Xarxa Antiracista de Tarragona

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Xarxa Antiracista de Tarragona

Persones en condició de racialització es concentren per a denunciar el racisme a Tarragona
Necessitat col·lectiva

Evidenciar el racisme estructural i com afecta negativament la vida de les persones negres, les persones migrades i en condició de racialització.
 

Un espai segur per denunciar el racisme i la discriminació davant de les autoritats pertinents a Catalunya.


Accés a la informació sobre els procediments més comuns per a la població migrada en situació administrativa irregular.

Objectius i accions

-Denunciar el racisme estructural davant del Departament d'Igualtat i Feminismes.


-Acompanyar persones migrades en el procés de regularitzar la situació administrativa.


-Oferir un espai segur on parlar sobre el racisme interpersonal i estructural.


-Acompanyeu en gestions com empadronament sense domicili fix.


-Crear xarxes d'ajuda mútua que brindin respostes a les necessitats d'habitatge digne a persones que se'ls dificulta l'accés per la condició de racialització.

Comunitat

Persones en condició de racialització.
Persones migrades amb origen del sud global.
Persones negres, afrodescendents, africanes o amb orígens en el sud global. 
Dones negres, afrodescendents, africanes o amb orígens en el sud global. 
Persones en situació administrativa irregular.
Persones en general que s'autodefineixen Antiracistes.
Associacions que treballen amb la migració.
Altres xarxes d'ajuda mútua.

La comunitat involucrada en el projecte reflecteix la diversitat de les persones que viuen a la ciutat, que es troben en condició de vulnerabilitat i en risc d'exclusió social. A més, posseeix una visió interseccional que pretén donar respostes a les necessitats de les persones tenint en compte les diferents realitats que la travessen.

Espai compartit d'Associació Logos.

Taula Intercultural del Ajuntament de Tarragona.

Xarxa de Migracions Genero i Desenvolupament de Barcelona.

CAR- Campaign Against Racism of  Equal Health.

Governança

L'espai de presa de decisions validat és l'assemblea. Les decisions són preses per consens. Actualment formen part com a coordinadors de la xarxa 15 persones. Cada dimarts fan assemblees en dos horarios, 19h i 21h per garantir que hi hagi diferents opcions per als participants. Hi ha figures com els mentors que acompanyin els nous membres al procés d'adaptació. Els mentors són persones que estan a la disposició d'un nou membre per oferir tota la informació que aquest necessita i assegurar l'accés a la informació. Durant les assemblees reservem espai per avaluar les activitats que realitzem. Hi ha documents que assignin les tasques reproductives als diferents participants garantint que aquestes siguin rotatives.

Arrelament i compromís territorial

Ha col·laborat en diferents festivals de la ciutat en espais de debat en relació amb l'autoorganització, el racisme, els feminismes i les migracions.
Potencia la compra responsable, ja que el seu impacte té molta relació amb les migracions, el desplaçament i la descolonització.
Promou les economies comunitàries com a maneres de resoldre necessitats de les persones.
Projectem formalitzar la feina de la plataforma en forma d'associació els propers mesos.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Intercooperar amb la Xarxa de Migració i Gènere de Barcelona, ​​amb què ha realitzat informes com “Vides que importen: més enllà del context de pandèmia” i "Cura Comunitaria" 

Ha presentat una moció en col·laboració amb 8 entitats del territori que declarava el racisme com a Crisi de Salut Pública, entre elles Joventut Multicultural Musulmana, Sos Racisme Catalunya i la Xarxa de Migració, Gènere I Desemvolupament d'Barcelona. 

Participa a la Taula Intercultural.
Participa a la CNAAE Catalunya (Comunitat Negra Africana i Afrodescendent d'Espanya).
Trobada d´entitats feministes de Tarragona.

Sostenibilitat

La entitat es sosté amb voluntariat dels participant que coordinen.

Relació amb l’administració

La relació amb l'administració és una disputa i resistència constant, ja que les manifestacions racistes a la ciutat que causen més impacte provenen directament de l'administració i del fet de no garantir la igualtat de tracte per a totes les persones.

Impacte i replicabilitat

La iniciativa és possible per la feina voluntària que realitzen les persones coordinadores del projecte. Així mateix, la ciutat té una gran necessitat d'espais pedagògics que tractin el racisme com a problemàtica impacta la vida de moltes persones de manera negativa. Per això arriben moltes demandes de realització d'activitats, tallers, jornades adreçades a públics diferents, des de criatures a les escoles fins a funcionaris públics de les institucions. Això ha permès que la Xarxa pugui recaptar fons i fer activitats pròpies i seguir amb l'acompanyament.


La xarxa es constitueix com l'únic espai obertament antiracista connectat amb altres moviments globals que també lluiten per denunciar i evidenciar les barreres que produeix el racisme a la vida de les persones. Aquesta visió holística i estructural permet que la xarxa sigui un referent al territori. A més, el fet d'estar en contacte constant amb la comunitat evidencia que l'antiracisme no és només un discurs sinó una pràctica. El repte principal és poder aconseguir més recursos per fer la tasca d'acompanyament de manera més àmplia.

Un altre aspecte a destacar la plataforma és que és un espai mixt on conflueixen diferents persones, de diferents orígens caminant junts per construir poder popular antiracista.