Tallers de teatre amb Benestar

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Tallers de teatre amb Benestar

Necessitat col·lectiva

Benestar emocional i Salut comunitària és un programa del Departament de Salut que dóna atenció a persones amb problemàtiques de salut mental lleus o moderades. 
Des d'aquest programa, es detecten, a Amposta, diferents persones amb necessitat de compartir temps, projectes, inquietuds i necessitats. 


Es tracta de persones individuals que no es coneixen entre elles, malgrat, alguna vegada de forma puntual, havien coincidit en sessions d'acompanyament per a grups. 


Des de l'era, la Comunalitat d'Amposta, es proposa un taller de teatre que serveixi com a punt de trobada entre les persones usuàries del programa de Benestar Emocional i com a punt de partida per a la cohesió d'un grup, del qual en pugui esdevenir un GAM. A partir de la primera acció, sorgeix la necessitat de dinamitzar el grup i realitzar un acompanyament per poder fer realitat la creació del Grup d'Ajuda Mútua. 

Objectius i accions

Els tallers de teatre amb Benestar Emocional s'inicien amb l'objectiu de reunir persones que comparteixen una mateixa problemàtica, preocupació o dificultat, i oferir-los un espai que els permeti compartir temps i experiències amb altres persones, cohesionar-les com a grup i, des de l'enxarxament, construir un grup sòlid que pugui quedar de manera autònoma i funcionar de forma autogestionada. 
A més, l'estil fresc i desenfadat dels tallers de teatre, en els que se segueix el model de la Commedia dell'arte, permet treballar màscares i arquetips en un llenguatge comú. Es tracta d'un format familiar per a tothom, en el que tots i totes ens hi podem sentir representades, afavorint la inclusió, l'autoestima i la comprensió dels arguments de la persona que tenim al costat.


Els tallers, també van néixer com una proposta per afavorir la cooperació, l'equilibri grupal i la intercooperació. Els intercanvis de rol ajuden a l'expressió lliure i espontània, sense prejudicis.

Els tallers de teatre neixen per dissoldre's en el moment que el grup pugui funcionar de forma autònoma. En aquest cas, el grup de Benestar Emocional, s'ha trobat ja en altres ocasions. 

Comunitat

El perfil de les persones que participaven als tallers de teatre amb Benestar Emocional és divers, sent un grup integrat per persones de totes les edats i gènere.

Es tracta d'un grup petit, entre 7 i 9 persones. Això permet que tothom pugui participar i que els intercanvis siguin propers. A més, totes aquestes persones comparteixen situacions o dificultats de gestió emocional lleus, fet que permet entrenar competències, habilitats i capacitats per al desenvolupament emocional de forma comunitària, enfortint la xarxa de relacions socials.

Durant els tallers, hi havia una persona que assumia la dinamització del grup, potenciant la cooperació i improvització. Es treballava per afavorir l'escolta activa, la creació de noves aliances socioafectives i, en definitiva, la cohesió del grup. Totes les persones integrants assumeixen el mateix grau d'implicació i hi participen com a iguals.

 

Governança

Als tallers de teatre la governança és horitzontal i participativa. Totes les persones que formen part del grup són part proactiva del procés. Es treballa l'escolta, i el treball en equip.

Durant els tallers hi ha una persona que guia i acompanya els exercicis inicials per poder afavorir la cohesió i participació. Atès que principalment es treballa la improvització, són accions lliures i una vegada entesa la dinàmica, es participa de forma autònoma.

Després del darrer taller de teatre, la persona que guiava les activitats i la persona responsable del programa de Benestar Emocional, faciliten al grup de teatre les eines per poder realitzar de forma autònoma la dinamització i se n'aparten per tal que pugui esdevenir un col·lectiu autogestionat.  

Arrelament i compromís territorial

Des de la comunalitat, s'impulsen trobades al barri, amb totes les persones que han participat als tallers de teatre, per tal que grups molt diferents tinguin un espai on coincidir de forma puntual i participar a tallers de forma conjunta. De fet, les companyies de commedia eren grans famílies d’artistes que recorrien el món ocupant places i carrers amb els seus espectacles basats en la improvisació, l’acrobàcia i la màscara. Les seves actuacions redifinien l’espai urbà i el reconquerien per a l’expressió artística de la veu i les inquietuds del poble. I això és el que es treballa des dels tallers de teatre.

El grup de Teatre de Benestar Emocional es trobava al Casal de Gent Gran d'Amposta, un espai municipal i de gestió pública on s'hi reuneixen moltes persones i s'hi realitzen activitats diverses de forma simultània. El fet de coincidir, permet interactuar i veure moltes altres persones. Aquest espai és ara també on es troba el grup de manera autònoma

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

Els tallers de teatre amb Benestar Emocional han servit per posar en contacte persones d'àmbits, edats i realitats diverses. Això ha permès ampliar les xarxes socials i connectar ciutadans i ciutadanes que, potser en altres situacions, no haurien coincidit, enriquint el teixit social de la ciutat.

Des de les trobades i a través de compartir necessitats, els principals intercanvis que s'han generat han estat de cures i de temps. Tot i així, també s'han generat dinàmiques, com compartir transport, tant per arribar fins al Casal de Gent Gran, on es reuneixen, com per assistir a altres activitats que s'organitzen a Amposta.

A partir de la participació als tallers de teatre, el grup es continua trobant de forma autogestionada, per compartir i intercanviar experiències i motivacions. 
 

Sostenibilitat

La sostenibilitat d'aquest projecte és delicada, ja que depen de l'impuls de l'ERA i de les referents de Benestar Emocional territorials. Es tracta d'un projecte molt recent i encara necessitarà molt d'acompanyament per tal que els grups que s'estan formant continuin de manera autònoma. Pel perfil de persones que hi participen sembla difícil preveure que pugui arribar a ser un projecte autònom a curt termini.

Impacte i replicabilitat

El llenguatge proper i familiar dels tallers de teatre, que segueixen el format de la improvització, fa que sigui molt fàcil replicar-ho en altres grups. 
Els intercanvis de rol i d’estatus constant ajuden, a més, a l’expressió lliure i espontània. L’apropament fisic en nous escenaris modifiquen les expectatives i els prejudicis i aconsegueixen el trencament de patrons de conducta preestablerts.
El teatre d’improvisació té com a normes fonamental no jutjar mai l’altre, així com acceptar les seves propostes, diferències i particularitats. El treball cooperatiu ve motivat per la recerca d’un objectiu comú, afavorint l’escolta activa i fent molt fàcil la comunicació. Per tant, facilitant que es pugui replicar en altres entorns i grups.