Torna a Comunalitats

Som de Salt

Breu descripció

La Comunalitat Urbana de Som de Salt neix no només per enfortir el teixit associatiu de Salt sinó també per enllaçar-lo. Salt és un dels pobles amb més associacions i entitats de Catalunya i des de Som de Salt volem donar espai i veu a tots aquests agents socials que enriqueixen la nostra vila.

A través de cinc eixos com el de Mobilitat, Residus i Creació, Cultura, Tèxtil i Agroalimentari, Som de Salt potencia la trobada de veïns i veïnes del poble mentre, al mateix moment, treballa de manera crítica per avançar cap un poble més sostenible, igualitari i just.

A través de reunions, trobades, xerrades, cicles de formacions, tallers i activitats enfortim i cohesionem la vila.

Què treballem?

Cultura
És un espai per a donar un impuls a iniciatives culturals, especialment del sector del circ, la literatura i els artistes urbans. Alguns dels projectes sorgits a partir d'aquest eix és l'Escola de Circ Guixeres de Salt, l'activitat mensual Circ en Família i el Taller de Teatre per a Joves en Clau Comunitària.

Mobilitat
L'eix de Mobilitat treballa per a fer actuacions de sensibilització al voltant de la mobilitat, es vol redactar un protocol contra l'assetjament de ciclistes, es treballen eines pedagògiques per a dur a terme tallers a escoles o altres espais, s'organitzen tallers vinculats a la reparació de bicicletes com ara la Formació No-mixta de Reparació de Bicis, etc.

Residus: Reciclatge i creació
En un món en el qual els objectes tenen una vida últil molt reduïda i fins i tot, en molts casos, d'un sol ús, l'eix de Creació i Reciclatge treballa fent servir la imaginació i la creativitat per a transformar i reconvertir els materials i donar-los una altra oportunitat útil. A més a més, també participen en activitats de conscienciació ambiental, com per exemple les actuacions organitzades durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

Sobirania alimentària: Agroecologia
L'eix d'agroecologia té per objectiu fer de les hortes de Salt un espai d'oportunitats i de desenvolupament sostenible. Convençuts que les aliances entre els diferents agents del territori són una de les peces clau per a dur-ho a terme, treballen per estrènyer vincles entre els hortolans de Salt i Santa Eugènia, els comerços locals i els veïns de la vila i, així, crear una xarxa d'economia verda, local i de proximitat al poble.

Tèxtil

Eix que neix com a taller de costura on especialment dones de la vila procedents de cultures i classes socials molt diferents es reuneixen per aprendre i ensenyar a cosir. L'ajuda mútua i la transversalitat són dues característiques que defineixen aquest espai de trobada entre dones saltenques. L'eix tèxtil es divideix en dos grups: el Grup Llavor, que es reuneix cada dilluns i dijous per a cosir; i el Grup de Costura per a Joves i Grans, que es troben cada dimecres per aprendre i compartir coneixements de costura.

Intereixos

Aquest és un eix transversalt, és a dir, que travessa tots els altres eixos. El seu objectiu és la cohesió social i la democratització. Les seves actuacions s'emmarquen dins de les accions següents: la lluita contra les desigualtats, principis que afecten a tots els eixos temàtics com al desigualtat i gènere o formacions diverses i tallers transversalts.

Qui som

- Associació Milfulles

Creada fa el 2016, Milfulles és un petit projecte amb arrels al territori de les hortes i deveses entre la sèquia Monar i el Ter i a la comunitat on hi habita. Des de la parcel·la d'horta comunitària de l'Ateneu Coma Cros, han sorgit idees, aliances i projectes que van des de les pràctiques i tallers en agroecologia fins a la investigació i difusió del patrimoni natural i social.

- Associació La Copa

Cooperativa formada per persones a qui els hi apassiona la natura. Estan convençudes que des del coneixement dels valors naturals i la reflexió sobre l'ús que fem dels recursos naturals podem caminar cap un món més just social i ambientalment. La seva activitat és principalment l'educació ambiental a través d'escoles i instituts.

- Glam Comunicació

Cooperativa de llarga trajectòria al camp de la comunicació cultural, Glam Comunicació té seu a Girona però orígens saltencs. Treballa amb projectes de comunicació d'equipaments culturals locals i d'arreu del territori català des d'una perspectiva integral: treballen des de la idea creativa fins al lliurement de l'art final passant pel claim, el disseny, el desenvolupament de diferents elements (anuncis, banners, lones, etc.), la redacció de continguts i la coordinació amb diferents col·laboradors.

- Ateneu Coma Cros

L'Ateneu és un dels primers projectes de gestió comunitària de les comarques gironines, per a posar en pràctica la idea que la pròpia ciutadania sigui qui governi un equipament públic. Així doncs, des de les seves activitats i comissions anima a tothom a participar, proposar i governar. A més a més, l'Ateneu és el lloc físic que acull el projecte de Som de Salt i fa de paraigües de totes les altres entitats motores.

Agenda