La Transformadora de Collserola
La Transformadora de Collserola busca generar una cadena de valor en el si d’aquest primer bé comú, amb la finalitat d’impulsar la intercooperació. Les activitats de la cadena de valor estaran relacionades amb la logística emmagatzematge, manipulació i distribució no contaminant, de productes d’alimentació de proximitat, i productes no alimentaris. En aquesta cadena podran intervenir cooperatives i entitats de la ESS, que trobin sinergies i participin activament.
Els seus objectius clau són:
- Promoció de l’activitat econòmica entorn iniciatives agrotransformadores
- La generació d’ocupació inclusiva, sostenible i estable
- La consolidació de xarxes d'intercooperació públic-comunitàries
Aquest espai d’intercanvi disposarà de:
- Centre de logística i distribució amb vehicles no contaminants
- Cuina i obrador per a elaborats
- Espai de venda de productes i serveis de l’Economia Social i Solidària
Sobirania alimentària
- Teixim aliances amb productors ecològics locals per tancar el cicle de producte, i facilitar l'emmagatzematge de fruita i verdura, i la distribució tant a individus i famílies com a restauradors, majoristes i detallistes.
Comerç de proximitat
- Generem oportunitats comercials facilitant espai a productors agrícoles, usuaris de l'obrador i d'altres ESS que s'incorporin a la comunalitat per comercialitzar els seus béns i serveis en l'espai físic de La Transformadora.
Ocupabilitat
- Promovem l'ocupabilitat oferint espais productius compartits en règim de bé comú, com seran l'obrador, l'espai d'emmagatzematge de producte ecològic, i el servei de paqueteria sostenible de km0. Treballem perquè aquest últim servei sigui ofert per persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns mentals.
Espais comuns i participació: Espai de desenvolupament de béns comuns urbans
A partir d’una trajectòria d’interrelació amb diferents entitats, i d’un diagnòstic previ, hem proposat la creació d’un primer bé comú urbà a Sant Cugat: un espai de desenvolupament de béns comuns urbans I concretament, un espai d’intercanvi, transformació i distribució de productes i serveis de l’economia social i solidària (ESS) que tindrà seu al Camí de Can Calders 6, nau B1 de Sant Cugat del Vallès.
Aquest primer bé comú, està supeditat al finançament de la convocatòria de Comunalitats urbanes; tot i que s’està treballant la possibilitat de que l'Ajuntament de Sant Cugat aporti finançament i es pugui establir un conveni públic-comunitari.
El comité activador està conformat per les següents entitats:
TALLER JERONI MORAGAS Cooperativa de professionals d’iniciativa social i sense afany de lucre, amb una trajectòria de 45 anys. El seu objectiu és la prestació de serveis orientats a la inclusió social i laboral de persones adultes amb diversitat funcional intel·lectual, malaltia mental i trastorn de l’espectre autista (TEA). Atenen a més de 100 persones i orienten les seves famílies, al llarg dels seus cicles evolutius.
DOBLE VÍA Des de fa 20 anys, la cooperativa Doble Vía ofereix serveis integrals de gestió d’equipaments i programes d’acció social i cultural, d’educació, d’animació sociocultural i dinamització comunitària, així com assessoria i acompanyament en el disseny i planificació d’iniciatives en aquests àmbits d’actuació, en totes les etapes de la vida, des de la infantesa fins la vellesa.
LA RURAL La Rural de Collserola és una cooperativa que neix el 2014 a Valldoreix, en torn a la producció agroecològica a Collserola. Amb els anyss’està consolidant com a productors locals, amb una relació amb el territori i l'entorn social, que porta a la creació d'un teixit propi de distribució, divulgació i formació, basat en l'ecologisme, la sostenibilitat, i l'economia social i solidària.
LA SEMBRA La cooperativa La Sembra és una agència de comunicació social. Fan assessoria, acompanyament i formació en comunicació. Les seves experteses són l’estratègia, les campanyes, la comunicació inclusiva i la captació de fons. Les seves propostes sorgeixen de processos participats i posen al centre el relat, la comunitat, la sostenibilitat i la creativitat per garantir projectes amb impacte i capacitat de transformació.
També, compta amb les següents entitats participants:
AJUNTAMENT DE SANT CUGAT
CAL TEMERARI És un espai cultural i cooperatiu que potencia iniciatives transformadores des de la participació ciutadana. El projecte de Cal Temerari s'articula a partir de 6 eixos de treball bàsics, i com a equipament ciutadà té l'objectiu d'acollir i fomentar qualsevol projecte o iniciativa que s'englobi en un d'aquests eixos: Igualtat de gènere, sostenibilitat per a la diversitat, teixit associatiu i suport mutu, economia social i solidària, cultura popular i participada i intervenció social i comunitària.
ARQBAG SCCL Cooperativa d’arquitectura.
ARRAN DE TERRA Cooperativa compromesa amb promoure, a partir dels principis de l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària, la transició cap a sistemes alimentaris i societats més justes i sostenibles. Per mitjà d’aquests processos locals de transició agroecològica, fomenta la producció ecològica i el consum de proximitat, la cohesió territorial i social, la justícia social i ambiental, i la conservació dels ecosistemes i els recursos naturals, procurant donar resposta a alguns dels principals reptes als que han de fer front actualment tant la pagesia com les societats locals en el seu conjunt.
EL CABÀS El Cabàs és una associació de consum de productes ecològics actualment formada per unes 100 unitats de consum que recullen la cistella de compra amb productes frescos de temporada i de proximitat. Fan una assemblea anual per debatre i decidir conjuntament.
EL CUGATENC elCugatenc és un mitjà de comunicació assembleari de Sant Cugat del Vallès que aposta per un periodisme crític i transformador, qüestionant el sistema i donant veu a les alternatives. elCugatenc publica continguts online diàriament i dos monogràfics en paper cada any. Per tal de mantenir la independència periodística elCugatenc es financia amb subscripcions i publicitat amb criteris ètics. A dia d’avui elCugatenc funciona amb una Assemblea ciutadana de suport, que es convoca anualment per definir les línies estratègiques del mitjà. Dins d’aquesta assemblea hi ha una Comissió de gestió que porta el dia a dia administratiu del projecte i un Equip de redacció que porta el dia a dia periodístic del projecte.
LA CATALITZADORA. Té la voluntat de professionalitzar projectes agro-ecològics al voltant de Collserola buscant la transformació eco-social a través de la creació d'un obrador compartit polivalent.
POL·LEN EDICIONS Editorial independent, cooperativa especialitzada en l’ecoedició de llibres de pensament crític per a l’acció transformadora, amb dues seus, una a Sant Cugat del Vallès, i una segona a Manlleu. Amb els seus llibres, volen contribuir a la la pol·linització social, és a dir, a la difusió d’idees crítiques, a la generació de debat, a l’extensió del coneixement, i a la transformació de la societat.
L’ORTIGA Cooperativa que cultiva i distribueix productes ecològics i de proximitat a aquelles persones que volen consumir d’una manera més sostenible. Ofereixen recursos formatius per a escoles i serveis d’assessorament dirigits a horts urbans i projectes d’agricultura social.