Psicoopera: atenció psicològica i suport emocional

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Psicoopera: atenció psicològica i suport emocional

Necessitat col·lectiva

Acompanyament psicosocial a entitats del teixit associatiu i cooperatiu del barri i suport emocional a persones del districte.

La iniciativa neix de la detecció de necessitats d’acompanyament emocional a persones i col·lectius arrel de la demanda per part d’aquestes envers dificultats emocionals del dia a dia i la gestió dins de les entitats de determinats conflictes, agressions i cures.

La proposta es basa en l’acompanyament a persones i col·lectius enfocant la intervenció des d’una base psicoeducativa comunitària a parir de l’anàlisi de les problemàtiques dels propis equips i elaborant eines i estratègies d’afrontament de forma col·lectiva. 

Objectius i accions

Objectius:
- Donar suport i acompanyament emocional a persones i col·lectius.
- Millorar el benestar emocional de les persones participants a les activitats.
- Oferir una proposta de suport emocional alternativa des de la construcció comunitària i col·lectiva.

Proposta de serveis:
- Acompanyament individual i d'unitats de convivència.
- Grups d’acompanyament d’ajuda mútua: 
- Grup d’apoderament i sororitat per a dones
- Grup de masculinitats feministes
- Grup de diversitat relacional
- Mindfulness
- Acompanyament a col·lectius i cooperatives:
- Gestió de conflictes
- Gestió d’agressions i violències masclistes
- Acompanyament de cures col·lectives
- Formació en gestió emocional i salut mental
 

Comunitat

1.  Professionals de la salut mental

2. Altres agents vinculats a l’acompanyament i suport de persones i de cures comunitàries

3. Persones i col·lectius

  • L'Esguard

     

  • Arcàdia

La iniciativa està liderada per professionals de la salut mental experimentades en diversos àmbits, en especial la diversitat de gènere, agressions masclistes, diversitat relacional i gestió col·lectiva de cures.

També planteja la cooperació amb altres agents vinculats a l’acompanyament i suport de persones i de cures comunitàries. 

Governança

Les activitats obertes són d’accés públic i la publicació i difusió es fa a través de les xarxes socials i altres canals informatius de l’entorn comunitari. 
A més, a través dels propis formularis d’inscripció i de les xarxes socials es recullen les necessitats i suggeriments de l’entorn per donar millor resposta.

Arrelament i compromís territorial

A través de formularis oberts i comunicació a través de les xarxes socials. 
També es realitzen trobades periòdiques amb diferents col·lectius i entitats de l’entorn per recollir les necessitats. Així com la participació a la XEC (Xarxa d’Educació i Cures) i de l’Impuls Cooperatiu de Sants, entre d’altres xarxes.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

A partir de la detecció de necessitats i del plantejament de propostes, es generen sinèrgies de col·laboració entre diverses entitats i col·lectius. A més de poder oferir nous llocs de treball per a professionals del sector a mida que sorgeixen noves iniciatives.

Relació amb l’administració

La sostenibilitat del projecte depèn de la participació comunitària i de les aportacions de les diferents participants, que ajuden a poder oferir serveis i iniciatives a persones o col·lectius en situació de vulnerabilitat. Fet que fa que sigui la pròpia comunitat qui manté i promou el projecte.

Impacte i replicabilitat

El projecte és replicable en altres territoris sempre i quan es mantinguin els fonaments de suport mutu i cooperació col·lectiva i comunitària.