Som la Cuina Comunitària de 9 Barris

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Som la Cuina Comunitària de 9 Barris

Necessitat col·lectiva

- Falta d’accés a alimentació saludable i assequible en barris vulnerables de Nou Barris.
- Aïllament social i manca d’espais de trobada comunitària.
- Precarietat laboral i necessitat d’ocupació en sectors marginals.
 

Origen de la iniciativa:
- Detectada per veïnes de l'entitat a través de diagnòstics participatius i trobades informals.
- Reforçada per dades sobre pobresa energètica i inseguretat alimentària al districte. 

Resposta plantejada: Crear una cuina comunitària que funcioni com a espai:

1. D’alimentació saludable i econòmica (espai de compra de racions de menjar).
2. D’inclusió social (formació en cuina per a persones en risc d’exclusió).
3. De teixit comunitari (participació en activitats culturals i sensibilització a través dels
tallers desenvolupats a l'espai o diversos espais del territori).

Objectius i accions

• Objectius principals:
1. Lluita contra la pobresa alimentària: Oferir menjars nutritius a preus simbòlics o
intercanvis de treballs amb persones en situació de vulnerabilitat.
2. Inclusió sociolaboral: Formar en cuina i hoteleria a persones vulnerables, Contractar
prioritariament a dones en diverses situacions de vulnerabilitat.
3. Fomentar xarxes comunitàries: Espais de convivència intercultural i intergeneracional.


• Accions concretes:
o Serveis: Cuina comunitària amb formació i sensibilització en alimentació saludable,
reaprofitament i tallers artesanals.
o Productes: Elaboració i distribució de racions de menjar saludable i sostenible a preus
populars i venda articles d'artesania i/o customitzats

Comunitat

Actors/actrius principals:
o Veïns/es: Usuaris del servei i participants en activitats que desenvolupa l’entitat.
o Entitats: Col·laboració amb la Comunalitat de 9Barris, a la Plataforma d’Entitats de Roquetes
amb la gestió directa del Pla Comunitari i del centre Ton i Guida
o Equip tècnic: Voluntaris/es.

• Graus d’implicació:
o Nivell alt: Persones que participen en la gestió diària (voluntàries cuineres i gestió)
o Nivell mitjà: Assistència a tallers o esdeveniments.
o Nivell baix: Ús puntual dels serveis.

Governança

Obert a tothom que no funcioni en contra del valors de l’entitat
 

Presa de decisions a les Assemblees setmanals amb metodologies participatives i presa de decisions per consens

Horaris adaptats a famílies, preus amb possibilitat de un percentatge de beca segons situació personal.

Arrelament i compromís territorial

Participació de les Taules del Pla Comunitari on es fan estudis, detecció de problemàtiques i als espais a nivell districte i ciutat en temes de gènere, feminismes, violències masclistes,
ESS, ocupació.

Participació Plataforma d’Entitats de Roquetes i a les diverses taules del Pla Comunitari, Comunalitat de 9Barris, Coordinadora Cultural de 9Barris, Economat social de Roquetes,

Participació a la Xarxa d’Economia Solidària, a diversos espais de l’ajuntament de barcelona a nivell districte i ciutat com el Pacte del Temps

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Compra directa a l’Economat Social on venen productes agroecològics del voltant.
 

Col·laboració amb altres cuines comunitàries de les comunalitats i de les que utilitzen la Termopol fomentant el intercanvi de coneixement.

En aquest moment no tenim capacitat econòmica per a poder fer contractació La voluntat de l’entitat es contractar a persones voluntàries sòcies que tenen els coneixements per a desenvolupar accions concretes i, que estan en situació de precarietat o vulnerabilitat i formades en els nostres tallers (economia circular local).

Sostenibilitat

 Autofinançament mitjançant venda de racions de menjar elaborat, quota de sòcies, oferta de tallers i de càterings de menjar i subvencions (ajuts a la inclusió).

Impacte i replicabilitat

Model exportable de Cuina de Barri a altres territoris amb diagnòstics similars dins de la ciutat o fora.

Som la Cuina destaca per:
• Integrar múltiples dimensions (social, laboral, alimentària) en un sol espai.
• Empoderar la comunitat mitjançant participació real en les decisions.
• Ser un referent d’economia solidària, connectant consumidors i productors locals.

Singularitat: La capacitat de transformar una necessitat bàsica (menjar) en una eina de canvi social i cohesió generant un imaginari comunitari arrel de l'alimentació saludable i sostenible d'accés per a tothom sense perdre els nutrients i amb un exquisit sabor. A més de sensibilitzarque l'acte de menjar es un  acte polític i de Sobirania Alimentària.