L'escola es cuina al barri

Torna a Agenda

L'escola es cuina al barri

Es tracta d'un projecte que vincula la cuina tradicional, l'escola i el petit comerç del sud de Vic. Les cinc escoles de la zona han elaborat una proposta d’intervenció artística a l'aparador d’un comerç, basant-se en un ingredient de la botiga per elaborar la harira o les torradetes de Santa Teresa

El projecte «L’escola es cuina al barri», impulsat per la Comunalitat de Vic i ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, amb la col·laboració del Casal Claret, persegueix la promoció del petit comerç de proximitat dels barris del sud de Vic.

Cada escola participant ha elaborat durant el primer trimestre de l’any una proposta d’intervenció artística en un aparador d’un establiment d’alimentació del barri. El disseny s’ha basat en un ingredient d’aquella botiga necessari per a l’elaboració de dos plats de cuina tradicional, la harira i les torradetes de Santa Teresa.

En la segona fase, del 9 de març a l’1 d’abril, la ciutadania podrà recórrer una ruta-gimcana pels deu comerços participants i aconseguir els ingredients necessaris per fer els dos plats. A cada botiga se’ls segellarà una butlleta de participació que hauran obtingut en el primer comerç, i un cop completat, a part de tenir els ingredients per fer la harira o les torradetes, podran obtenir un obsequi.

L’alumnat que ha participat en el projecte és el de 1r de Primària de l’escola La Sínia, el de 2n del col·legi Sagrat Cor el de 4t de l’escola Vic Centre el de 6è de l’escola Dr. Joaquim Salarich, i el de 4t d’ESO de l'institut La Plana. En total, uns 150 alumnes dels cinc centre. Pel que fa als comerços són la Carnisseria Hassan Ganam, Cal Marcel·lí, Encarna Natural, Cansaladeria Fornell, Can Fussimanya, L’Espiga d’Or, Fruiteria Los Hermanos, El Racó del Panarra, Fruiteria Santi Crivillers Vilamala i la Carnisseria Serrabill (Can Castany).

El projecte busca donar visibilitat a les economies arrelades al territori, un dels objectius de la Comunalitat, i alhora, reforçar el sentit de pertinença al barri, tant d’infants com d’adults, trencant barreres culturals a través de la cuina. La voluntat és educativa, d’aquí el seu nom, i que les escoles surtin a l’exterior i coneguin el barri, i alhora el barri assumeixi la seva part educativa. 

El projecte, de fet, busca promoure el concepte del barri com a agent educador. I a través d’un aprenentatge amable vinculat a la cuina, posar en valor el barri, com un espai públic i compartit de convivència. L’objectiu és donar visibilitat i valor al treball artístic que es fa a les escoles, però també transcendint el fet artístic posant altres habilitats en joc, com la cooperació, la planificació o el disseny de la proposta.

A l’hora d’escollir les botigues s’ha tingut en compte que compleixin alguns requisits mínims, com que la seva oferta comercial és sostenible i permet un consum conscient i respectuós amb el medi ambient. Entre altres, la venda a granel, el foment del retorn i reutilització d’envasos, l’oferta de productes de proximitat, ecològics o de comerç just, o que utilitzen el català en l’etiquetatge.

Le persones que completin la ruta-gimcana obtindran una bossa de tela de regal per anar a comprar, que podran recollir a les seus de la Comunalitat (Rambla Tarradellas, 13) o d’ACVic (Sant Francesc, 1). Per elaborar les receptes es pot accedir al web del projecte a través d’un codi QR (o anant a acvic.org), on també es podran visionar dos vídeos on les cuineres del projecte Dinem Plegats del Casal Claret l’expliquen amb detall.

L’organització anima a tothom que elabori les dues receptes a ensenyar-ne els resultats amb imatges o vídeos a les xarxes etiquetant la Comunalitat de Vic (@comunalitatdevic), ACVIC (@acvic_centre_art) i el Casal Claret (@associaciocasalclaret) i amb l’etiqueta #lescolaescuinaalbarri.