Grup d'Estalvi Local
El present projecte troba la seva raó de ser en la necessitat que existeixi finançament de projectes amb petit pressupost de finances ètiques d’economia social i solidària, són projectes de petit pressupost per tal de donar resposta a d’altres projectes comparativament amb Coop 57, que treballen amb quanties més altes de finançament, entenent que se substitueix aquell préstec que podria arribar a fer un membre del nucli familiar i/o proper.
La iniciativa va néixer en el sí de Sincoop (espai de cotreball i acompanyament de l’economia social i solidària), experiència en la qual s'acompanyava a microprojectes i es finançaven. A partir de llavors, i del naixement de l’ateneu cooperatiu l’any 2015 que es comencen a fer acompanyaments econòmics i comercials a projectes i, entre d’altres, i sorgeix el grup d’estalvi local.
Es troba inspirat en altres experiències d’inversions solidàries que ja treballaven en el territori català i francès i se centra en la promoció de projectes juvenils que arrelin i donin resposta a les necessitats territorials. Algunes de les persones impulsores havien participat d'altres experiències de referència, com es el cas del grup EIKOS, promovent la participació de deu sòcies per a l’impuls d’aquesta experiència
• Promoure l’activació de projectes locals de transformació social
• Donar un petit préstec a interès baix a projectes que segueixen els principis i valors de l’assemblea
• Oferir acompanyament actiu i expert a projectes per tal de facilitar el seu desenvolupament (disseny del pla de viabilitat, difusió, contacte amb altres projectes de l’ESS i vinculació amb recursos del Sincrocoop i de Cal Temerari)
- Grups de treball
- Comissió de decisió de préstec
- Assemblea
- Altres col·lectius (organitzacions, institucions, universitats)
La Politja, Cal Temerari, la XES de Sabadell i les entitats d’economia social i solidària de Terrassa.
S’ha col·laborat amb el màster d'ESS de la Universitat de l’Autònoma.
L’organització funciona a través d’una assemblea i una comissió de decisió de préstec, que pren les decisions per consens i unanimitat.
Hi ha un perfil social molt divers de persones que participen al Grup d'Estalvi Local i hi ha criteris d’accés per tal de formar-hi part. Tot i que sí que existeixen criteris d’accés com tenir un pla de viabilitat i respondre als valors definits pel grup d’estalvi (perspectiva de gènere, valors vinculats a l’ESS, principi de les finances ètiques, etc.)
Les decisions ens prenen per consens i unanimitat i es promou l'autoorganització de certs col·lectius del territori per a que conformin projectes ocupacionals i se’ls acompanya per a incentivar-ne el seu èxit.
El canal de participació, principalment, és un Grup de whatsapp
Les necessitats de finançament de projectes es deriven des de Cal Temerari o La Politja mentre que es treballa la difusió de la iniciativa per tal que neixin nous projectes de territori que donin resposta a les necessitats territorials.
Els espais de participació col·lectiva són els llocs on es detecten les necessitats comunitàries o de difusió del mateix projecte.
Hi ha una clara intencionalitat a que el projecte financi experiències només del territori d’acció.
El Grup Local d'Estalvi té una clara orientació al desenvolupament econòmic d’altres projectes en el sí del territori i de la generació d’ocupació a petita escala de projectes i iniciatives d’ocupació local. L'intercooperació amb altres iniciatives del municipi fa d'altaveu per donar a conèixer el Grup Local.
Des de la iniciativa, Ja s'ha donat suport a diferents projectes territorials per millorar l'ocupabilitat i l'eficiència de les iniciatives. S'han fet dos préstecs a La Rural de Collserola, relatius a la plantació d'herbes aromàtiques i per l'adquisició de maquinaria. L'Eixida també s'ha brindat préstec econòmic i assesorament tècnic.
La falta de finançament étic, concretament, de petit finançament ètic, per iniciar o impulsar algunes iniciatives va ser l'impuls per crear aquest Grup Local i té una gran rellevància perquè fuig d'inversions especulatives i inverteixen en economia real i solidària, a través d'aquells projectes que repercuteixen positivament sobre la qualitat de vida de les persones i s'encarreguen d'oferir suport econòmic a projectes amb alt impacte social, ambiental i cultural.
No utilitza cap recurs de l’administració pública
Els recursos propis del quals disposa es generen a través de l’interès del grup d’estalvi. Els recursos privats s'obtenen a través de la donació mensual de les persones que conformen el grup d’estalvi (entre cinc i deu euros mensuals per membresia).
No existeix gaire vinculació amb l’Ajuntament de Sant Cugat ni amb el sector públic.
Fins ara, la valoració de l'existència de finançes ètiques, amb petites quantitats, s'h valorat molt positivament pels participants, de fet, les dues entitats han tornat a solicitar els serveis, així i tot, s'ha de mencionar que existeixen dificultats per a que més iniciatives o projectes coneguin el Grup Local d'Estalvi. Cal difusió constant i aconseguir que més persones estiguin interessades en crear projectes i noves iniciatves. El Grup Local també està disposat i s'ha a traslladat a altres territoris, explicant el seu funcionament, per tal que es puguin replicar en altres zones.
Un dels aspectes a destacar del funcionament del Grup Local, és la flexibilitat i la no obligatorietat de reunions, es comuniquen de manera àgil pel WhatsApp i quan s'han de prendre decisions es reuneixen de manera presencial.