Torna a Comunalitats

Barri Futur

Breu descripció

Amb les xarxes de suport i ajuda mútua volem enfortir la xarxa socioeconòmica del barri. Volem un veïnatge connectat amb els comerços de proximitat, ajudar al fet que els projectes siguin sostenibles.

Veiem la cultura com un dret del qual totes hem de poder gaudir i que ha de conformar les realitats dels nostres barris, no només a les grans ciutats o per part de les grans entitats, però això és important practicar altres maneres de produir cultura i buscar i connectar entitats del barri que no es coneguin entre si o donar a conèixer aquests espais i agendes a les veïnes de la ciutat.

Tot això tenint en compte els conflictes, hàbits i necessitats del veïnatge, pensant al costat d'elles quina ciutat volem i quin barri volem: pensar les seves zones verdes, la qualitat ambiental, els usos del cotxe, la seva infància, les seves persones majors, les capacitats diverses, les cures de totes.

Què treballem?

La comunalitat urbana Barri Futur som un conjunt d'iniciatives socials de l'economia cooperativa i associativa de Terrassa agrupades per intervenir al territori amb l’objectiu de fomentar i reforçar la creació de xarxes de suport mutu i el teixit econòmic, social i cultural de la ciutat, treballem en tres línies de treball:

TEIXIT VEÏNAL
Per una ciutat sostenible i oberta a tothom

Treballar la comunalitat des de les iniciatives i realitats preexistents del teixit veïnal i comunitari per poder explorar plegades les necessitats, problemàtiques i dificultats del nostre territori. Volem pensar juntes el nostre entorn i quins barris volem en qüestió de sobirania alimentària, sobirania energètica, els usos dels espais públics i, en definitiva, garantir el dret a la ciutat per tothom.

 

CULTURA
Lliure, comunitària, antiracista i transfeminista

La cultura és un dret per a totes i ha de permetre conformar les realitats dels nostres barris. La nostra comunalitat urbana parteix del desig i del repte de continuar practicant altres maneres de produir cultura comunitària des d’una perspectiva antiracista, feminista transinclusiva i fomentant l’accés lliure al coneixement.

 

ECONOMIA
Cooperativa, de proximitat i feminista

Defensar una economia que fomenti un model de ciutat arrelat al territori i que actuï al costat de totes aquelles persones afectades per les lògiques de precarietat i exclusió del neoliberalisme. És imprescindible que als nostres barris hi hagi iniciatives formades per projectes que continuïn sostenint economies respectuoses amb les persones, l’entorn i les iniciatives de proximitat connectades a la realitat de la ciutat.

Qui som

La Terrassenca SCoop

Ofereix els seus serveis com l’alternativa ecològica i sostenible al transport de mercaderies tradicional. Aposta per la bicicleta com a mitjà de transport urbà i també l’ús de vehicles de 0 emissions per a la logística interna de les grans ciutats com Terrassa, buidant la ciutat de contaminació ambiental.

AdHoc

Va iniciar la seva activitat l’any 2010 treballant el disseny des de les sinergies, amb un grup de 5 dissenyadores que apostàven per treballar tots els projectes conjuntament; disseny gràfic, disseny d’interiors i disseny industrial. Recursos compartits per crear projectes molt creatius amb un nou concepte del disseny: aquell que ajudava a reutilitzar i recuperar, promovent la sostenibilitat i la coherència també econòmica. El retorn a l’artesania, a l’aprenentatge i la recuperació de tècniques i materials.

Associació Llibreria Synusia

És una llibreria sense ànim de lucre dins de l'economia social i cooperativa de Terrassa. Aposta per noves formes de diàleg i intervenció en el teixit de la ciutat. Per a això proposa i genera continguts a través del catàleg de llibres com des de la programació i formació que ofereix.

Communia SCCL 

Communia és una assessoria tecnològica que ofereix serveis de desenvolupament web, streaming multimèdia, formació, sistemes informàtics, i estratègies P2P.

Egarenca 

L’Egarenca, ecobotiga cooperativa, és el principal projecte de L’ASSOCIACIÓ PEL CONSUM RESPONSABLE I SOSTENIBLE DE TERRASSA. És una associació sense ànim de lucre que aposta per un consum responsable, sostenible i saludable; dona suport a la producció de proximitat, ecològica i de confiança, i fomenta el canvi social cap a un model econòmic més democràtic, just i solidari.

Prodis

Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca (PRODIS) és una entitat d’iniciativa social de més de 60 anys d’experiència, sense ànim de lucre, destinada a l’assistència i la promoció integral de les persones adultes amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o paràlisi cerebral, centrada prioritàriament a Terrassa i la seva comarca natural.

ENTITATS PARTICIPANTS

Associació Ateneu Candela

L'Ateneu Candela és un centre social de Terrassa (Barcelona), un espai obert a la ciutat i a la seva gent, un punt de trobada d'iniciatives ciutadanes, d'activitat i de producció de cultura i de comunitat. Som un lloc a la ciutat per a la conquesta de nous drets socials. Un centre social de codi obert, node d'una àmplia xarxa de persones i centre socials. Defensem les nostres vides. Apostem per la defensa de les qüestions comunes.

Ajuntament de Terrassa

L’Ajuntament es va adherir al programa Municipi Cooperatiu impulsat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, el 2014. Té una Regidoria d’Economia Social i el Consell Municipal d’Economia Social i Solidària, format per l’alcalde/ssa o regidor/a que es delegui, empreses i entitats de l’ESS i pels grups municipals.

Districte Zero 

Projecte col·lectiu entre projectes socioeconòmics de caràcter cultural majoritàriament que es situa entre els carrers Vint-i-dos de Juliol, del Nord, de la Rasa i la Rambla Ègara, una zona de petites naus industrials i cases d’estil modernistes on molts projectes socials hi han anat a parar.

Associació veïns i veïnes de Sant Pere 

Associació veïnal del barri de Sant Pere que gestiona l’equipament públic del Centre Cívic de Sant Pere amb diversitat d’oferta d’activitats i allotjament i gestió del Punt Lila.

Asso de teràpies holístiques espai sacra

Associació de teràpies holístiques com pràctiques de ioga, amb un projecte social incorporat a través del qual persones amb vulnerabiltiats participen dels tallers de manera gratuïta a través de 

l’aportació de les persones sòcies de l’associació.

La Natural Comunicació

La Natural és una cooperativa de comunicació i disseny gràfic que treballa sota els valors de la responsabilitat, la transparència i la cooperació a través de la Creativitat, el llenguatge interseccional i els principis socials i solidaris.

Agenda