Agrupament Escolta i Guia Can Tona

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Agrupament Escolta i Guia Can Tona

Necessitat col·lectiva

Crear un espai de lleure per a infants i joves autònom (no depenent de subvencions del 3r sector) per  acollir la diveristat del poble.

El projecte comença a gestar-se el 2015 impulsat per un grup joves d'entre 12 i16 anys acompanyats d'un grup d'adults relacionats amb el món del lleure.

Objectius i accions

Objectius més rellevants: 
- Ser un espai de lleure representatiu de la diversitat del poble.
- Fomentar la metodologia escolta entre els infants i joves.
- Acollir famílies nouvingudes a Salt.

El projecte ofereix:
- Un espai de lleure els dissabtes de 16.00h a 18.00h amb sortides i campaments a l’estiu.
- Col·laboració amb activitats que es realitzin al poble com St Jordi, Carnestoltes, Ateneu, comissió de festes, etc.

Comunitat

1- Caps

2- Infants i joves

3- Famílies

Altres projectes i entitats del municipi

La comunitat està formada per: Monitors/es; Infants i joves i famílies. Actualment en formen part: 70 infants i joves, 15-20 voluntaris caps (monitors/es) i 40 famílies. Les monitores dediquen entre 6 i 7 hores setmanals, els participants dues a la setmana.

Governança

Qualsevol infant i jove hi pot participar, apuntant-se a principi de curs.

La presa de decisions és assembleària a través de les assemblees de caps (reunió d'agrupament) un cop al mes i les petites reunions setmanals. 
També existeixen les comissions per a repartir la feina i es participa de les reunions escoltes: TASSA, TAPE i TACA  a nivell de Demarcació Girona i, una vegada a l'any a les assembles de comissariat general AGI i AGO.

La informació es fa arribar a través d'actes per mail.

Arrelament i compromís territorial

El projecte està enxarxat amb altres iniciatives com l'Ateneu, l'associació de comerciants del Veïnat, Serveis Socials, Juguem?, AEIG Sant Cugat, Comucleta, comissió de festes, etc.

Sostenibilitat

Per assegurar la continuïtat del projecte es necessari fomentar el relleu generacional, és a dir, que els infants i joves vulguin participar com a caps (monitors/es) voluntàriament. També és important involucrar les famílies en el projecte.

Impacte i replicabilitat

Per a replicar el projecte en un altre lloc s'hauria de comptar amb un grup de voluntaris/es motivat i autogestionat amb ganes de promocionar el lleure i representar la diversitat del territori; tenir contacte i bona relació amb Serveis Socials i l’Ajuntament del municipi i formar part d’una gran entitat (com MEG) que dona suport pedagògic, tècnic i econòmic.

Els reptes aconseguits son:

S'ha trobat les famílies, infants i joves i les persones voluntàries.
S'ha creat un vincle entre infants i joves i caps, independentment de la situació socioeconòmica i d’origen de les famílies.
S’ha aconseguit vincular famílies de diferents classes socials i diferents orígens.
S'ha aconseguit consolidar el projecte i , actualment, comença a haver-hi relleu intern generacional.