Torna a Comunalitats

Comunalitat de Nou Barris

Breu descripció

Des de la Comunalitat urbana de Nou Barris, volem promoure la dimensió socioeconòmica de les xarxes comunitàries del Districte de Nou Barris de Barcelona. Volem impulsar projectes de suport mutu, identificar i generar oportunitats d’ocupació i d’accés renda a partir de la resposta comunitària a les necessitats diagnosticades al territori. També, sistematitzar aprenentatges, bones pràctiques i estratègies d’èxit, per a la generació de Comunalitats Urbanes, projectes de suport mutu i iniciatives econòmiques de l’economia social i solidària des de les xarxes comunitàries.

Què treballem?

Sobirania alimentària: Xarxes de suport mutu i alimentació

Articulació d’un projecte cooperatiu i d’ajuda mútua per a la distribució i reaprofitament d’aliments, al voltant de les iniciatives de les xarxes de suport existents al territori. 

Comerç de proximitat i mobilitat: Serveis ecologístics de distribució

Enfortiment del teixit comercial de proximitat oferint a comerciants i veïnat un recurs de paqueteria de dins la milla i potenciar una proposta de serveis ecologistics de nivell ciutat:

Cures: Xarxes de suport mutu a les comunitats de veïns

Generació de serveis cooperatius de neteja, cures, comunitats energètiques, entre d’altres, que resolguin algunes de les necessitats que es troben a les comunitats de veïnes i veïns.

Sobirania energètic: Comunitats energètiques fotovoltaiques

Promoció i suport a la creació de Comunitats Energètiques per gestionar diversos aspectes com la generació, la distribució i la gestió energètica renovable local. Foment de l’eficiència com a mesura de reduir la pobresa energètica.

Telecomunicacions: Xarxa comunitària de serveis de telecomunicacions

Reducció de la bretxa digital d’infraestructura a partir d’articular un procés col·lectiu i autogestionat per a portar connexions de qualitat a internet, per tal de garantir l'accés a la xarxa com a dret universal.

Qui som

Fundació Pare Manel (FPM)

Institució sense ànim de lucre, arrelada als barris de Verdum i Roquetes de Barcelona, que desenvolupa i lidera projectes d'acció social i educativa, i promou accions de desenvolupament econòmic del territori a partir de l’impuls de l’economia social i solidària.

Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)

L’IGOP és un institut universitari propi de la Universitat Autònoma de Barcelona, format per investigadors procedents majoritàriament de la ciència política i la sociologia, però també de la geografia, l’economia, l’antropologia, el dret i les ciències ambientals, entre d’altres disciplines. 

Azimut 360 Energia Solar Cooperativa 

Enginyeria dedicada a projectar i implementar instal·lacions fotovoltaiques des del 2009, en projectes nacionals i internacionals. En els últims anys, desenvolupa projectes d’autoconsum compartit i comunitats energètiques.
Ètic Hàbitat

Ètic Hàbitat és una cooperativa d’iniciatives socials i acció comunitària basada en l’Economia del Bé Comú, que té com a objectiu oferir un servei integral que apoti solucions a les necessitats de benestar social dels ciutadans i ciutadanes mitjançant l’apoderament, la millora de les condicions de vida i la creació d’espais de participació democràtica.

EXO

Associació vinculada al projecte Guifi.net (Xarxa de Telecomunicacions de Comuns Oberta, Lliure i Neutral) amb seu a Barcelona i que promou les xarxes de telecomunicacions obertes, la sobirania tecnològica, la reducció l’escletxa digital i l’accés a serveis majoristes d’Internet.

NOVACT - Institut Internacional per l’Acció No Violenta

Promotora de el llançament d’una moneda ciutadana, el REC (Recurs Econòmic Ciutadà) que té com a objectiu principal afavorir que els diners circulin dins del territori per tal de fomentar l’economia i el comerç de proximitat, apoderar la ciutadania i enfortir les xarxes associatives per millorar la vida dels veïns i veïnes. 

ENTITATS PARTICIPANTS:

Associació de Veïnes i Veïns de Verdum

Dona suport al projecte i garantirà la incorporació de la Comunalitat a les dinàmiques comunitàries del barri del Verdum

Plataforma d’entitats de Roquetes

Dona suport al projecte i garantirà la incorporació de la Comunalitat a les dinàmiques comunitàries del barri de Roquetes

Associació de Venedors del Mercat de Nostra Senyora de Montserrat

Dona suport al projecte, especialment en el Eix 1: Xarxes de suport mutu – alimentació i Eix 2: Comerç de proximitat - serveis ecologistics de distribució de proximitat.

Ajuntament de Barcelona - Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària

Barcelona Activa SA 

Agenda

Passem a l'acció amb un parc de bicicletes elèctriques que compartim amb les entitats del territori

-

Formación básica en hostelería, organitzada per la Comunalitat Urbana de Nou Barris i la cooperativa Alterevents

-