La Copa SCCL, Cooperativa de Projectes Ambientals
El projecte va néixer de la necessitat de separar els serveis tècnics de l’activitat divulgativa i activista de l’Associació de Naturalistes de Girona.
El projecte es va impulsar des de l’assamblea de L’ANG i una comssió de treball.
El projecte ha anat variant al llarg del temps per cobrir necessitats diferents, però l’objectiu principal ha estat sempre acostar la comunitat a l’entorn natural, donar a conèixer el seus valors per aconseguir-ne el respecte i la conservació.
Els serveis que ofereix i desenvolupa son:
- Serveis d’educació ambiental als centres educatius i a la comunitat.
- Serveis d’educació en el lleure en l’àmbit de coneixement de la natura.
- Projectes i campanyes pel foment de la consiciència ambiental.
1- Assemblea de sòcies i consell rector
2- Treballadores
3- Usuàries i participants dels projectes
Altres associacions i projectes
La comunitat està formada per les persones sòcies treballadores i altres persones treballadores. Actualment, hi ha 3 sòcies treballadores, 3 persones més treballant en contracte i entre 2 i 5 persones voluntàries.
Els espais col·lectius de presa de decisions son l'assemblea i el consell rector.
Totes les membres sòcies formen part del consell rector que és l’òrgan executiu i de l’assemblea que és l’òrgan de presa de desicions, de manera que es garanteix l’accés a tota la informació.
La comunitat estira del projecte és molt petita i no pot recollir tota la diversitat interseccional, però els serveis i accions si que procuren arribar a la diversitat.
No hi ha una estratègia definida per detectar necessitats, però s'està alerta del que passa a la comunitat educativa i a l'entorn.
Actualment participem com a entitat activadora del projecte de Comunalitats Som de Salt.
En funció de cada projecte els actors amb qui es coopera són diferents, però és recurrent la intercoperació amb Caritas, amb l’Escola Orígens i amb professionals diversos del sector de l’educació ambiental. S'hi intercoopera per complementar serveis o per crear serveis nous.
Sempre es procura que els proveïdors siguin cooperatives d’economia social i solidària o comerços i empreses arrelades al territori.
La Copa forma part de la Fedaració de cooperatives, de la Xarxa de Conservació de la Natura i de la Societat Catalana d’Educació Ambiental que són entitats de segon grau.
És un projecte d’autocupació de manera que totes les persones sòcies i també les persones treballadors poden aportar projectes per desenvolupar de manera que es pugui millorar les oportunitats d’ocupabilitat.
Es proposa a les persones treballadores d’entrar a formar part com a socis de la cooperativa després de tres anys amb contracte.
Els perfils són normalment d’educadora ambiental i puntualment per a gestió de projectes.
La sostenibilitat del projecte es busca en la integració de les treballadores com a persones sòcies, el foment de l’autoocupabilitat i la flexibilitat horària (en totes les tasques que sigui possible) i el teletreball.
Les persones són la clau del projecte. Sense l’equip professional que estira del projecte no és viable. Els recursos econòmics doncs són essencials.
El perfil professional també és molt concret de manera que són necessàries persones amb el perfil adequat.
L’essència del projecte és adquirir perspectiva ambiental de manera que totes les nostres accions tenen aquesta perspectiva com a prioritat.