L'ECOnomat del Barri

Torna a Fitxes de bones pràctiques

L'ECOnomat del Barri

Necessitat col·lectiva

L’Economat del Barri es proposa com un espai dinamitzador de béns i objectes de la comunitat. Ripollet no és una excepció en el context capitalista actual i la tinença desproporcionada de recursos materials és present a la majoria de les llars. Per altra banda, moltes vegades les persones necessiten objectes que faran servir poc més d’una vegada o una temporada. 

La roba és també un exemple de bé material que constantment canvia segons les tendències i temporades en la majoria de les persones. En aquesta línia apareixen les biblioteques de coses arreu del món, i també les botigues de roba solidàries, entre moltes altres propostes. L’Economat es pensa com a un recurs que comprengui totes dues línies; la de facilitar la reutilització de roba i la de possibilitar el préstec d’eines i objectes d’ús temporals.

Objectius i accions

O. GENERAL

Generar un espai de transformació comunitària del consum a través de l’intercanvi i préstec de béns materials i de formació i sensibilització vers l’economia circular.

O. ESPECÍFICS

  • Posar en marxa un catàleg municipal de béns comuns materials establint col·laboració amb les entitats que treballin dinàmiques similars amb altres productes (com ara la Creu Roja amb els productes de suport a l’autonomia personal).
  • Oferir un espai on sigui útil entregar i allò de profit que no s’utilitza, per a fer préstec o entrega a persones que en puguin fer un ús.
  • Construir un espai de sensibilització i formació a la comunitat en eines de reutilització, reciclatge i intercanvi de béns, i altres alternatives al consum capitalista, a través d’una iniciativa de suport mutu.
  • Crear un espai de participació veïnal per a sostenir un recurs comunitari d’utilitat per a totes, en totes les seves possibilitats d’acció.
  • Donar visibilitat i dinamisme a Populus Labora i els valors que aporta.
Comunitat
  1. Grup que coordina i impulsa l'Economat
  2. Sòcies i voluntàries
  3. Altres entitats i persones que participen de forma puntual (P.e. Centres educatius)

La comunitat de l'Economat està en constant creixement. En primera instància, aquesta comunitat està conformada per les sòcies i persones actives que hi participen. Són persones del barri que s'involucren en els valors i pràctiques del recurs i que moltes d'elles, projecten una implicància directe a l'Economat a mig plaç. També però, la comunitat del projecte és la comunitat física, social i institucional del lloc on es troba, ja que creix en coherència amb ella i és la destinatària directa de tots els seus processos.

Pel que fa al grau d'implicació entenem que hi ha actors i actores directament implicades, actors i actores amb pes rellevant i actors i actores col·laboradores o aliades.  

- Actors i actores directament implicades es compta amb 3 entitats implicades en l'execució.  

- Com a actors i actores amb pes rellevant hi participen 25 persones sòcies implicades amb temps al projecte i 20 persones voluntàries.  

- I com a actors i actores col·laboradores o aliades participen 160 persones sòcies i 10 entitats.  

Si parlem de números, la xarxa compta amb 160 persones sòcies, 20 voluntàries i 6 treballadores sòcies.  

XARXES I ESPAIS DE PARTICIPACIÓ: A dia d'avui l'Economat participa de les xarxes generades per la Comunalitat Populus Labora i dels moviments i activitats del barri o municipals en coherència amb la seva activitat.

Governança

La xarxa disposa de tres espais de presa de decisions i de gestió.   

El primer espai és la reunió quinzenal d'equip motor:  

- Mecanismes per promoure'n la participació: Convocatòria oberta a les dues primeres reunions de temporada, a través de les vies de comunicació de cada entitat (cartelleria i xarxes socials) 

 - Actuacions concretes que garanteixin la inclusivitat i la perspectiva interseccional en la presa de decisions: Presa de decisions i aprovació d'aquestes, només als espais de reunió. Cada persona i visió és escoltada i contemplada. Hi participen les principals entitats involucrades.  

- Metodologies, recursos, eines es disposa per a la presa de decisions: Les reunions són preparades especialment per l'entitat organitzadora, en aquest cas el Centre d'Esplai la Gresca. Així i tot, se'n deriven tasques per a cada persona i entitat que han de preparar-se per a la següent reunió, avançant en la preparació i les demandes de l'activitat, per a poder comprometre al grup.  

