Sessió 3 | Els béns comuns des de l’autogestió

Torna a Agenda

Sessió 3 | Els béns comuns des de l’autogestió

Els béns comuns creen dinàmiques alternatives al model capitalista, i això sovint els ha portat a una confrontació directa amb l’Estat.

En la seva llarga trajectòria, aquests processos de reorganització a través del comú han servit per provar noves formes d'organització des dels marges de l’Estat, sovint a través de l'assaig i error. No obstant, és possible crear models de producció alternatius i completament independents de l’Estat?

En la 3a sessió del cicle comptarem amb Adrián Almazán co-coordinador de l’assaig Nuevos comunalismos, amb experiències de les comunes a Veneçuela de la mà de Cira Pascual Marquina, i amb els comuns rurals a Catalunya amb Alba Hierro de la Fundació Emprius.

A partir de la tesis del llibre de Nuevos Comunalismos ens preguntarem com (auto)organitzar-nos per a ser capaços d'incidir en aquesta crisi ecosocial i aconseguir revertir la tendència actual, al mateix temps que sense renunciar a transformar el sistema capitalista actual i caminar cap a una altra societat més sobirana i ecofeminista.

  • Les ponents

Adrián Almazán és Llicenciat en Ciencias Físicas i doctor en Filosofia per la Universidad Autónoma de Madrid. Subdirector i coordinador acadèmic del Máster en Humanidades Ecológicas, Sustentabilidad y Transición Ecosocial (UPV / UAM), és també coordinador del Área de Digitalización y Contaminación Electromagnética de Ecologistas en Acción. Com a investigador explora les relacions entre tecnologia, política i societat en el marc de les transformacions contemporànies i recentment ha publicat l’assaig Nuevos comunalismos

Alba Hierro és doctora en matemàtiques i porta des del 2012 participant de la XES i impulsant diversos projectes d'economia solidària. Des de fa un any i mig forma part del grup motor de la Fundació Emprius, per la promoció els comunals en l'ambit rural català.

Cira Pascual Marquina és professora de Estudios Políticos a la Universidad Bolivariana de Venezuela en Caracas, redactora i editora de Venezuelanalysis.com, i part de la Red internacional por la democracia comunal. Juntament amb Chris Gilbert, és fundadora i conductora del programa educatiu marxista Escuela de Cuadros i autora de Venezuela, the Present as Struggle (2020, Monthly Review) i de A voz alzada: resistencia comunal (junio 2023, Observatorio Antibloqueo).

  • A qui va dirigida l'activitat?

Emmarcada en el programa Comunalitats urbanes i dirigida a les persones i col·lectius implicats en les Comunalitats, la sessió serà oberta, especialment adreçada a l’interès  per la transformació dels territoris des de l'autoorganització.

  • El cicle formatiu

Més info sobre el cicle formatiu Els béns comuns en la transició ecosocial

 

Inscriu-te aquí