Torna a Comunalitats

Comunalitat de Reus Sud

Breu descripció

La comunalitat urbana de Reus Sud volem enfortir el teixit socioeconòmic, i les relacions d'ajuda mútua als barris del Sud de la ciutat. Treballem per fomentar la creació i l'enfortiment de cooperatives, béns comuns urbans i altres pràctiques transformadores com a forma col·lectiva de resolució de necessitats econòmiques, laborals, socials i culturals.

Aquesta tasca la fem a través dels nostres 5 eixos de treball:

- Cures i perspectiva feminista

- Sobirania energètica

- Sobirania alimentària

- Sobirania cultural

- Sobirania residencial

 

Clica aquí per saber-ne més!

 

 

Què treballem?

Cures i perspectiva feminista

La covid-19 i les seves conseqüències en el sector sociosanitari va posar de manifest el treball informal l’economia submergida, la precarietat laboral, la pèrdua de treball, la nova esclavitud basada en l’intercanvi desigual de treball a canvi de sostre i menjar, sense obviar la vulnerabilitat de les treballadores de l’àmbit de les cures davant de la violencia física, psicològica i sexual. Així mateix, també es va permetre evidenciar la importància social i econòmica del treball de cures fet històricament per les dones, sense reconeixement ni remuneració econòmica. En aquest context, i veien la importància i necessitat del treball de cures com a base de teixit social i econòmic.

Sobirania cultural

Entenem la cultura com una activitat humana essencial, que agrupa diferents visions, realitats culturals de la comunalitat i que passa necessàriament per treballar el sentiment de pertinença i la interculturalitat. En aquest sentit, es fa feina per promoure un model cultural participatiu, decididor i que generi processos de creació entre totes les xarxes de la comunalitat i procesos culturals de socialització. Aquest eis s’elaborarà des de diferents àmbits (arts, tradició i patrimoni, coneixement i comunicació, educació i lleure)

Sobirania residencial 

Des de la sobirania d’habitatge es treballa per assolir un model de provisió residencial que satisfaci plenament les necessitats residencials de la població com a objectiu final de la seva acció comunitària. És a dir, volem recuperar el valor d’ús de l’habitatge i posar èmfasi en el fet social de residir-hi, d’habitar-lo. Utilitzar el concepte «residencial» ens permet superar els límits físics d’un habitatge i centrar-nos en els problemes que afecten les persones en l’estructura social. Ens permet entendre les diferents manifestacions del problema (persones sense sostre, asentaments, desnonaments, sobreocupació,...) ubicant-nos més enllà de les quatre parets de cada habitatge, projectant-nos al municipi i a la comunitat. 

Sobirania energètica

Dret dels individus, les comunitats i els pobles a prendre les seves pròpies decisions respecte a la generació, distribució i consum d’energia, de manera que aquestes siguin apropiades a les circumstàncies ecològiques, socials, econòmiques i culturals, i sempre que no afectin negativament a tercers. 

Sobirania alimentària

És el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten: a tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable, a protegir i a regular la producció i el comerç agrícola interior amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament sostenible i garantir la seguretat alimentària. 

 

Qui som

Activadores:

Icaria Acció Socio-educativa, SCCL

Enernou, SCCL

Associació Col·lectiu Eixarcolant

Llars Familiars HJS, SCCL

Associació Heroïnes Anònimes

 

Participants:

Ajuntament de Reus

Associació Reus Refugi

Associació Gegantera del Barri de les Clarisses de Reus

Col·lectiu La Borraina

Associació Permacultura Pura Vida

Xarxa d'Ajuda Mútua Alimentària

El Brot, SCCL

El Circ Social, SCCL

Fundació Espigoladors

 

 

Agenda