Mensakas: Distribució ciclologística

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Mensakas: Distribució ciclologística

Necessitat col·lectiva

Mensakas neix de la lluita sindical de RiderxDerechos. Part de les persones fundadores van participar en la lluita per reclamar millores laborals i denunciar la seva situació de "fals autònom". Per tant, la cooperativa sorgeix de la necessitat de valorar els drets i la feina de les persones riders, i posicionar-se com l'alternativa de repartiment responsable, oferint un servei de qualitat però posant al centre a les persones, prioritzant els seus interessos i drets per sobre del capital.

Objectius i accions

L'objectiu és ser l'alternativa de consum responsable en contraposició de les grans plataformes. Es centren sobretot en el servei de l'última milla, on disposen d'un HUB urbà des d'on repartim productes com per exemple, cistelles de fruita i verdura a la ciutat de Barcelona. També realitzen serveis de delivery per a restaurants i botigues. 

Comunitat

1. Sòcies treballadores

2. Comerç de barri

3. Veïnes

 

  • DO Sants
  • La Troca
  • Xaco
  • Coopcycle

La cooperativa la formen unes 12 persones que a l'entrar al projecte entre d'aquest. S'intenta que l'organització interna sigui el més horitzontal possible.

Dins del treball intern hi ha diferents departaments: mecànica, comercial, projectes, administratiu (hi ha algunes funcions que estan externalitzades). Però s'intenta que, dins de les possibilitats, les sòcies s'impliquin en algun d'aquests departaments.
També com a mesura simbòlica, les sòcies, dones o amb identitat de gènere dissident cobren un 5% més, en el context de bretxa salarial.

Governança

El procés de selecció per a formar part del projecte és a través d'una entrevista (intentem que sigui grupal i informal) perquè el grau de decisió d'incorporació sigui el màxim compartit possible. El mecanisme de presa de decisions generals són les assemblees.

Arrelament i compromís territorial

El funcionament de Mensakas se centra en el consum responsable i de proximitat, la cooperació i el bé comunitari. Per això intenten estar en projectes per sumar i aliar-se a altres cooperatives i entitats ciclologístiques o que formen part d'altres fases del circuit alimentari o de distribució de productes.

En sorgir de moviments socials i de l'autoorganització, les ha permès col·laborar amb altres entitats, per exemple en el barri de Sants, participant en diferents taules rodones o xerrades. A més, en registrar un augment de feina propi ens ha permès donar-nos d'alta dins la Xaco, aconseguint un dels nous llocs de feina generats a través de la xarxa. A més a més, gràcies a l'ajuda i l'assessorament de la Troca, ens hem engrescat a presentar una Acol.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Mensakas ha estat i està en projectes com:
- la Comunalitat de Sants, com a membres del comitè activador, juntament amb la D.O. Sants, dinamitzant la xarxa de restauració i logística del barri. Això ens ha permès identificar necessitats a cobrir i oferir diferents serveis a comerços del barri.
- Participant en una proposta de nodes logístics als barris de Barcelona, mitjançant la subvenció Impulsem.
- Participant i conformant part de la cooperativa de segon grau Som Ecologistica, a partir del programa "Projectes singulars". L'objectiu d'aquesta cooperativa és  estendre l'ús de la bicicleta com a vehicle de transport de mercaderies ecològic, segur i econòmic. 

Sostenibilitat

A poc a poc van augmentant la borsa de clients i, per tant, el volum de feina perquè el projecte sigui sostenible en el temps i anar ampliant també el nombre de persones involucrades.