Torna a Comunalitats

Comunalitat Urbana de Sants, Hostafrancs i La Bordeta

Breu descripció

Els barris, pobles i viles no són tan sols carrers, places, edificis i mobiliari, sinó que estan formats de les relacions vives de les persones i col·lectius que en formen part. Des d’aquest marc, i sustentant-se en el coneixement de si mateixa, la comunitat és capaç de generar dinàmiques i projectes comunitaris, socials, solidaris i d’ajuda mútua.

Elements indispensables per superar les dinàmiques de domini, control, individualisme i explotació que imposa el sistema capitalista a través de la macroeconomia i els estats. Per aquesta raó diverses entitats integrades en el teixit social del barri hem impulsat la creació de La Comunalitat Urbana de Sants, Hostafrancs i La Bordeta, una estructura per erigir la comunitat en l’eix de transformació social d’aquests barris, mancomunant l’Economia Social i Solidària, espais comunitaris, iniciatives d’ajuda mútua i l’economia local compromesa amb el territori.

Què treballem?

Ocupabilitat i Drets de ciutadania: Xarxa Comunal d'Ocupació

La Xarxa és una estructura comunal en la qual la interacció entre demandants de feina i oferents deixa de ser una relació individual entre una treballadora i un agent econòmic. A la xarxa convergeixen les necessitats de contractació de l’economia local i les de treballar de les veïnes en atur. D’aquesta manera la interacció es fa a través d’aquest mecanisme que fa les funcions de cerca i selecció de personal segons criteris els socials que demanda la comunitat.

Sobirania alimentària: Xarxa de restauració i logística

La xarxa pretén enllaçar la restauració local amb la cooperativa de riders Mensakas que promou llocs de treball dignes i una logística sostenible i responsable. Aquesta unió pot aportar noves oportunitats per consolidar aquests sectors econòmics des d’una vessant de transformació social i treball digne. La restauració del barri també es veu reforçada a través de l’Associació D.O. Sants. Aquesta associació supera la visió competitiva del sector per esdevenir una eina d’ajuda mútua entre locals. Aquests bars i restaurants a més coincideixen amb un model de negoci arrelat i compromès amb el barri i les seves veïnes.

Espais comuns i participació: L'Obrador

El projecte de l’Obrador Mancomunat de Sants sorgeix de la cessió d’un local municipal a l’Impuls Cooperatiu de Sants. Des d’aquesta entitat s’impulsa aquest espai com un lloc de producció, formació i treball per projectes econòmics i cooperatives a través d’una gestió mancomunada i al servei del barri. S’hi realitzaran cursos de professionalització, tallers i formacions per persones en atur, autònoms i iniciatives de l’Economia Social i Solidària. Actualment aquest espai està sent reformat per a què es puguin engegar les seves activitats.

Cures: Xarxa d'Educació i Cures

L’ajuda mútua i les cures són una pràctica estesa en el nostre barri, tot i que aquestes no sempre es transformen en estructures concretes. Per reforçar i ampliar les pràctiques que s’hi donen, generem un espai de trobada entre diferents entitats que les practiquen. A més d’aquesta coordinació duem a terme accions de formació i acompanyament en salut mental, canguratges pedagògics d’infants per facilitar la participació social de les famílies en les xarxes d’ajuda mútua, la formació de monitores de lleure per facilitar el seu accés laboral i per organitzar Casals Populars d’Estiu per a infants de famílies sense recursos.
 

Qui som

Arcàdia

L'associació Arcàdia de Can Batlló engloba un col·lectiu de professionals de l'educació així com una cinquantena de persones associades i una vintena d'entitats col·laboradores que desenvolupen un ampli treball d'educació comunitària i militant al districte de Sants-Montjuïc. 

Mensakas SCCL

Cooperativa de treballadores riders. L’eix central de la Cooperativa és el treball per sobre del capital. El consum responsable i de proximitat, la cooperació i el bé comunitari són els punts clau per al desenvolupament i el funcionament de Mensakas.

D.O. Sants

Xarxa de restaurants i bars del barri de Sants, Sants-Badal, Hostafrancs i La Bordeta que a l’any 2020, es van posar d’acord per a estendre xarxes entre els petits restauradors del barri. És amb aquesta motivació i urgència que sorgeix la D.O.Sants. 

ENTITATS PARTICIPANTS:

La Pera

Cooperativa sense ànim de lucre formada per tres sòcies professionals de l’àmbit audiovisual, de la comunicació, de la gestió cultural i del periodisme. Els hi encoratja treballar per a projectes, entitats o empreses amb voluntat transformadora, i fer-ho des d’una perspectiva feminista.

La Ciutat Invisible 

Llibreria Cooperativa i de proximitat, especialitzada en literatures emancipadores, teories crítiques, coneixements subalterns, perspectives i experiències revolucionàries, feministes, antiracistes, ecologistes i dels moviments socials. 

Aula d’Idiomes

Cooperativa de treball sense ànim de lucre sorgida constituïda el 2017 amb la intenció d'oferir un espai d'ensenyament-aprenentatge de llengües horitzontal i de qualitat basat en els principis de l'autogestió i la democràcia directa, l'anticapitalisme i la pedagogia crítica. 

Comunitat energètica de La Bordeta

És una associació que neix amb l’objectiu de gestionar de forma comunitària la producció, distribució i ús d’energia neta. 

L’Esguard

Cooperativa d'educació en el lleure. Es tracta d’un projecte educatiu que busca anar en consonància i seguir els seus principis. Consideren que l’educació ha de ser integral i ha de potenciar totes les capacitats, habilitats i aptituds personals dels infants i joves en un ambient de llibertat, respecte, participació i crítica constructiva. 

La Dinamo

Fundació que neix amb l’objectiu de fomentar i promoure la implantació del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús com una alternativa als models convencionals d’accés a l’habitatge, així com normalitzar la seva existència. 

Abarka Càtering

Cooperativa sense ànim de lucre d'iniciativa social, que neix de la necessitat d'auto organitzar-se com a persones migrants i racialitzades. L'objectiu és donar solució als problemes que es troben, derivats del racisme, tant en l'àmbit laboral com el social. 

La Troca

Associació de persones que, des de l’octubre de 2015, treballen per fer realitat un projecte educatiu innovador: posar en marxa una Escola Comunitària de Formació Permanent als barris de Sants. 

Agenda