Torna a Comunalitats

L'enGRAMAtge

Breu descripció

A L'enGRAMAtge (Comunalitat Gramenet24), volem fomentar l'articulació social de la nostra ciutat, Santa Coloma de Gramenet per tal d'enfortir la cohesió comunitària, potenciar el desenvolupament econòmic sostenible i promoure una participació ciutadana activa i equitativa en la presa de decisions locals.

I aquest enfortiment el volem fer mitjançant la cultura, l'educació i les cures, sensibilitzant sobre la necessitat de crear i/o consolidar les xarxes del municipi, establint vincles i promovent  l'accés als béns comuns.

I ho farem amb accions col·lectives, però també articulant de manera sectorial i també de forma territorial. 

Volem generar diagnòstics de necessitats compartides i ajudar a organitzar-se per a cobrir-les a través de nous projectes col·lectius.

Volem identificar pràctiques transformadores de manera representativa i plural en col·laboració al teixit de l’ESS i les entitats de referència. Necessitem identificar sectors econòmics estratègics que facilitin el desenvolupament de les accions. 

 

 

Què treballem?

Activisme i autoorganització: Mitjà indispensable per al sorgiment de projectes col·lectius que cobreixin necessitats sota criteris d'ajuda mútua. Els vincles comunitaris es generen a través de l'experiència i son la base de les estructures organitzatives amb impacte.

Cultura: Instrument d'acció molt potent per a generar vincles entre diferents actors de la comunitat a través de l'ús dels espais comuns. El propi col·lectiu de professionals de la cultura local és un sector específic a dinamitzar.

Cures: Aprofundir en estratègies col·lectives per al reconeixement del treball reproductiu així com reduir la càrrega que suposa per a les dones treballadores en l’actualitat.  

Drets de ciutadania: Menció especial a l'orígen i a les desigualtats específiques derivades de la condició d'immigrant.

Educació: Partim d'un teixit sectorial mínimament articulat que cal reforçar dedicat al lleure en la infància però també amb experiències amb adults. L’acció educativa a tots els nivells d’edat també és un instrument indispensable per a la generació de vincles comunitaris.

Espais comuns i participació: Eix fonamental per garantir la sostenibilitat d'un teixit social actiu amb un nivell d'impacte social suficientment rellevant. Cal incidir en la sensibilització en conceptes com el de béns comuns urbans, gestió comunitària, recursos mancomunats, ús de l'espai públic, etcètera.

Residus: En el dia a dia de les entitats activadores els materials emprats en les seves activitats son fonamentalment reutilitzats; cartró i plàstics, fusta, ferro i derivats o el tèxtil.

Qui som

L'enGRAMAtge està format per:

L 'Avalot Teatre, SCCL. Companyia de teatre amb 38 anys d'activitat i 25 com a cooperativa. Impulsora de projectes com el Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris, L'Excèntrica (centre de formació d'arts escèniques), o el casal Aquest estiu viu l'escena! 
Hem fet incursions en el teatre de sala, el circ, la publicitat, l’escenografia i la producció, però sempre tornem amb el que més ens identifiquem: el teatre de carrer.


La Magrana Curiosa, SCCL. Cooperativa feminista creada al 2020 dedicada a promoure el joc i l'art per a la transformació social. Treballem amb AFA's, associacions i  institucions.Oferim instal·lacions de joc per a les famílies des d’una mirada coeducativa, inclusiva i sostenible. Creiem en el joc lliure i espontani, sense estereotips de gènere, que estimuli la curiositat i el descobriment en un ambient tranquil i respectuós, on tothom hi té cabuda. Un espai obert, intergeneracional, on infants,  mares, pares, germans, avis… interactúen. 

Menta i Xocolata, SCCL. Cooperativa de lleure i foment de la lectura per a tots els públics liderada per dones amb llarga trajectòria en la dinamització sociocultural al barri del Fondo.   Fomentem el gust per la lectura, la creació literària, i l’expressió tant oral com escrita. Pensem que són eines de descobriment i coneixement del tot el que ens envolta, de desenvolupament personal i d’intercanvi cultural. El joc és el mitjà natural pel qual els infants (i no tan infants) es relacionen i socialitzen millor. 

Associació Les Colomes. Dones colomenques vinculades a diferents arts unides des de 2012. Treballem en xarxa establint vincles formatius amb institucions i entitats tant per a infants i joves com per a famílies i grups de persones adultes. Sempre tenint l'art, i en especial, l'art plàstic com a motor de la nostra activitat.

Associació Passatge Insòlit. Festival dedicat a les Arts firaires, amb 18 edicions.  Som una entitat autònoma i enxarxada i duem a terme altres projectes com el Passatge d'hivern o Els Dimecres Insòlits. Oferim un seguit d’espectacles al voltant de les arts de carrer, de les instal·lacions, del circ i dels titelles. Espectacles i atraccions al carrer o en petites carpes. On l'entorn és tant important com els espectacles programats.

Agenda