Torna a Comunalitats

Fòrum dels Barris

fórum dels barris, comunalitat de tarragona, tarragona, La Teulada
Breu descripció

El Fòrum dels Barris, la comunalitat de Tarragona és un programa públic que té per objectiu impulsar la creació de projectes d'ajuda mútua i d'economia social i solidària que resolguin necessitats de la ciutat i dels ciutadans, de la mà del teixit veïnal i associatiu, del comerç local i de les xarxes de suport mutu als barris de Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, la part alta i la part baixa, inicialment.

Al Fòrum dels Barris hi trobareu formació, l'assessorament, la mentoria, la dinamització, la gestió econòmica, i una infinitat d'accions enfocades a protegir i potenciar l'economia del bé comú de la ciutat des de la intercooperació entre els diferents agents urbans de la ciutat.

Què treballem?

>> Comerç local i intercultural 

L’objectiu és promoure dinàmiques d'acció col·lectiva entre els comerços dels barris de la zona nord per a què fomentin la participació i generin xarxes de col·laboració per introduir, promocionar i visibilitzar l’Economia Social i Solidària dins el sector.

>> Economies comunitàries i transició ecològica

S’emmarca en l’àmbit de l’economia circular i l’optimització de residus. Reflexiona sobre l'impacte dels models de vida com a responsables del canvi ambiental. Treballa per crear dinàmiques de col·laboració i aliances estratègiques que ajudin a construir territoris resilients en zones de fragmentació social amb fortalesa comunitària.

>> Dret a la ciutat i antiracisme

Posa el focus en els drets socials per forjar iniciatives d'economies comunitàries que generin processos de transició socioecològica i de transició sociocultural a la ciutat. Entenent la transició socioecològica com els riscos ambientals provocats per la societat i la transició sociocultural com les noves relacions que sorgeixen a partir de les diferents identitats de gènere i sexoafectives, migracions i diversitats lingüístiques.

>> Treball digne i feminismes

Treballa per la generació d'espais de coneixement col·lectiu ecofeministes i per la dignificació de la vida a través d'aliances que promouen l’ocupabilitat digna.

>> Esport i cultura com a eines comunals

Afavoreix la generació de vincles que sumen a vertebrar teixit social a través de la cultura i l'esport enteses com a eines que fomenten la democràcia participativa.

Qui som

    La Teulada, Xarxa Cooperativa de Tarragona. Actua com a entitat coordinadora del projecte.

    Associació Bloc 23. Afavoreix el desenvolupament de les potencialitats artístiques i culturals de les persones joves vinculades a territoris en condició de vulnerabilitat.

    Associació Cultural Ariadna. Entitat especialista en intervenció artística comunitària que desperta l'esperit crític del jovent.

    Associació Ment i Salut La Muralla. Treballa per la inserció sòcio-comunitària de persones amb problemes de salut mental de Tarragona i de les seves famílies. 

    Associació Quilòmetre Zero. Entitat experta en l’activació d’espais de suport mutu a través de la mentoria social.

    Associació de veïns i veïnes de Sant Salvador i Sant Ramon. Treballa per la defensa i l’activació del territori.

    Centre Social Gata Insubmisa. NOVA INCORPORACIÓ. Espai de trobada on es difonen valors com el feminisme, l’antiespecisme i l’antiracisme des d’una perspectiva interseccional. 

    Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau. Treballa la dinamització comunitària a través de la cultura popular.   

    Ákrida Cooperativa . NOVA INCORPORACIÓ. Impulsa models innovadors de col·laboració público-comunitària i cooperativa a través de les arts escèniques.

    Xarxa Antiracista. NOVA INCORPORACIÓ. Desenvolupa processos amb comunitats en condició de racialització a través de la solidaritat i de metodologies descolonials.

A més a més, compta amb la participació i el suport de l’Ajuntament de Tarragona.

La Comunalitat Urbana de Tarragona posseeix tot un bagatge experiencial obtingut dels dos primers anys de programa. Durant aquesta primera convocatòria també van fer part de l'assemblea de la Comunalitat com a entitats activadores:

Associació de veïns La Unió (de Sant Pere i Sant Pau) - Associació veïnal creada al barri de Sant Pere i Sant Pau amb l’objectiu de dinamitzar-lo i articular espais d’activisme popular. 

GamLab - Cooperativa de treball nascuda a Tarragona, acompanyada per l’Ateneu CoopCamp, especialitzada en ludificar espais d’ensenyament i aprenentatge en totes les etapes de la vida, dins de l’àmbit formal i informal. 

Xarxa de comerciants del Fòrum (Part Alta) - experta en dinamització del comerç local. És una agrupació de comerciants informal que s’agrupen per dinamitzar la Part Alta de Tarragona. Volen donar vida als carrers per afavorir la relació entre ciutadania i comerços, la viabilitat econòmica dels projectes productius i la convivència a la zona. 

Tornavís Teatre - És un grup de teatre jove actiu dins la cultura teatral de Tarragona formant part de molts dels moviments culturals i populars que se celebren. Amb les seves obres han reflexionat sobre temes  com la memòria històrica, la dreta espanyola, la llibertat d’expressió el paper dels mitjans de comunicació en conflictes bèl·lics, el gènere, etc.

Agenda

Diverses col·lectives antiracistes s'ajunten i comparteixen estratègies de sostenibilitat econòmica. 

Aprèn a dissenyar cartells per a la teva entitat de manera fàcil a l’eina Canva de la mà del Far Cooperatiu.

Aprèn quines coses has de fer a la teva entitat perquè la comunicació interna sigui fluida i aconsegueixis els teus objectius.

Aprèn a fer pressupostos, factures i declarar-les. A més entendràs en què consisteix la nova factura digital.