Saltioli - Grup de consum

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Saltioli - Grup de consum

Necessitat col·lectiva

Saltioli sorgeix de la necessitat d'un grup de veïns i veïnes de consumir productes alimentaris i d'higiene ecològics i de proximitat. 

Objectius i accions

Els objectiu principals son:
- Proveïr-se de menjar.
- Repartir-se tasques a assumir dins el grup (gestió econòmica, repartiment dels productes, torn de botiga, informàtica, gestió de proveidors/es, etc.)

El servei que desenvolupa el grup és el de proporcionar-se productes eco i de proximitat: verdura, carn, làctics, llegums, sabó, detergents, cosmètics, etc. i donar suport als diferents productors/es del territori.

Comunitat

1. Consumidores veïnes de Salt

2. Proveïdores de productes

3. Entorn

Casal Saltenc Independentista (cedeix espai).

Altres projectes

 

La comunitat del projecte està formada per les consumidores (veïnes de Salt) agrupades en "unitats familiars" i les proveïdores del productes.

Actualment en formen part 30-35 famílies que es troben voluntàriament un cop a la setmana. La implicació és d'1 a 3h/setmanalment i 1 torn de 3 a 4h/semsetralment.

Governança

Actualment, al projecte hi ha llista d'espera perquè no es pot assumir la gestió de més unitats familiars.
Les participants s'organitzen en una assemblea trimestral que queda plasmada a una acta que s'envia per mail.

Arrelament i compromís territorial

Es tracta de cobrir unes necessitats que tenen com a rerefons valors ecologistes, cura del planeta, cura del petit productor, etc. i per tant, aquest iniciativa, en part, vol cuidar l'entorn i les persones que es dediquen al sector alimentari del territori.
Per això, es tracta directament amb els i les productores i es forma part de la Xarxa de grups de conusm.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Aquest grup de consum per petit que sigui ajuda a consolidar petits projectes d’emprenedors (proveidors/es del producte) amb economia sostenible.

Sostenibilitat

El projecte se sosté gràcies al grup de persones que s'autoorganitzen i treballen voluntàriament per reunir i repartir-se els productes i gràcies a tenir un local es pot fer ús de magatzem i lloc de trobada i distribució.

Impacte i replicabilitat

Aquest projecte intenta posar en valor l'autogestió per al consum conscient i saludable i, a través d'aquesta forma de consum, canviar una mica la societat on vivim.