Torna a Comunalitats

L'enGRAMAtge

Breu descripció

A L'enGRAMAtge (Comunalitat Gramenet24), volem fomentar l'articulació social de la nostra ciutat, Santa Coloma de Gramenet per tal d'enfortir la cohesió comunitària, potenciar el desenvolupament econòmic sostenible i promoure una participació ciutadana activa i equitativa en la presa de decisions locals.

I aquest enfortiment el volem fer mitjançant la cultura, l'educació i les cures, sensibilitzant sobre la necessitat de crear i/o consolidar les xarxes del municipi, establint vincles i promovent  l'accés als béns comuns.

I ho farem amb accions col·lectives, però també articulant de manera sectorial i també de forma territorial. 

Volem generar diagnòstics de necessitats compartides i ajudar a organitzar-se per a cobrir-les a través de nous projectes col·lectius.

Volem identificar pràctiques transformadores de manera representativa i plural en col·laboració al teixit de l’ESS i les entitats de referència. Necessitem identificar sectors econòmics estratègics que facilitin el desenvolupament de les accions. 

 

 

Què treballem?

Activisme i autoorganització: Mitjà indispensable per al sorgiment de projectes col·lectius que cobreixin necessitats sota criteris d'ajuda mútua. Una de les actuacions que posarem en marxa dins aquest és transversal serà la creació d'un podcast que servirà d'altaveu a la feina de  la comunalitat.

Cultura: Instrument d'acció molt potent per a generar vincles entre diferents actors de la comunitat a través de l'ús dels espais comuns. El propi col·lectiu de professionals de la cultura local és un sector específic a dinamitzar. Les accions d'aquest eix aniran dirigides, principalment, al sector que treballa les arts escèniques. A partir del treball d’anys previs fets amb els professionals i les companyies de la ciutat, i recollint el testimoni de la Plataforma de Professionals del teatre (creada amb motiu del COVID), hem establert uns primers objectius el més transversals possibles, i plantegem  tres projectes que poden servir de punt de partida: la creació d'un banc de recursos escènics i artístics,  la creació d'un club i escola d'espectadors culturals i la creació d'una escola de dones tècniques de l'espectacle.

Cures i drets de la ciutadania: Volem aprofundir en estratègies col·lectives per al reconeixement del treball reproductiu així com reduir la càrrega que suposa per a les dones treballadores en l’actualitat. Posem el focus a les desigualtats específiques derivades de la condició d'immigrant.  La nostra feina dins d'aquest eix va encaminada, per una banda, a crear un punt d'atenció  i acompanyament integral per a persones nouvingudes, que vinculi els diferents serveis que ja existeixin  la ciutat. Una altra línea d'actuació dins d'aquest eix serà l'acompanyament al comerç local, posant especial atenció a projectes de persones migrades, així com a potenciar l'associacionisme entre els comerciants de la ciutat.

Educació: Les accions dins l'eix d'educació es divideixen en dos sectors concrets,  molt relacionats entre si. Per una banda, treballarem per enfortir l'enxarxament de  les AFAs de l'escola pública de la ciutat,  ja que actualment no hi ha cap federació que les vinculi. El nostre objectiu és crear vincles entre elles i promoure l'enxarxament i les accions conjuntes.  Per altra banda, també volem treballar amb les empreses i professionals de la ciutat que es dediquen al sector del lleure. El nostre objectiu és recopilar una oferta de qualitat i incloure totes les ofertes a un únic catàleg, que doni cos i  força a un projecte ja en marxa anomenat La Calaixera. Aquest és un projecte incipient del qual formem part algunes entitats de la comunalitat, i l'objectiu seria fer-lo créixer amb noves incorporacions.

Espais comuns i participació: Eix fonamental per garantir la sostenibilitat d'un teixit social actiu amb un nivell d'impacte social suficientment rellevant. Cal incidir en la sensibilització en conceptes com el de béns comuns urbans, gestió comunitària, recursos mancomunats, ús de l'espai públic, etcètera.

Residus: En el dia a dia de les entitats activadores els materials emprats en les seves activitats son fonamentalment reutilitzats; cartró i plàstics, fusta, ferro i derivats o el tèxtil.

Qui som

L'enGRAMAtge està format per:

L 'Avalot Teatre, SCCL. Companyia de teatre amb 38 anys d'activitat i 25 com a cooperativa. Impulsora de projectes com el Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris, L'Excèntrica (centre de formació d'arts escèniques), o el casal Aquest estiu viu l'escena! 
Hem fet incursions en el teatre de sala, el circ, la publicitat, l’escenografia i la producció, però sempre tornem amb el que més ens identifiquem: el teatre de carrer.


La Magrana Curiosa, SCCL. Cooperativa feminista dedicada a promoure el joc i l’art per a la transformació social.
Dissenyem instal·lacions de joc lliure  per a famílies des d’una mirada coeducativa, inclusiva i sostenible. Les contextualitzem i adaptem a temes i/o continguts concrets, programant-la pedagògicament. Volem arribar als barris més marginals i treballar en xarxa, jugant a peu de carrer.
 

Menta i Xocolata, SCCL. Cooperativa de lleure i  cultura que té com a objectiu el foment de la lectura per a tots els públics. Liderada per dones amb llarga trajectòria en la dinamització sociocultural al barri del Fondo.   Fomentem el gust per la lectura, la creació literària, i l’expressió tant oral com escrita. Pensem que són eines de descobriment i coneixement del tot el que ens envolta, de desenvolupament personal i d’intercanvi cultural. El joc és el mitjà natural pel qual els infants (i no tan infants) es relacionen i socialitzen millor. 

Associació Les Colomes. Dones colomenques vinculades a diferents arts unides des de 2012. Treballem en xarxa establint vincles formatius amb institucions i entitats tant per a infants i joves com per a famílies i grups de persones adultes. Sempre tenint l'art, i en especial, l'art plàstic com a motor de la nostra activitat.

Associació Passatge Insòlit. Festival dedicat a les Arts firaires, amb 18 edicions.  Som una entitat autònoma i enxarxada i duem a terme altres projectes com el Passatge d'hivern o Els Dimecres Insòlits. Oferim un seguit d’espectacles al voltant de les arts de carrer, de les instal·lacions, del circ i dels titelles. Espectacles i atraccions al carrer o en petites carpes. On l'entorn és tant important com els espectacles programats.

Agenda