès natural, alguns d’ells considerats Hàbitats d’Interès Comunitari per la Unió Europea. La regió consta com a Paisatge d’Atenció Especial, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Amb tot això, la necessitat principal que porta a engegar el projecte és la d'agrupar diferents entitats per fer propostes en positiu per definir un model per la Plana que respecti el terreny agrícola i la voluntat popular dels seus habitants.

 

Objectius i accions

L’objectiu del projecte és treballar per la defensa del territori i per generar discurs i debat entorn a quin model de Plana vol la població. Així doncs, hi ha un objectiu més constructiu, que persegueix la idea de debatre i definir el futur de la Plana de Vic i un segon objectiu més de lluita i defensa davant les agressions que rep el territori (industrialització, macro plantes solars, urbanitzacions...).

La finalitat del projecte és vetllar per un model de Plana que defensi i respecti la vida per sobre de la mort i la destrucció. 

Per a aconseguir aquests objectius és imprescindible la intercooperació i la xarxa entre agents i entitats del territori. És per això que la plataforma aglutina 47 entitats que des d’un inici ens alineem en objectius i visió a través d’una moció que es presenta i aproven diversos ajuntaments de la Plana que afavoreixi una visió conjunta i supramunicipal de la Plana de Vic. El següent pas és el de generar un Pla Territorial Popular que ampliï i reculli la visió de la població sobre el futur de la Plana, amb l’objectiu que Ajuntaments i Consell Comarcal s’hi adhereixin i es comprometin a vetllar per la defensa de la vida i del territori.

A més a més, per generar debat i discurs entre la població, i per apropar i donar a conèixer les problemàtiques territorials de la Plana de Vic es realitzen accions de sensibilització, com ara videofòrums, xerrades informatives, taules rodones i passejades pel territori.

Per últim, en l’acció més combativa, la plataforma coordina i acompanya als agents i entitats locals en la lluita contra macroprojectes i altres agressions al territori. 

Comunitat
La Plataforma és impulsada per un total de 47 entitats del territori que ens reunim per consensuar una moció en defensa del territori (La Plana) fomentant que els ajuntaments es comprometin a preservar els espais agraris i promoure la pagesia. 

1- Grup motor (activistes i representants d'entitats)

2- Adoberies No Calldetenes, AEiG Arrels Manlleu, Amics i amigues de la natura de Roda de Ter i les Masies, Ara o Mai per la defensa del territori, Assemblea de Joves La Pera de Calldetenes, Associació de veïns del barri de Santa Anna de Vic, Associació de veïns del Remei Vic, Associació de veïns El Sucre Vic, Associació de veïns La Guixa Vic, Associació Mediambiental Vall del Ges.net, Banc de Llavors de Roda de Ter, Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris (UVIC), Centre Excursionista Serragrenyada Sant Pere de Torelló, CCOO Osona, Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, Club Ciclista Calma Sant Julià de Vilatorta, Club Excursionista Calldetenes ECO, Club Excursionista Seva, Centre Excursionista Torelló, Espai Col·lectiu La Clota, Esplai El Creixent Folgueroles, Esplai Equinocci Calldetenes, Grup de Defensa del Ter, Grup de Naturalistes d'Osona, Grup Excursionista Manlleu, Intersindical CSC Osona - El Ripollès, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Joves Alternatius de Calldetenes, Justícia Alimentaria – Osona, La Vall Verda (Vall del Ges), Mengem Osona, Osona amb bici, Osona Respira, Osona Terra, Pqnoensfotintren, Preservem Sentfores, Promoció Transport Públic, Remei Reviu, Residu Zero Osona, Som Energia Osona, UGT Osona, Unió de Pagesos, Unió Excursionista Vic, Xarxa de Conservació de la Natura.

3- Ajuntaments i Consell Comarcal d'Osona

Governança

L’espai de presa de decisions i governança principal és l’assemblea que es reuneix mensualment. L’Assemblea és oberta a totes les persones que vulguin participar, pertanyin o no a alguna entitat. A més a més, de les decisions de les assemblees, sovint surten grups 

Arrelament i compromís territorial

Per una Plana Viva és una xarxa d’iniciatives, fet que esdevé un espai ric d’intercanvi i d’intercoopreació al territori. Aquesta riquesa permet detectar necessitats i inquietuds de tot el territori per tal d’abordar-les de forma conjunta. A més a més, la Plataforma és àmpliament coneguda i és per això que sovint la detecció de inquietuds també prové de particulars que es dirigeixen a la Plataforma per informar i demanar ajuda en cas d’agressió al territori. 

