Projecte radars

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Projecte radars

Necessitat col·lectiva

La necessitat sorgeix arran dels plans de diagnosi de l'Ajuntament de Valls, els quals detecten un gran nombre de persones de la tercera edat que viuen en soledat no desitjada. Aquesta gent, cada cop té més dependència i pèrdua d'autonomia, fet que ha propiciat la necessitat d'iniciar el programa radars.

Radars és una xarxa transversal d'acció comunitària en la qual participen associacions veïnals, comerços, farmàcies, persones voluntàries i professionals de diferents serveis per promoure el benestar de les persones grans, reduint la seva solitud.

Objectius i accions

Evitar la soledat no desitjada en la gent gran i prevenir l'aïllament i l'exclusió social d'aquest col·lectiu.

Més enllà de la xarxa d'acompanyamnents formades per les persones voluntàries també s'organitzen diferents activitats existents dedicades a la gent gran i es detallarà en què consisteix el projecte Radars. Paral·lelament, també s'organitzaran activitats puntuals pel col·lectiu de gent gran com concerts, xerrades, entre d'altres.

Comunitat

Els principals actors  que hi participen són entitats i serveis com el Centre Cívic de Valls, Seguretat Ciutadana, Comerç de Valls, Fundació GINAC, Càritas, Federació d'Associacions de Veïns de Valls i Pedanies, Federació de Farmàcies de Valls, CAP Ignasi Sarró, Llar de Jubilats, Fundació Vilaniu, Pius Hospital de Valls i el Patronat Municipal d’Esports així com el conjunt de persones voluntàries que vulguin acompanyar persones grans.
 

Governança

Les persones que vulguin ser Radar han de tenir sensibilitat amb la gent gran propera i estar atents a la seva dinàmica de vida des de la comprensió i el respecte. Si el voluntari detecta algun canvi en el comportament de l'avi o àvia o bé creu que està en situació de soledat no desitjada, s'haurà de posar en contacte amb els impulsors de la iniciativa a través dels diferents espais de participació del projecte. Si una persona desitja ser Radar, es pot posar en contacte trucant al telèfon 608149450 o enviant un correu electrònic a gentgran@valls.cat.

Des de l'Ajuntament es posen en contacte amb aquelles persones interessades per explicar quins recursos existents hi ha en l'àmbit local per la gent gran. Aquelles persones que se sentin soles i vulguin recolzament poden trucar directament a Radars (608149450) o escriure un correu electrònic (gentgran@valls.cat).

El projecte, que ja està en funcionament en ciutats com Barcelona o Igualada, ha estat impulsat per la regidoria d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat, i és una de les accions més destacades del Pla Municipal de la Gent Gran (2021-2025).

Arrelament i compromís territorial

Per fer la detecció aquelles persones que se sentin soles i vulguin recolzament poden trucar directament a Radars (608149450) o escriure un correu electrònic (gentgran@valls.cat). Allí se'ls informarà de les diferents activitats existents dedicades a la gent gran i es detallarà en què consisteix el projecte Radars. Paral·lelament, també s'organitzaran activitats puntuals pel col·lectiu de gent gran com concerts, xerrades, entre d'altres.

Aquest projecte es coordina a través de diverses iniciatives i xarxes de treball conjunt amb el Centre Cívic de Valls, Seguretat Ciutadana, Comerç de Valls, Fundació GINAC, Càritas, Federació d'Associacions de Veïns de Valls i Pedanies, Federació de Farmàcies de Valls, CAP Ignasi Sarró, Llar de Jubilats, Fundació Vilaniu, Pius Hospital de Valls i el Patronat Municipal d’Esports així com el conjunt de persones voluntàries que vulguin acompanyar persones grans.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Aquest projecte impulsat per la regidoria d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat promou la cooperació entre els ciutadans que volen participar en el projecte de forma voluntària i el Centre Cívic de Valls, Seguretat Ciutadana, Comerç de Valls, Fundació GINAC, Càritas, Federació d'Associacions de Veïns de Valls i Pedanies, Federació de Farmàcies de Valls, CAP Ignasi Sarró, Llar de Jubilats, Fundació Vilaniu, Pius Hospital de Valls i el Patronat Municipal d’Esports així com el conjunt de persones voluntàries que vulguin acompanyar persones grans.

Relació amb l’administració

Projecte impulsat i finançat per l'Ajuntament de Valls

Impacte i replicabilitat

El projecte radars es replicable arreu del territori, en cada municipi, a través de la regidoria de participació de cada ajuntament.No necessita d'un gran desplegament burocràtic ni estructural.

D'altra banda, s'ha pogut donar atenció a part de les persones de la tercera edat que teníen aquesta necessitat ja que no hi ha un nombre prou gran de persones voluntàries com per poder donar sortida a totes les necessitats detectades i totes les persones que es troben en situació desoledat.