Senyalitzem la nostra ciutat

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Senyalitzem la nostra ciutat

Necessitat col·lectiva

L’Accessibilitat és un Dret Universal per a totes les persones que permet que els llocs ( urbanisme i mobilitat), els edificis (accessos i orientació) i la documentació i informació siguin comprensibles per a totes les persones. Eliminant així barreres i fomentant l’autonomia i participació de les persones en qualsevol context i entorn de la comunitat.

Aquest projecte neix de la necessitat que tenen la persones amb diversitat funcional i més concretament Autisme d’accedir als diferents entorns i recursos de la comunitat tenint en compte les necessitats referents a la seva comunicació i comprensió social així com les dificultats que les persones amb diversitat funcional sense lectura adquirida poden tenir a l’hora de comprendre i moure’s en els entorns de la comunitat.

Per tot això, des del centre ocupacional Cointegra i l’Associació ViuTea s’ha observat la necessitat d’adaptar i fer els entorns i serveis del barri de Badalona més accessibles per a totes les persones que en formen part, amb diversitat funcional o amb altres situcions puntuals o transitòries com persones nouvingudes i/o gent gran. 
 

Objectius i accions

L’objectiu principal és adaptar i fer accessible els diferents espais dels barris i serveis de Badalona per tal que la informació sigui comprensible per a tothom. Fent que la informació escrita sigui senzilla i fàcil de comprendre a través de la normativa de lectura fàcil i del suport visual amb imatges pictogràfiques.

-Donar informació clara per facilitar l’orientació de les persones en espais públics i edificis.
-Millorar la comprensió i ús dels serveis que utilitzen les persones a la comunitat.
-Augmentar l’autonomia de la persona en l’ús dels serveis i en els diferents entorns comunitaris.
-Millorar i augmentar la participació de la persona en els entorns i serveis comunitaris.
-Visibilització del col·lectiu en la comunitat.

Comunitat

Compta amb la implicació activa de diferents entitats del territori:

- Equipaments municipals públics: Biblioteca, Centre d'Atenció Primària,Casal Cívic i Comunitari, Centre Cívic, escoles,...
- Comerços de proximitat
- Associacions de Veïns i Veïnes

Els principals actors són les persones amb discapacitat intel·lectual en la detecció dels espais, la preparació de la senyalètica i la col·locació en els espais.

Les funcions són continuar detectant espais de difícil comprensió i preparar i validar conjuntament l'adequació de l'espai i senyalètica. 

Arrelament i compromís territorial


Es vol contribuir en potenciar la inclusió de totes les persones que tenen dificultat de comprensió de l'entorn i la informació.

A través d'aquest projecte es fomenta la col·laboració amb els comerços de proximitat, les administracions públiques i els agents participants de la comunalitat BDN.sud. 

Intercooperació i desenvolupament econòmic


Aquest projecte promou la intercooperació entre diferents entitats, empreses i associacions del territori.

Indirectament, la iniciativa pot ajudar a la inserció sociolaboral de les persones del territori, com per exemple accedir a l'educació, a l'oci, la cultura, la inserció laboral,... 
També, afavoreix el consum en els serveis ja que es facilita la comprensió i l'autonomia de les persones. 

Impacte i replicabilitat

És un projecte sostenible en el temps, ja que és una iniciativa viva que depen de la implicació del veïnat i que no suposa una gran inversió econòmica.

Un dels impactes amb més rellevància és aconseguir la creació d'espais de trobada democràtics, integradors i de qualitat. A més, amb la seva implementació es contribueix a portar a terme els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), en concret el número 11, on la accessibilitat universal té un papel fonamental.


El material ho aporta la Fundació BDN Capaç i l'Associació Viu TEA. 
És una iniciativa que és fàcil i factible de replicar en altres territoris.