Torna a Comunalitats

Populus Labora

Breu descripció

La Comunalitat Urbana de Ripollet Populus Labora és una iniciativa impulsada per entitats ripolletenques que treballen plegades per l’enxarxament de tot el teixit del municipi i per canviar la realitat socioeconòmica del nostre territori, obertes a la participació dels agents ripolletencs que s’hi vulguin vincular.

Té com a propòsit enfortir el territori ripolletenc a través del suport mutu, les xarxes veïnals, la cooperació, l’autoorganització i l’ocupació. I la manera com ho fa és posant la vida de les persones com a prioritat i treballant en diferents àmbits com són cures i acció ecofeminista, acció ecosocial, acció comunitària i enfortiment de l’ESS.

Què treballem?

Cures i acció ecofeminista

L’eix de cures i acció ecofeminista treballa per aconseguir una transformació política i social del que entenem per cures. Detecta necessitats i reptes al territori per caminar cap a una ciutat cuidadora, feminista i que posi de manifest que la cura és transformadora i pot construir comunitat. Aquest eix està impulsat pel Grup Motor de cures i els projectes impulsats són la Xarxa de Primera Infància, Venim de Lluny, Kúra, Àpats en companyia, Xarxa Dignifiquem les Cures i el Treball de la Llar.

Acció comunitària

L’eix d’acció comunitària busca mobilitzar i capacitar la comunitat per tal que pugui donar resposta a les seves pròpies necessitats de forma organitzada. En aquest eix s’impulsen projectes d’economia circular, de gestió compartida d’espais i col·lectivització de recursos. Els projectes impulsats són L’economat del barri, la Xarxa d’entitats d’El Local, Aliança Educativa i la Biblioteca de les coses a Can Mas.

Acció Ecosocial

L’eix d’acció ecosocial té com a objectiu fer del municipi un espai on es cuida la vida de les persones i la Terra. Està format per persones, entitats, empreses i/o agents que participen de projectes de sobirania alimentària i/o energètica, mobilitat sostenible, economia circular o consum responsable i busquen respostes per als reptes climàtics i socials. Els projectes impulsats són unes jornades per l'activisme climàtic i la implicació activa de la ciutadania en el disseny sostenible del municipi, suport i seguiment a la Xarxa d'hortolans locals de Ripollet, horta Terapèutica, Som Mobilitat i aliances amb el grup de consum La Carxofa Rebel.

Enfortiment de l'ESS

L’eix d’enfortiment de l’Economia Social i Solidària treballa per un model econòmic transformador basat en valors com la solidaritat, el cooperativisme i la sostenibilitat. Les estratègies proposades se centren a dur a terme actuacions vinculades a la generació de consciència sobre els principis i beneficis de l’ESS i el mercat social,  el consum conscient i la generació d’aliances pel foment del consum local. Els projectes impulsats són formacions a persones emprenedores, centres educatius i al comerç local, i l’articulació d’una Xarxa de Persones Emprenedores que apostin per l’impuls de l’emprenedoria col·lectiva a Ripollet.

Qui som

Activadores: 

El Centre d’Esplai La Gresca és una entitat dedicada al lleure educatiu del barri Pont Vell Tiana i Quatre Cantons de Ripollet i Cerdanyola del Vallès. Nascuda el 1994, treballa per al desenvolupament i dinamització comunitària del seu territori i totes les persones que el componen. La Gresca és un punt de referència al barri per a veïnes, col·lectius i altres entitats.

Jardinet SCCL és una cooperativa d'inserció sociolaboral sense ànim de lucre nascuda fa 27 anys i que es dedica al servei de jardineria ecosocial. Té una àmplia experiència en la formació ocupacional de col·lectius en risc d'exclusió i alhora amb capacitat tècnica provada en la jardineria i l'horticultura ecològica i sostenible.

Ripollet Impulsa és l’àmbit de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament de Ripollet. Inclou les unitats tècniques d’ocupació, empresa i comerç. Dins d’empresa s’inclou el servei de suport i impuls a les economies transformadores, encarregat de generar projectes innovadors, acompanyar a les entitats sense ànim de lucre amb activitat econòmica i a l’emprenedoria col·lectiva.

AFA Els Pinetons (Associació de Famílies d’Alumnes de l’IE Pinetons) és una entitat sense ànim de lucre que forma part de la comunitat educativa de l’escola. Té una forta personalitat, molt arrelada a la idiosincràsia del centre, i és promotora i dinamitzadora d’una gran quantitat d’activitats que formen part de l’espai pedagògic del centre.

Els Solets Minnilandia és una cooperativa sense ànim de lucre nascuda el 2018 i amb un bagatge de més de 15 anys en l’àmbit de la criança compartida, les cures i el joc. Enfocada en la primera infància i tot el que engloba, Els Solets cuida la infància i a les seves famílies per a una societat del futur millor.

Acollim Cerdanyola Ripollet és una plataforma en defensa dels drets de les persones refugiades arreu del món i de les nouvingudes. Donen suport en cerca d’habitatge, acompanyen en la tramitació de papers, acosten a les xarxes de serveis socials dels ajuntaments, entre d’altres. I, alhora, treballen pel reconeixement del dret a padró per a totes persones, participen d’Obrim Fronteres i realitzen tasques de sensibilització.

Associació Cultural "El Local" és una entitat amb més de 30 anys d’experiència i autogestió. És un espai antifeixista i ecofeminista, lliure de violències masclistes, racistes i/o LGTB-fòbiques. Inaugurada el 1992 pel Grup de Joves 1936, colidera, col·labora i acull a la seva seu social diverses agrupacions i associacions polítiques, culturals i socials de Ripollet.

Participants: 

- Dones X Can Mas Associació de veïnes del barri de Can Mas

- Bruixes de Ripollet Colla feminista de foc

- Mamicria Compartint les llums i ombres de la criança des de l'embaràs a Ripollet

- La Carxofa Rebel Grup de consum agroecològic

- RipoArt Associació d'artistes joves de Ripollet

- Uncommon Col·lectiu de música urbana jove

- AMAR Associació Mans Artesanes de Ripollet

- CAP: CAP Ripollet i CAP Pinetons

Agenda