Remei Reviu
Evitar la desaparició, a causa d'especulació immobiliària, d'un terreny en cessió d’ús al barri del Remei que s'havia convertit en un bé comú, la plaça de més concurrència i socialització del barri.
El moviment s'activa després d'assabentar-se a través d'una pancarta immobiliaria i sense previ avís per part de l'Ajuntament, que la plaça seria edificada. La primera acció del col·lectiu va ser empaperar la plaça amb cartells que anunciaven la seva desaparició. El vídeo que ho difonia es va fer viral: https://youtu.be/di_8jrgtFLI
La problemàtica queda ben explicada en aquest retall de notícia: https://youtu.be/RvxTS5ZT0zw
- Conservar l’espai de la plaça de la Noguera per a ús públic i ciutadà.
- Denunciar el mal estat i les mancances d'espai públic al barri; reivindicant la seva protecció i millora.
- Denunciar l’estat del parc de l’habitatge del barri: pisos buits, edificacions a mig construir, locals a mans de fons voltor, pisos sobreocupats, etc.
- Portar a debat públic l’inexistència d’espais públics i equipaments de qualitat al barri.
- Denunciar la connivència de l’Ajuntament amb grans tenidors de la comarca.
- Dinamitzar cultural i socialment l’espai de la Plaça de la Noguera
1. Grup motor
2. Veïnat a títol individual
3. Altres moviments afins
l'Associació Cultural La Clota, L’Ortiga Feminista, Càrnies en Lluita, Per una Plana Viva, Residu Zero Osona, UCFR, CGT, La Fàbrica dels Somnis, Comitè Feminista d’Osona, Esgarriades, Grup de Defensa del Ter, Adoberies No, CDR Vic, Capgirem Vic, Arran Vic, ERC Vic, Col•lectiu Salvem l’Alzina, Casa Buenos Aires, Pigot Negre, Sindicat de Llogateres, PAH Osona, Agrupament Escolta Collformic, Agrupament Escolta Tsunami, Truja Negra Lluçanès
Els espais col·lectius de presa de decisions es van organitzar entorn a assemblees obertes a la ciutadania, els diumenges cada quinze dies a la plaça de la Noguera.
De l'assemblea en van sortir tres comissions per tal de delegar tasques: comissió de comunicació, comissió legal i comissió d'activitats. A cada assemblea es feia traspàs del treball de cada comissió.
L’eclosió de Remei Reviu va generar un seguit de mobilitzacions al Remei i a la ciutat de Vic per reclamar transparència a l’Ajuntament i polítiques amb una mirada més humana i comunitària. La plaça de la Noguera va esdevenir per més de dos anys un bressol per visibilitzar diferents lluites socials: feminista, antiracista, ecologista, drets laborals, etc.
En aquest sentit l'arrelament al territori va ser imprescindible. Teniem presència al carrer, presència a xarxes i relació directa amb altres col•lectiu autoorganitzats.
A tall d'exemple, vam impulsar juntament amb el Comitè Feminista d’Osona la construcció d’uns horts amb mirada feminista a la plaça de la Noguera que van ser destrossats pel mateix Ajuntament un dia després; vam organitzar actes culturals amb La Clota (Arrel Quadrada i Alerta Roja) i vam participar en una taula de col•lectius per reclamar la cultura segura, especialment dels sectors culturals més alternatius i de la contracultura, els quals van ser molt criminalitzats durant la pandèmia.
La nostra intercooperació ha consistit bàsicament en fer difusió de les lluites d'altres col·lectius de la ciutat o de la comarca i acollir els seus actes a la plaça de la Noguera o bé dissenyar activitats conjuntament.
La intercooperació amb altres agents professionals del territori no s'ha donat ja que ens hem mogut sempre des de la militància i l'activisme. No hem generat activitat econòmica i tampoc ho hem pretès.
L’espai de la plaça ha possibilitat fer performances i accions per visibilitzar la transició cap a models post-capitalistes. Som conscients de que les ciutats s’han de transformar passant per tenir més present el medi natural i la creació d’espais de cures per a la vida reproductiva. En dos anys s’han realitzat mercats de segona mà, enjardinades als escocells i parterres, rutes en bicicleta, xerrades i dinars feministes, concerts i mostres d’art al carrer, etc. Tot amb fins no lucratius i vetllant per la màxima inclusió i accessibilitat de les persones del barri. Haver mantingut la plaça en la seva totalitat hauria possibilitat l’adequació de l’espai per transformar-lo en un parc públic o zona verda.
La sostenibilitat del projecte és fràgil ja que ha recaigut sempre en l'energia i la motivació de les persones que estan al capdavant i que en molts moments s'han vist sobrepassades i desgastades per la pròpia activitat i la confrontació directa amb l'administració i la popietat privada.
Remei Reviu és un projecte que neix d’un conflicte amb l’administració pública i la propietat privada. Hi ha hagut tensions des de bon inici i confrontació al carrer.
El dia 17 de maig del 2021, la brigada municipal de l'Ajuntament va començar a desmuntar els elements de joc de la plaça i a arrencar l'arbrat per donar via lliure al constructor per sol·licitar el permís d'obres. Un grup de veïnes es van manifestar pacíficament i van ser agredides per agents de la guàrdia urbana qui pressumptament vetllaven per la seva seguretat. Aquella jornada va acabar amb una companya detinguda amb un procés judicial obert.
Des del col·lectiu defensem que l’administració pública ha de virar cap a un model de gestió público-comunitària dels espais urbans. Ha d’adoptar polítiques públiques de màxima transparència, deixant a les veïnes intervenir i modelar els béns comuns sota principis democràtics, ètics i de dret a la ciutat. Hauria de permetre i potenciar l’autogestió dels col·lectius i no prioritzar els interessos privats. Ha de teixir ponts i no destrossar-los. L’Ajuntament no va donar suport a la causa perquè no tenia voluntat política. Per aquest motiu, va posar pals a les rodes a la sostenibilitat del projecte.
Remei Reviu ha estat un dels pocs moviments socials de Vic d'ença la campanya "Salvem les Adoberies" que ha qüestionat el model de creixement urbanístic de la ciutat i els procediments opacs de l’administració pública.
Ha esdevingut un altaveu de les diferents problemàtiques socials de la ciutat, ha generat vincle de les persones participants amb la comunitat i amb el barri i ha servit de reclam perquè l'Ajuntament posés el focus d'atenció al barri del Remei i activés estructures de participació i governança ciutadana. S'ha articulat el Consell de Barri del Remei, òrgan que va promoure la sol·licitud pel projecte Comunalitat de Vic.