Torna a Comunalitats

Populus Labora

Breu descripció

A Populus Labora treballem ajudar a la construcció de les relacions i de projectes d’ajuda mútua entre els béns comuns urbans, entre els béns comuns urbans i la ciutadania, i entre els béns comuns urbans i l'Administració pública. Volem conèixer, dinamitzar i activar els béns comuns urbans i els agents socioeconòmics estratègics de la comunalitat; crear mercat social a la comunalitat i en el seu territori proper; estendre els valors i les pràctiques de l’ajuda mútua, l’ESS, del dret a la ciutat i de participació directa de la ciutadania.

Tot això anirà acompanyat d’afavorir l’enxarxament i l’enfortiment del teixit local d’ESS i d’impulsar l’ESS a l’àmbit educatiu.

Què treballem?

Cures

L’eix de cures a la Comunalitat de Ripollet s’inicia la tardor del 2022 amb diferents accions i activitats. L’activitat més important és la crida a les cures que té com a objectiu final constituir a la ciutat un grup motor que vulgui generar iniciatives i propostes entorn l’àmbit de les cures, del suport mutu i els treballs a la llar. 

Per fer aquest procés més participatiu hem facilitat espais formatius i de diàleg amb persones interessades i entitats que ja treballen en l’àmbit, per tal de conceptualitzar entre totes què són cures, detectar necessitats i reptes al nostre territori i caminar cap a una ciutat cuidadora, feminista i que posi de manifest que la cura és transformadora i pot construir comunitat.

Cultura

L’eix de cultura comença a engegar-se a finals de la tardor, on les entitats Societat Coral “El Vallès” i Traça són les que agafen el relleu. Amb aquest eix volem construir un relat comú de cultura transformadora i comunitària que tingui en compte el territori, els béns comuns i el patrimoni de la ciutat. I, alhora, que aquest sigui un procés obert a totes les entitats culturals locals i mitjançant el qual poder detectar, acompanyar i impulsar talents emergents i professionals. 

Alhora, des de la Societat Coral inicien dos projectes: “música als barris” i “musicoteràpia”. Ambdós se centren en el vessant comunitària de la música i volen portar-la a espais on potser no és fàcil que hi arribi. 

Mentre que Traça, el grup promotor de la fàbrica d'arts i creació de Ripollet, està elaborant un mapa d’artistes professionals de Ripollet i organitzant diverses jornades on conversar sobre noves formes de cultura, d'organització comunitària i les possibilitats ocupacionals.

Sobirania alimentària + Sobirania energètica + Residus + Mobilitat: Sostenibilitat

A la primavera de 2023 comença la crida a l’eix de sostenibilitat i la construcció comunitària de necessitats, reptes i objectius envers aquest tema. Les entitats que activen aquest procés a la comunalitat de Ripollet són la cooperativa Jardinet i l’Associació Ripollet Natura. 

Des de Jardinet estan treballant la “promoció d’una agricultura social i sostenible entre els hortolans locals” amb jornades tècniques sobre horticultura urbana, gestió de recursos comunitaris i recuperació de varietats locals. I, addicionalment, l’altre projecte que lideren és la “creació d’un hort terapèutic municipal”. 

Associació Ripollet Natura activa el projecte “Terrats Verds” amb el qual incrementar la superfície d’hort urbà, dins el qual es plantegen activitats com jornades tècniques sobre horticultura urbana i experiències de cobertes verdes. Així mateix, aquesta entitat també impulsa la iniciativa “Empodera’t recuperador”, mitjançant la qual animen als recuperadors de materials a associar-se i crear un projecte empresarial i social molt més digne que l’actual. 

Dins d’aquest eix també s’encabeixen tallers d’Aprenentatge i Servei (APS) pel foment de la consciència de la sostenibilitat mediambiental i el projecte impulsat per l’Ajuntament de Ripollet, que consisteix en Creació i posada en funcionament de la iniciativa Ripollet SomMobilitat. 

Espais comuns i participació: Acció sociocomunitària

La crida de l’eix d’acció sociocomunitària arrenca a la tardor del 2023, tot i això, els projectes relacionats amb aquest eix ja estan prenent força. El Centre d’Esplai La Gresca està immers en impulsar el projecte de “L’ECOnomat del barri”, una iniciativa que aposta per l’economia circular, el format de les “biblioteques de coses” i una nova concepció del consum. 

Qui som

- El Centre d’Esplai La Gresca és una entitat dedicada al lleure educatiu del barri Pont Vell Tiana i Quatre Cantons de Ripollet i Cerdanyola del Vallès. Nascuda el 1994, treballa per al desenvolupament i dinamització comunitària del seu territori i totes les persones que el componen. La Gresca és un punt de referència al barri per a veïnes, col·lectius i altres entitats.

- La Societat Coral "El Vallès" és l'associació més antiga de Ripollet. Fundada l'any 1877 i guardonada amb la creu de Sant Jordi per mantenir la música viva. Aquesta entitat ha crescut i s’ha desenvolupat gràcies a la seva acció social i integradora. Està formada per tres seccions corals adultes: Cor Juvenil, Veus del Vallès i Coral Tradicional i té un vessant pedagògic amb diverses corals infantils.

- Jardinet SCCL és una cooperativa d'inserció sociolaboral sense ànim de lucre nascuda fa 27 anys i que es dedica al servei de jardineria ecosocial. Té una àmplia experiència en la formació ocupacional de col·lectius en risc d'exclusió i alhora amb capacitat tècnica provada en la jardineria i l'horticultura ecològica i sostenible.

- L’Associació Ripollet Natura és una entitat dedicada a l’educació ambiental des de l’any 1994. Des del 2000 ha gestionat l’equipament municipal de la Casa de Natura, on ha dut a terme la seva tasca educativa duent a terme un programa d’activitats d’educació ambiental adreçades principalment als centres educatius del municipi. 

- ACFA és l’Associació Familiars Cuidadors de malalts d’Alzheimer i neix l'any 2013 atenent la necessitat disposar d’un espai de suport a la labor de proveïdors de cures. Alhora, aquesta entitat també realitza altres accions per millorar la qualitat de vida de les persones amb les quals treballa.

- Traça és una entitat de recent creació que busca impulsar el moviment cultural de la ciutat mitjançant la transformació d'una antiga fàbrica en un centre de creació artística en múltiples disciplines. L'espai ha d'estar obert tant a professionals com amateurs, buscar crear xarxa entre diferents col·lectius i impulsar la cultura com a eina de transformació de la ciutat.

- Ripollet Impulsa és l’àmbit de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament de Ripollet. Inclou les unitats tècniques d’ocupació, empresa i comerç. Dins d’empresa s’inclou el servei de suport i impuls a les economies transformadores, encarregat de generar projectes innovadors, acompanyar a les entitats sense ànim de lucre amb activitat econòmica i a l’emprenedoria col·lectiva.

Agenda

Snack Cultural és el nom de la pròxima campanya durant l'abril de la Xarxa de Primera Infància!

-