Per una Plana Viva té un fort compromís territorial, ja que la seva raó de ser és aquesta mateixa, la defensa del territori. Així doncs, PuPV treballa en tres eixos:

 

Intercooperació i desenvolupament econòmic

La plataforma incorpora agents i entitats molt diversos. Tot i que la gran majoria són del sector de l’alimentació, també hi participen i en formen part el sector del lleure educatiu, entitats auotoorganitzades i de participació ciutadana, entitats que treballen per la defensa i cura del medi natural, clubs excursionistes i col·lectius de joves, entre d’altres. 

Aquesta diversitat d’agents permet abordar els problemes i projectes des de disciplines i realitats molt diferents, fet que alhora, permet arribar a un públic molt més ampli. 

Malgrat per una Plana Viva no genera activitat econòmica de per se, si que hi ha una aposta i una defensa clara per la sobirania alimentària, les produccions petites, locals i ecològiques i l’Economia Social i Solidària. Alhora, el projecte rebutja la ramaderia i agricultura extensiva, els polígons industrials, els macroprojectes i les grans superfícies.

Pel que fa a la intercooperació amb altres agents del territori, es realitzen accions conjuntes amb agents relacionats amb la transició ecosocial, com per exemple amb comunitats energètiques del territori.

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

La raó de ser del projecte és treballar per una Plana que fomenti la vida i el benestar dels habitants de la Plana (qualitat de l’aire, qualitat del terreny agrícola, defensa dels sectors econòmics principals, preservació del medi natural...). Al final la defensa és en pro d’una Plana pels habitants de la Plana. 

En tractar-se d’un projecte de defensa del territori i que treballa en pro de la transició ecosocial, el seu compromís amb l’entorn és més que evident. Algunes de les accions que es desenvolupen per tal d’afavorir aquesta transició són: creació de plans territorials populars, accions de sensibilització i formació, passejades i descobertes de l’entorn, accions polítiques i mediàtiques, entre d’altres.

Sostenibilitat

El principal repte del projecte, com en molts d’altres és assegurar la continuïtat de les persones que hi participen, cuidant els ritmes i l’energia que s’hi aporta al projecte. Un altre dels reptes és el de fomentar que totes les entitats que estan adherides participin de forma activa. Tot i això, aquesta diversitat d’entitats participants és una de les fortaleses, ja que el saber col·lectiu de la Plataforma és molt ric i divers. 

D’altra banda, una de les inquietuds de la plataforma és que les necessitats personals o agressions concretes i locals al territori no acabin col·lapsant l’estructura del projecte i per tant, deixant en un segon pla els objectius i projectes propis. 

Pel que fa als recursos, és un projecte que no requereix d’un gran pressupost ni d’una gran quantitat de recursos. El recurs més valuós del projecte és la xarxa i el coneixement col·lectiu. A nivell econòmic no es depèn de cap subvenció. 

Les reunions es realitzen als locals de la Unió de Pagesos a Vic i als de l’AVV del barri del Sucre de Vic.

Relació amb l’administració

La relació amb l’administració és evident i imprescindible, ja que són aquestes les que han d’assumir un ferm compromís en la defensa del territori. És per això que es treballa per tal de presentar mocions, al·legacions i propostes de Plans Territorials que responsabilitzin a les administracions d’aquests afers. Es treballa tant amb Ajuntaments com amb el Consell Comarcal.

Impacte i replicabilitat

Al final, Per una Plana Viva és un projecte que busca aglutinar entitats per donar resposta a les necessitats del territori. Aquest model és un model que ja existeix a altres zones geogràfiques de Catalunya i per tant, la replicabilitat és més que evident. Alguns exemples serien la Plataforma Stop JJOO, Per la Conca...

El resultat esperat és el de poder generar un Pla Territorial Popular per la Plana que pugui incorporar els diferents eixos que travessen l’activitat a la Plana (energia, aigua, model agrícola...). Aquest Pla es presentarà a les Administracions Públiques per tal que puguin adherir-se i es comprometin per tal que aquest Pla participat sigui vinculant.