El segon espai és la reunió trimestral de sòcies col·laboradores:  

- Mecanismes per promoure'n la participació: L'Economat és un projecte en procés d'adquirir personalitat jurídica i tenir el seu propi motor comunitari, el més autònom possible de l'entitat impulsadora. Per aquest motiu les sòcies que hi dediques temps de manera compromesa, són clau per a participar dels processos de decisió sobre tots els aspectes de transformació de l'acció.   

- Actuacions concretes que garanteixin la inclusivitat i la perspectiva interseccional en la presa de decisions: Cada iniciativa que sorgeix, té la capacitat d'obrir la participació per a totes les persones que en vulguin formar part, i inclús convida a aquelles que creu interessant i enriquidor d'incloure.  

- Metodologies, recursos, eines es disposa per a la presa de decisions: Les metodologies més utilitzades són les entrevistes, reunions i assemblees. Es preveu realitzar-les amb metodologies participatives.  

El tercer espai són les reunions esporàdiques entre entitats per a l'organització i participació en accions comunitàries.  

- Mecanismes per promoure'n la participació:  Les reunions de treball entre entitats i persones per a activitats comunitàries i accions específiques, sovint inclouen actors i actores que no formen part del grup motor o de les sòcies organitzades, però que són molt rellevants per a l'activitat en qüestió.    

- Actuacions concretes que garanteixin la inclusivitat i la perspectiva interseccional en la presa de decisions: Cada iniciativa que sorgeix, té la capacitat d'obrir la participació a totes les persones que en vulguin formar part, i inclús convida a aquelles que creu interessant i enriquidor d'incloure.  

- Metodologies, recursos, eines es disposa per a la presa de decisions: Les metodologies més emprades són les entrevistes, reunions i assemblees. Es preveu dur-les a terme amb metodologies participatives. 

L'accés a la informació necessària per a la participació en la presa de decisions a tota la base social i grups d'interès del projecte/experiència es garanteix de la següent manera: Es preveu que cada vegada que s'inicia un nou procés organitzatiu es fa convocatòria general a la comunitat de sòcies i a tota la comunitat. També es du a terme una gestió transparent, amb la sistematització de reunions i accions que queden disponibles a tota persona interessada que les vulgui consultar. L'Economat del Barri és obert a totes les persones que es vulguin comprometre amb l'economia circular i amb els valors de l'economia social i solidària al territori. 

Els mecanismes d'avaluació del projecte per part de la comunitat són diversos. La major part d'actuacions són avaluades mitjançant l'observació participant i el registre visual i en format memòria de cadascuna d'elles. Aquesta valoració contempla la idoneïtat, l'eficàcia, l'eficiència, l'impacte, la viabilitat o la sostenibilitat de les accions. El projecte contempla una valoració completa, amb indicadors de resultats i procés relacionats amb la participació, activitats, objectius, organització i gestió, i els relacionats amb l'entorn i el treball en pràctica. 

Arrelament i compromís territorial

Avui dia la relació és entre entitats que acompleixen activitats similars o complementàries i amb les que és rellevant la coordinació i treball en equip - L'Ajuntament, la Creu Roja entre d'altres-. No hi ha formada una xarxa en la qual l'Economat tingui sentit encara, més enllà de Populus Labora.

Per detectar i recollir les necessitats territorials s'empra el treball diari amb les persones tant al Centre d'Esplai la Gresca com al mateix Economat, que són testimoni de multitud de revelacions i expressions de necessitat de la comunitat. A banda, s'utilitzen diverses instàncies per a dur a terme petites diagnosis a través de les activitats organitzades o també les xarxes socials.

Pel que fa a l'impacte o retorn social, l'Economat busca promoure els valors i la pràctica de l'economia circular a través de la roba i els objectes. A banda de ser un recurs on posar-ho en pràctica, elabora jornades formatives i de difusió per tal de comprometre's amb la sensibilització d'aquests principis al territori.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

El projecte intercoopera amb agents professionals integrants de les entitats locals: Comunalitat Urbana Populus Labora, Centre d'Esplai La Gresca, Creu Roja, INS Can Mas, Ajuntament de Ripollet, i en procés de fer créixer aquesta xarxa.

De manera indirecta l'Economat com a tal promou l'intercanvi i la reutilització de recursos i béns materials, buscant combatre l'adquisició de nous productes innecessaris i la seva petjada ambiental.  

Avui dia l'Economat és una acció incipient que busca transformar-se i créixer amb tot de noves persones, grups i comunitats. És una de les premises principals, esdevenir de la comunitat i mancomunar recursos amb altres grups i entitats per al poble.

