Com·una Ràdio

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Com·una Ràdio

Necessitat col·lectiva

Com·una Ràdio neix des de la necessitat de tenir un dispositiu de gravació de contingut sonor als barris de Verdum i Roquetes gestionat de forma comunitària. Amb aquesta ràdio es vol donar veu a aquelles persones i col·lectius interessades en el món de la ràdio i del podcasting, oferint un espai obert, a més de formacions específiques per acompanyar les propostes que van sorgint. Aquesta ràdio s'impulsa des de la Comunalitat Urbana de 9 Barris, però ràpidament es donen sinérgies amb altres entitats, serveis i projectes territorials, com són el Casal de Barri de Verdum, el Pla Comunitari de Verdum, el servei de dinamització juvenil i de persones que a títol individual volen participar del projecte.

Objectius i accions

- Impulsar un mitjà de comunicació comunitari del barri en forma de bé comú urbà.

- Fomentar l'ús de eines com el podcasting per divulgar continguts d'interès territorial.

- Potenciar l'ús de la ràdio comunitària com a eina d'apoderament dels col·lectius que cohabiten els barris de Verdum i Roquetes.

- Donar formació per fomentar un ús autònom del recurs.

Comunitat

1. Grup Motor de Com·una Ràdio, format per diverses entitats territorials i veïnes que participen a títol individual.

2. Persones, entitats, serveis o altres iniciatives que volen utilitzar el recurs, ja sigui de manera esporàdica o amb programació continua.

3. Oients dels continguts creats.

4. Altres mitjans de comunicació alternatius del Districte de 9 Barris, Ràdios Comunitàries amigues, Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona.

El grup motor de Com·una Ràdio, actualment, ho formen:

1. Comunalitat Urbana de 9 Barris: posa els recurs físics per engegar el projecte (equips de gravació de Podcasting, nodo de ràdio mòbil i accés a l'estudi, ubicat a l'Obrador Digital gestionat per la Fundació Pare Manel). També dona suport al projecte a través de formacions específiques sobre generació de contingut sonor i promou grups d'autoaprenentatge col·lectiu. 

2. Casal de Barri de Verdum: posa recurs tècnic i genera ponts entre els col·lectius que utilitzen el Casal de Barri i la ràdio comunitària. Proposa, crea i acompanya a aquest col·lectius en la creació de continguts. També fan de pont amb altres projectes i iniciatives comunitàries del territori.

3. Pla Comunitari de Verdum: posa recurs tècnic i vincula altres agents territorials amb la ràdio i viceversa. Apropa col·lectius, serveis, escoles i altres projectes comunitaris a la gravació de continguts, a més de vincular-los amb la governança del projecte.

4. Servei de Dinamització Juvenil: fa de pont entre el jovent del territori i la ràdio comunitària, promovent accions específiques dirigides a aquest col·lectiu.

5. Veïnes que participen del grup: aporten la seva participació i les seves experteses al projecte, a través de la generació de contingut, de la gestió del recurs o d'àmbits específics, com pot ser la utilització dels equips de gravació o la generació d'entorns digitals que facilitin la gestió i logística de la iniciativa.

Com·una Ràdio forma part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, qui ha acompanyat la creació d'aquest projecte. També promou i participa de trobades a nivell de Districte de 9 Barris amb altres mitjans de comunicació comunitaris, com són noubarris.info, Ràdio TriniJove, Ràdio Línia IV, Cooperativa.tv, entre d'altres.

Governança

Com·una Ràdio es governada per un grup motor, que s'organitza de forma horitzontal i treballa per que el recurs sigui un espai obert, inclusiu i creatiu. Les decisions es prenen de forma consensuada amb la Fundació Pare Manel, que és qui posa a disposició tant l'espai com els equips, a més de garantir que sigui un espai autònom i obert encara que no hi hagi personal tècnic a l'Obrador Digital. Aquest grup motor vetlla per garantir la sostenibilitat del projecte a mig i llarg termini. Es promociona la obertura del grup motor a través de diferents documents que promouen la inclusivitat en la presa de decisions.  

Arrelament i compromís territorial

Com·una Ràdio es gestiona des de diverses entitats i iniciatives comunitàries territorials i té un fort compromís a l'hora de buscar i detectar necessitats del territori i col·lectius que puguin estar interessats en usar el recurs. 

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Es promou la intercooperació tant a nivell comunitari, participant i proposant accions dintre de l'agenda territorial (fires, festes majors, esdeveniments juvenils, etc), com a nivell sectorial, promovent trobades amb altres ràdios i mitjans de comunicació per treballar conjuntament problemàtiques comunas, com pot ser d'accés a recursos audiovisuals, de generar agenda i accions concretes col·lectives, etc.)

Sostenibilitat

La sostenibilitat del projecte es garanteix a través de trobar fórmules diverses que permetin mantenir l'esperit comunitari arrel de l'ús de la ràdio. El nostre objectiu es formar-nos com a Associació de segon grau en els propers mesos per així també poder garantir un model econòmic que permeti mantenir tant els equips com les necessitats específiques que puguin devenir del projecte. Per assolir aquesta autonomia econòmica, ens proposem poder donar formacions en l'àmbit sonor, a més d'organitzar esdeveniments que ens permetin una certa solvència econòmica.

Impacte i replicabilitat

Com·una Ràdio porta poc temps generant activitat, però ja comença a generar un cert impacte en la comunitat propera. 

Per garantir la replicabilitat del projecte es genera documentació en forma de memòria, guíes d'ús de la ràdio comunitària, guies de primers passos i altres documents oberts a la ciutadania i sota llicència Creative Commons.