Gesthàbitat Coop.
La cooperativa Gesthàbitat neix de la necessitat d’aconseguir una gestió de les comunitats de veïns i veïnes amb una visió més ètica introduint-les en l'economia social i solidària dels seus barris, aconseguint una autogestió i organització pròpia.
La nova cooperativa pretén agrupar totes les activitats pròpies de la gestió d’una comunitat de veïns i veïnes, com són la gestió del dia a dia, l’administració econòmica, l’assessorament jurídic i fiscal i, també, incloure’n de noves com la millora de la convivència a través de la mediació veïnal.
Gesthàbitat neix fruit del treball conjunt de la Comunalitat Urbana de Nou Barris, impulsada per la Fundació Pare Manel, i les entitats activadores Ètic Hàbitat SCCL, IGOP, Azimut SCCL, eXO, Novact junt amb la participació de la Plataforma d’entitats de Roquetes, l’AVV de Verdum amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, les quals han tingut com a objectiu promoure projectes de suport mutu i iniciatives econòmiques basades en l’Economia Social i Solidària.
L’objectiu general de Gesthàbitat és canviar la realitat de les comunitats de veïns i veïnes i afrontar els problemes d’aquestes a partir dels seus recursos i de la seva participació, així com ajudar que creïn o formin part de xarxes de suport al territori. Tot això es plasma en els següents objectius concrets:
• Potenciar el desenvolupament de l’organització veïnal de les comunitats de veïns i veïnes sota criteris de responsabilitat, per tant, de drets i deures, de corresponsabilitat, de cooperació, de solidaritat i de participació.
• Potenciar i consolidar la formació, l’acompanyament, l’assessorament i el suport a les Comunitats de Veïns i Veïnes i al territori amb recursos necessaris, per tal que es puguin gestionar autònomament.
• Promoure i capacitar als veïns i veïnes en la gestió comuna dels afers col·lectius, a través de processos educatius d’acompanyament i assessorament adaptats a la diversitat de cada comunitat i de cada veïna i veí, tot promovent la seva implicació i autonomia.
• Promoure les bases per assolir el sentiment de pertinença, la cohesió social del barri, del seu teixit social i de les seves comunitats a través del desenvolupament d’hàbits cívics, de la interrelació, l’organització dels espais comunitaris i de la millora de la convivència.
• Analitzar les necessitats de les comunitats de veïns i veïnes amb relació als serveis de cures, neteja, distribució d’aliments, administració de les finques... a fi de promoure amb les entitats implicades en el projecte la creació de llocs de treball que puguin cobrir la demanda detectada a les comunitats.
Els serveis directes que ofereix la nova cooperativa Gesthàbitat a les comunitats de veïns i veïnes són la gestió de finques de forma transparent, acompanyament i tramitació de les subvencions de rehabilitació, administració financera, servei jurídic i fiscal, avaluació de l'estalvi energètic i mediació i millora de la convivència, així com ajuda a la autoorganització de cada comunitat.
La cooperativa Gesthàbitat amb les seves treballadores/rs.
Comunitats de veïns i veïnes i Associacions de veïns i veïnes.
Comunalitat Urbana de 9 Barris, comerços i associacions i entitats del territori com la xarxa de suport per l'ocupació Cinglera.
La idea és connectar tot aquest procés de coneixement, apoderament i acció amb altres comunitats similars del Districte, de tal forma que es generi un entramat que permeti l’ampliació del procés i la transformació de la realitat social, alhora que s’enforteix el teixit social i associatiu tot generant processos d’ajuda mútua i creació de llocs de treball.
La presa de decisions dins la cooperativa es fa de manera assembleària tenint en compte el diàleg i consens.
Els mecanismes per fomentar la participació en les comunitats de veïns i veïnes són diversos: des de reunions amb el veïnat a tallers i la creació de grups motors dins de les comunitats de veïns i veïnes amb activitats que fomentin l'autogestió, la participació i la presa de decisions.
La cooperativa Gesthàbitat està impulsada per la Comunalitat de Nou Barris i ha participat en iniciatives del territori com el Viver Cooperatiu, del qual formen part més entitats, activitats en comunitats de veïns i veïnes i diversos tallers a espais comunitaris.
La detecció de necessitats es duu a terme a partir de diferents vies com les reunions amb els veïns i veïnes on sorgeixen inquietuds a treballar i amb converses amb entitats i associacions del territori.
El projecte o activitat de la cooperativa té un impacte més enllà del mateix projecte afavorint la cooperació entre comunitats de veïns i veïnes i de les mateixes amb agents del territori, així com l'autogestió d'aquestes comunitats de manera independent en alguns aspectes de la seva convivència i gestió del dia a dia.
El projecte fomenta la cooperació entre les comunitats de veïns i veïnes, els quals gràcies a la millora del seu arrelament al territori i sentiment de pertinença, crea xarxes de suport tant amb ells i elles com amb altres entitats, associacions i cooperatives del territori, així com inclús amb comerços dels respectius barris de qui poden necessitar els seus serveis a llarg termini, el qual contribuiria a la creació de llocs de treball en aquests altres negocis per poder donar resposta a les necessitats del dia a dia d'aquestes comunitats.
La cooperativa Gesthàbitat ha sabut donar resposta a la demanda dels veïns i veïnes del territori que buscaven una gestió transparent i justa de les seves comunitats i amb un impacte social positiu als barris on viuen.
La capacitat d'escoltar, d'estar present en els espais de diàleg i de donar resposta a necessitats de manera desinteressada ha suposat un exemple de bona pràctica com a cooperativa.