Pel que fa al fet de delegar tasques, no és un aspecte del tot clar, ja que la posada en marxa recent dificulta encara l'avaluació de molts aspectes. Així i tot, un dels processos que estan per resoldre, és la destinació de les peces o objectes que són candidates a reciclar, a causa del fet que els recursos previstos finalment no compleixen amb els requisits que èticament pressupostàvem.

Fent referència a l'ocupabilitat, les tasques productives no assumides per l'entitat activadora es proposen des del voluntariat i el suport mutu de la comunitat involucrada. Per tant, el projecte està en procés de valorar les possibilitats de generar o no ocupabilitat, més enllà d'accions formatives i de sensibilització.  I alhora, es projecta la possibilitat de formalitzar el projecte, de fet, es troba en procés de definició. 

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

El Moviment també té un compromís amb les persones, els processos i l'entorn: 

- Intercooperen amb escoles, instituts i altres centres educatius, amb entitats veïnals i organitzacions del municipi. 

- L'Economat és un projecte de cura de l'entorn i l'economia de les persones i el món a través de processos participatius, dinamització comunitària i l'acció social. 

- Fomenten la sostenibilitat col·lectiva: La definició del projecte de voluntariat i l'inicid el procés participatiu de constitució de l'Economat com a entitat. Tot plegat, conforma el pla de sostenibilitat col·lectiva del projecte.  

- L'Economat del barri és un projecte que persegueix objectius d'impacte ambiental, i per aquest motiu, totes les decisions i accions que comporta, la contemplen.  

- N'és un exemple, la posada en marxa de la botiga, realitzada amb mobiliari i fustes reutilitzades, per la que només es van comprar materials de manteniment i construcció. Tots els penjadors són recollits de botigues que els llencen de manera periòdica. La decoració està feta i teixida amb la reutilització de materials i amb participació de la comunitat.

Sostenibilitat

Pel que fa a la sostenibilitat del projecte, sorgeixen reptes: la coordinació i organització de les voluntàries de base comunitària, i la capacitat de fer circular tots els béns materials que arriben. De fet, les accions estan lligades a les persones que hi participen i totes elles hi estan abocades. Així i tot, la força de les persones i entitats amigues pot variar i desestabilitzar el recurs i la seva sostenibilitat.

Els recursos provenen majoritàriament de subvencions de l'administració pública o fundacions privades. Una petita part, arriben de les quotes de les associades. També es compta temporalment amb el local de l'antic celler cooperatiu de la ciutat, cedit per l'Ajuntament de Ripollet fins al febrer de 2024.

Relació amb l’administració

Pel que fa a la cooperació amb l'administració, des de l'inici han mostrat suport i hi han dedicat alguns recursos materials i d'infraestructura per a fer-ho possible. Hi ha hagut coordinació des de l'inici i treball en equip. El repte amb l'administració en relació amb la sostenibilitat d'aquest projecte és continuar assegurant-lo amb la  infraestructura que el fa accessible i amb altres recursos, permetent que la gestió sigui de base comunitària, per no allunyar-la de les persones.  

Impacte i replicabilitat

En el cas que aquest projecte es volgués replicar en altres territoris, l'element clau per a replicar l'Economat del Barri és detectar la necessitat al territori destinatari. És necessari que se situï en un espai valorat i concorregut i que se'n faci una difusió notable perquè funcioni. Que hi hagi bona relació amb l'administració per a coordinar el tracte dels recursos i residus que es gestionen i que es treballi per a la involucració de la comunitat en el procés i les accions.

Cal que les persones destinatàries participin dels processos i siguin convidades a formar-ne part des de l'inici, amb una petita diagnosi contextualment rellevant.   Aquest projecte ha sabut donar resposta a la necessitat detectada contemplant necessitats que les entitats no cobrien de manera individual i seguien al descobert, en aquest cas la dinamització comunitària, veïnal i social de béns materials com la roba en perfecte estat o els objectes. 

Pel que fa als impactes i resultats esperats s'ha obtingut l'arribada a tot el municipi de l'oportunitat de participar d'una xarxa i recursos que posen al centre l'economia social i circular a través de l'intercanvi i la reutilització. També la sensibilització sobre aquesta temàtica a escala municipal.  

L'Economat és una proposta singular perquè combina diverses inspiracions a favor de les necessitats i possibilitats específiques d'un territori, ja conegut i dinamitzat per l'entitat que l'impulsa. A banda, estar localitzat en un local tan emblemàtic del barri i ser punt de trobada de la població en general, sense recaure en perfils específics, la fan valuosa. És necessari mencionar que és pionera al municipi i als municipis del voltant com a proposta i que aquest aspecte ha facilitat l'adhesió de les persones.