Torna a Comunalitats

Comunalitat Urbana de Sants, Hostafrancs i La Bordeta

Breu descripció

Els barris, pobles i viles no són tan sols carrers, places, edificis i mobiliari, sinó que estan formats de les relacions vives de les persones i col·lectius que en formen part. Des d’aquest marc, i sustentant-se en el coneixement de si mateixa, la comunitat és capaç de generar dinàmiques i projectes comunitaris, socials, solidaris i d’ajuda mútua.

Elements indispensables per superar les dinàmiques de domini, control, individualisme i explotació que imposa el sistema capitalista a través de la macroeconomia i els estats. Per aquesta raó diverses entitats integrades en el teixit social del barri hem impulsat la creació de La Comunalitat Urbana de Sants, Hostafrancs i La Bordeta, una estructura per erigir la comunitat en l’eix de transformació social d’aquests barris, mancomunant l’Economia Social i Solidària, espais comunitaris, iniciatives d’ajuda mútua i l’economia local compromesa amb el territori.

Què treballem?

Ocupabilitat: Xarxa Comunal d'Ocupació

La Xarxa és una estructura comunal en la qual la interacció entre demandants de feina i oferents deixa de ser una relació individual entre una treballadora i un agent econòmic. A la xarxa convergeixen les necessitats de contractació de l’economia local i les de treballar de les veïnes en atur. D’aquesta manera la interacció es fa a través d’aquest mecanisme que fa les funcions de cerca i selecció de personal segons criteris els socials que demanda la comunitat.
A més de la borsa de treballadores s’ofereix formacions en els sectors que hi ha més demanda i orientació i formació pre-laboral.

Drets de ciutadania: Xarxa de suport a la regularització de persones 

Xarxa nova que sorgeix de la necessitat de tenir un grup d’entitats específic per a la formació i espais de conscienciació pel veïnat i entitats sobre la regularització des veïnes en situació irregular. A més de realitzar jornades i tallers per l’empoderament de les persones migrades en situació irregular per afrontar el seu procés de regularització, es fa l’acompanyament a les entitats que volen realitzar una contractació per regularitzar. Tant a les gestions burocràtiques i legals, com a les mateixes a persones i entitats. Gràcies a la participació de diferents entitats es preveu un acompanyament integral: psicosocial, administratiu, laboral, habitacional...

Xarxa de Sobirania alimentària: 

Redefició de la xarxa per tal de construir un espai on les iniciatives que ja  treballen aquesta temàtica els barris de Sants pugin coordinar accions que permetin un pla d’acció conjunt cap a un model de producció, distribució i consum que parteixi de la necessitat d’una economia sostenible, ecològica i que treballi cap a la transició eco-social. 
També es vol aprofitar per poder estendre un recull de productors agroecològics i ampliar el seu mercat local amb un model de distribució no contaminant i respectuós amb els drets laborals.

Xarxa per l’accés a l’habitatge

Amb aquesta xarxa, la Comunalitat de Sants pretèn iniciar un procés per generar una estructura comunitària i comunal dedicada a l’accés a l’habitatge, destinat a generar una fórmula alternativa a immobiliàries, d’intermediació entre petits propietaris que no vulguin participar de la dinàmica especulativa i les veïnes que necessiten accedir a un habitatge.

Cures:  Xarxa de cures Comunitàries

Les necessitats de les persones i la gestió dels malestars són individuals i col·lectives al mateix temps. Així doncs, per posar les persones al centre, és important poder treballar sobre els efectes i impactes que la vida ens genera i l'acompanyament que ens podem donar per (con) viure millor.
La xarxa de cures està formada per totes les altres xarxes de la Comunalitat, per tractar de forma transversal les cures i establir mecanisme de treball i diagnosi. Posem sobre la taula les necessitats detectades en les altres línies de treball pel que fa a les cures i des d'aquest espai s'organitzen les sessions d'abordatge.

Espais comuns i participació: Xarxa de jovent i adolescència

Aquesta xarxa es proposa analitzar els projectes de suport mutu, activisme, béns comuns i ESS dirigits o liderats per joves i donar-los a conèixer, afavorint la participació activa del jovent o servint de referent per futures iniciatives. A més, es pretèn facilitar la relació i enfortir la xarxa entre el jovent i els diferents equipaments i espais que lideren a través de la formació i/o divulgació de coneixement compartit i fomentar que siguin les mateixes persones joves qui protagonitzin i liderin aquestes accions, acompanyant-les i donant-los suport des de la xarxa i la comunalitat urbana.

Activisme i autoorganització: Comissió de continguts per la Democràcia Comunal

Projecte per generar mecanismes de reconeixement i d’aprenentatge mutu sobre experiències i pràctiques concretes d’autoorganització de la (re)producció social sobre diferents territoris a tot el món. Construcció de ponts de diàleg que permetin emmirallar-nos i multiplicar l’antagonisme i la realització de les necessitats socials arreu, superant de forma quotidiana les crisis múltiples del capital que ens atenallen de forma estructural. Aprofundització en les pràctiques comunals i les estratègies de lluita de la nostra realitat local immediata, els nostres barris i pobles.
 

Qui som

La Ciutat Invisible 

Llibreria Cooperativa i de proximitat, especialitzada en literatures emancipadores, teories crítiques, coneixements subalterns, perspectives i experiències revolucionàries, feministes, antiracistes, ecologistes i dels moviments socials. 

L’Esguard

Cooperativa d'educació en el lleure. Es tracta d’un projecte educatiu que busca anar en consonància i seguir els seus principis. Consideren que l’educació ha de ser integral i ha de potenciar totes les capacitats, habilitats i aptituds personals dels infants i joves en un ambient de llibertat, respecte, participació i crítica constructiva. 

Abarka

Cooperativa sense ànim de lucre d'iniciativa social, que neix de la necessitat d'auto organitzar-se com a persones migrants i racialitzades. L'objectiu és donar solució als problemes que es troben, derivats del racisme, tant en l'àmbit laboral com el social. 

La Troca

Associació de persones que, des de l’octubre de 2015, treballen per fer realitat un projecte educatiu innovador: posar en marxa una Escola Comunitària de Formació Permanent als barris de Sants. 

Economat Social

Cooperativa de treball associat dedicada al comerç de productes procedents de l’agroecologia amb la voluntat d’oferir als associats la millor alimentació. Disposen d’una botiga al barri de Sants i una altra al barri de Roquetes. Mitjançant el consum, treballen a favor de l’agroecologia i la sobirania alimentària, fomentant el consum conscient, les relacions intercooperatives i la xarxa de barri, la difusió del cooperativisme i la transformació social.

Psicoopera

Cooperativa d’iniciativa social que intenta donar resposta a la necessitat de suport emocional i psicològic de la població, sobretot per a les persones que tenen menys recursos o es troben en situació de vulnerabilitat.

Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta

És la federació territorial d’aquests tres barris de Barcelona, que aplega més de 310 entitats de diversa tipologia.

Agenda

Curs de capacitació per la inserció al sector de l’hostaleria com a cambrer/a de sala. Formació teòrica i pràctica. També s’inclourà formació en recerca de feina i drets laborals. 

-

Aquesta activitat forma part del cicle de formacions de drets laborals i organització col·lectiva de les treballadores: 

Aquesta activitat forma part del cicle de formacions de drets laborals i organització col·lectiva de les treballadores: