Moviment Gran Barri

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Moviment Gran Barri

Necessitat col·lectiva

La soledat de les persones grans, és una de les problemàtiques centrals d'aquesta etapa de vida. Aquesta sensació no necessàriament està relacionada amb viure sola, tot i la influència que hi té aquest factor, sinó amb el sentiment de manca de suport i interacció social significatiu. Treballar pel benestar de les persones grans, sol contemplar la soledat no desitjada com a problemàtica, i moltes activitats que s'organitzen són en pro de millorar l'estat general de les persones i comunitats, on l'intercanvi social és clarament al centre.

Durant la tornada a la normalitat viscuda en context de pandèmia, la informació relacionada amb l'activitat de les persones grans, no era clara ni accessible. Des d'un inici es van declarar col·lectiu vulnerable i amb dificultats d'accés a activitats significatives, i a mesura que passava el temps, s'anaven obrint portes sense contemplar a les persones grans. Per aquest motiu, les entitats van decidir començar a coordinar-se i a treballar plegades.

Les entitats Centre d'Esplai La Gresca i Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, des dels projectes respectius de gent gran al barri de Pont Vell-Tiana i Quatre Cantons, van ser les que es van trobar en un inici per a coordinar i generar acords conjunts en relació a les activitats i tallers setmanals que feien. Van decidir establir una normativa comuna, coherent amb altres activitats i sectors, i aquest acte d'apropament va començar a generar espais de reflexió conjunta i d'organització d'activitats comunes al barri i per al barri. Aquesta embranzida va portar a crear la Setmana de la Gent Gran de Ripollet, fet que va involucrar l'àrea tècnica de gent gran de l'Ajuntament de Ripollet i la Biblioteca Municipal. Per a algunes de les activitats, va ser objectiu vincular a les diferents entitats i agrupacions de gent gran municipals com a participants en la primera edició. Degut a l'èxit de la proposta, la majoria d'entitats van passar a formar part de la xarxa, que ha seguit creixent.

Objectius i accions

OBJECTIU GENERAL

Facilitar serveis i espais d'intercanvi per a la gent gran, contribuïnt a la millora de la seva qualitat de vida, per tal d'alleugerir el sentiment de soledat i aïllament i potenciar el seu benestar integral, amb els diversos agents socials.

 

OBJECTIUS ESPECÍFICS

- Apropar la cultura en les seves diverses manifestacions al col•lectiu de persones grans. 

- Fomentar la proactivitat, l'autorrealització i l'exercici del rol de ciutadans i ciutadanes. 

- Promoure les relacions interpersonals i de convivència de la gent gran dins els seu barri, amb altres persones del col•lectiu, infants, joves, i la vida comunitària. 

- Facilitar la coordinació de les entitats locals de gent gran per tal de treballar en conjunt per al col•lectiu d'atenció 

- Disposar d'una oferta plural d'activitats extraordinàries dedicades a la gent gran del barri, que estimuli la seva participació social a través del lleure, la cultura i l'oci.

 

El Moviment Gran Barri és un espai de coordinació i organització, ara ja d'entitats i persones naturals, per a dinamitzar la comunitat en pro del benestar de les persones grans que hi viuen i conviuen. La major part d'accions que duu a terme es tradueixen en activitats socio-culturals d'organització conjunta i obertes a tota la comunitat, amb metodologies participatives, reflexives, d'organització entre participants, i de desenvolupament comunitari, entre d'altres. La xarxa de treball també és un espai de reflexió sobre temàtiques relacionades amb la gent gran, i un punt d'arribada de propostes d'altres recursos, que volen arribar a la gent gran. El Moviment Gran Barri aprofita la relació entre entitats i persones per a potenciar els recursos de cada part, no repetir accions, derivar casos o accions i aconseguir plegades una mirada global del col.lectiu a la ciutat.

Comunitat

Les entitats involucrades actualment són: Centre d'Esplai La Gresca, Creu Roja, Hogar Mevi, Projecte Kúra, Equips d'Atenció Primària i Comunitària dels CAP de Ripollet (Benestar emocional, nutrició, treball social, fisioteràpia i infermeria), Biblioteca Municipal, Centre de Dia Can Vargas, Fundació Catalònia, Ajuntament de Ripollet (Àrea de Drets Socials), Associació de Jubilats i Pensionistes de Ripollet, i diverses persones grans vinculades a aquestes entitats. També en formen part diversos grups d'estudiants de l'INS Lluís Companys d'Atenció a la Dependència i Integració Social, el grup de Joves del Kftí, l'Escola Sant Gabriel, l'Escola Anselm Clavé, i multitud de comerços locals col·laboradors. Hi ha també persones voluntàries vinculades a les entitats, que hi participen.

  1. Entitats organitzadores (10)

 

Pel que fa al grau d'implicació entenem que hi ha actors i actores directament implicades, actors i actores amb pes rellevant i actors i actores col·laboradores o aliades.  

- Actors i actores directament implicades es compta amb entitats organitzadores, persones naturals organitzadores, actores organitzadores.   

- Com a actors i actores amb pes rellevant hi participen persones voluntàries.  

- I com a actors i actores col·laboradores o aliades participen comerços i entitats col·laboradores.  Si parlem de números, la xarxa compta amb 500 sòcies, 20 voluntàries, 10 treballadores sòcies i 10 treballadores no sòcies. 

La xarxa compta amb 500 sòcies, 20 voluntàries, 10 treballadores sòcies i 10 treballadores no sòcies. 

XARXES I ESPAIS DE PARTICIPACIÓ: Les xarxes/espais de la comunitat on participa el Moviment Gran Barri són l'organització de la Setmana de la Gent Gran, l'organització d'activitats comunitàries per a la gent gran durant l'any, espais municipals dedicats a persones grans que ens hi  convoquen, grup motor de cures de Populus Labora, Consell de Gent Gran del Vallès Occidental, i tots els espais generats per les entitats participants que  agraeixen suport mutu entre agents. 

Governança

La xarxa compta amb tres espais de presa de decisions i de gestió. 

El primer espai és la reunió mensual del grup motor.  

- Mecanismes per promoure'n la participació: Convocatòria oberta a les dues primeres reunions de temporada, a través de les vies de comunicació de cada entitat (cartelleria i xarxes socials)  

- Actuacions concretes que garanteixin la inclusivitat i la perspectiva interseccional en la presa de decisions: Presa de decisions i aprovació d'aquestes, només als espais de reunió. Algunes de les decisions es porten a debat amb els col·lectius que conformen les entitats. Cada entitat, persona i visió és escoltada i contemplada.  

- Metodologies, recursos, eines es disposa per a la presa de decisions: Les reunions són preparades especialment per l'entitat coordinadora, en aquest cas el Centre d'Esplai la Gresca. Tot i així, es creen comissions per a cada activitat aprovada, i cada comissió ha de preparar-se per a la següent reunió, avançant en la preparació i les demandes de l'activitat, per a poder comprometre al grup.  

 

El segon espai és la reunió mensual de la comissió de l'activitat.   

- Mecanismes per promoure'n la participació: Les comissions de treball per activitat, sovint inclouen actors i actores que no formen part del grup motor, però que són molt rellevants per a l'activitat en qüestió.   

- Actuacions concretes que garanteixin la inclusivitat i la perspectiva interseccional en la presa de decisions: Cada iniciativa que sorgeix, té la capacitat d'obrir la participació a totes les persones que en vulguin formar part, i inclús convida a aquelles que creu interessant i enriquidor d'incloure.  

- Metodologies, recursos, eines es disposa per a la presa de decisions: Cada persona de la comissió ha de preparar-se per a la següent reunió, avançant en la preparació i les demandes de l'activitat, per a poder comprometre al grup complet.      

 

El tercer espai són les reunions esporàdiques entre entitats per a l'organització i participació en accions comunitàries.  

- Mecanismes per promoure'n la participació:  Les reunions de treball entre entitats i eprsones per a una activitat específica que no comprometi a tot el Moviment Gran Barri, sovint inclouen actors i actores que no formen part del grup motor, però que són molt rellevants per a l'activitat en qüestió.    

- Actuacions concretes que garanteixin la inclusivitat i la perspectiva interseccional en la presa de decisions: Cada iniciativa que sorgeix, té la capacitat d'obrir la participació a totes les persones que en vulguin formar part, i inclús convida a aquelles que creu interessant i enriquidor d'incloure.  

- Metodologies, recursos, eines es disposa per a la presa de decisions: Cada persona de la comissió ha de preparar-se per a la següent reunió, avançant en la preparació i les demandes de l'activitat, per a poder comprometre al grup complet.     

L'accés a la informació necessària per a la participació en la presa de decisions a tota la base social i grups d'interès del projecte/experiència es garanteix de la següent manera:  Cada vegada que s'inicia un nou procés organitzatiu es fa convocatòria general a la comunitat i a totes les comunitats de cada entitat participant. També es realitza una gestió transparent, amb la sistematització de reunions i accions que queden disponibles a tota persona interessada que les vulgui consultar. El Moviment Gran Barri és obert a totes les persones que es vulguin comprometre amb les persones grans i el seu benestar comunitari.    

Els mecanismes d'avaluació del projecte per part de la comunitat són diversos. La major part d'actuacions són avaluades mitjançant l'observació participant i el registre visual i en format memòria de cadascuna d'elles. Aquesta valoració contempla la idoneïtat, l'eficàcia, l'eficiència, l'impacte, la viabilitat o la sostenibilitat de les accions. La Setmana de la Gent Gran, per ser una proposta de grans dimensions, contempla una valoració més completa, amb indicadors de resultats i procés relacionats amb la participació, activitats, objectius, organització i gestió, i els relacionats amb l'entorn i el treball en pràctica. Aquesta avaluació es duu a terme en una reunió oberta a la població, a través de dinàmiques participatives.

Arrelament i compromís territorial

 La xarxa de treball municipal per la gent gran "Moviment Gran barri" és organitzadora de la Setmana de la Gent Gran de Ripollet i altres activitats comunitàries per a persones grans.   

Per detectar i recollir les necessitats territorials s'empra el treball diari amb les persones grans de les entitats i la mateixa gent gran que hi participa, perquè són testimoni de multitud de revelacions i expressions de necessitat del col·lectiu. A banda, s'utilitzen diverses instàncies per a dur a terme petites diagnosis. La primera Setmana de la Gent Gran per exemple, va incloure una consulta sobre la soledat no desitjada, que va aplegar més de 150 respostes.   

Intercooperació i desenvolupament econòmic

 La xarxa intercoopera amb els agents professionals que formen part de la xarxa (i ho fan de manera professionalitzada): Centre d'Esplai La Gresca, Creu Roja, Hogar Mevi, Projecte Kúra, Equips d'Atenció Primària i Comunitària dels CAP de Ripollet (Benestar emocional, nutrició, treball social, fisioteràpia i infermeria), Biblioteca Municipal, Centre de Dia Can Vargas, Fundació Catalonia i Ajuntament de Ripollet (Àrea de Drets Socials).    

De manera indirecta el Moviment promou la compra local i de proximitat amb preferència a petits comerços. De la mateixa manera, es prefereix la reutilització i el compartir recursos materials fungibles i no fungibles, i davant la necessitat de generar residus, que aquests siguin els mínims possibles i siguin ben distribuïts.  

Avui dia el moviment està creixent, i en les futures edicions hi participaran diverses generacions i entitats fora de la comunitat de la mateixa gent gran. Encara no es dibuixen clares les tasques que s'hi poden derivar. I, d'altra banda, aquest creixement i futures edicions inspiren a projectar la possibilitat de formalitzar aquesta xarxa.

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

El Moviment també té un compromís amb les persones, els processos i l'entorn: 

- Intercooperen amb escoles, instituts, altres centres educatius, entitats veïnals i culturals del municipi. 

- El Moviment Gran Barri es conforma en pro del benestar i la cura comunitària de les persones grans i els seus projectes de vida. En aquest sentit és una proposta en matèria de cures i acció social.  

- Fomenten la sostenibilitat col·lectiva: De mica en mica s'ha anat descentralitzant la xarxa. En un inici la coordinació assumia el pes de ser a totes les accions, i poc a poc s'han anat distribuint les responsabilitats i tasques per tal que el compromís formi part de totes i assegurar que si alguna de les peces falla, l'engranatge continuï funcionant i generant aquests espais tan validats per les mateixes beneficiàries. 

- El Moviment Gran Barri té en compte l'entorn i la seva cura, com a escenari principal de les vides de les persones que hi participen. 

- El Moviment Gran Barri com a tal aposta per l'accessibilitat ocupacional de les persones grans en una proposta comunitària basada en el suport mutu. Com a iniciativa és fidel a les bases de l'economia social i solidària, i tot i no tenir accions destinades expressament a l'aspecte més ecològic, si que aquesta mirada ambiental, és contemplada a l'hora de prendre decisions i idear i organitzar les actuacions.  

Pel que fa a l'impacte o retorn social, les activitats comunitàries tenen de per si un caràcter de devolució territorial. Fidels a aquest aspecte, les accions que s'organitzen des de la xarxa, busquen sempre una exposició per a la comunitat. Per exemple, durant les diverses edicions de la Setmana de la Gent Gran, s'han pintat de manera col·laborativa dos murals, amb l'expressió d'històries i mirades de la gent gran de cara al barri. La propera edició tindrà de centre d'interès la temàtica intergeneracional, que portarà a compartir amb multitud de col·lectius i grups diferents del territori les activitats propostes, fent així una proposta de la gent gran per a tota la comunitat. 

Sostenibilitat

Pel que fa a la sostenibilitat del projecte, el principal repte del Moviment Gran Barri és el de saber mirar a tota la població de gent gran del municipi, i no només la que arriba a les entitats o a qui li arriba la difusió. També el d'assumir les propostes que arriben i la inclusió de nous grups i recursos comunitaris no necessàriament vinculats a les persones grans, trobant-hi espais de participació significativa per a totes. Assegurar també el suport econòmic que ho faci tot viable.  

Els recursos provenen majoritàriament dels recursos humans que les entitats hi dediquen. Així i tot hi ha una inversió de l'administració en alguns costos associats i amb una subvenció que aporta a la coordinació. Les accions estan lligades a les persones representants de les entitats i totes elles hi estan abocades. Així i tot, hi ha diverses entitats amb molta força que poden variar els seus projectes propis al llarg del temps i mostrar dificultats en la dedicació al Moviment.  

També es compta amb la via pública i les infraestructures necessàries cedides per les entitats i l'administració; i material i mobiliari urbà.

Relació amb l’administració

Pel que fa a la cooperació amb l'administració, hi ha hagut des del principi suport, coordinació i han dedicat alguns recursos econòmics, materials i humans per fer-ho possible. El repte amb l'administració amb relació a la sostenibilitat d'aquesta xarxa (i els projectes que organitzen) és que aquest agent segueixi assegurant la continuïtat amb recursos, permetent que la gestió sigui de base comunitària, per no allunyar-la de les persones. 

Impacte i replicabilitat

En el cas que aquest projecte es volgués replicar en altres territoris, l'element clau perquè una xarxa d'aquesta tipologia funcioni, és compartir la mirada cap a les persones ateses i la importància d'una comunitat i una xarxa de recursos que s'hi involucri. Si les entitats i persones estan disposades a dedicar-hi part dels seus recursos entenent el Moviment i incloent-lo com a part de la seva activitat, fent-lo arribar així a les persones, funcionarà. Cal que les persones destinatàries participin dels processos i siguin convidades a formar-ne part des de l'inici, amb una petita diagnosi contextualment rellevant.  

Aquest projecte ha sabut donar resposta a la necessitat detectada contemplant necessitats que les entitats no cobrien de manera individual i seguien al descobert, en aquest cas la dinamització comunitària, veïnal i social a la mateixa via pública.  

Pel que fa als impactes i resultats esperats s'ha obtingut l'arribada a tot el municipi d'oportunitats de participació activa de les persones grans al territori en què viuen, i en interacció amb les persones amb qui hi conviuen. Amb metodologies que posin en relleu la cultura local i el benestar integral de les persones. Per futures edicions es vol arribar cada vegada a més persones i aprofitar que facin aquest aprenentatge de participació ciutadana i social.  

El Moviment Gran Barri és únic per la seva mirada fresca, participativa i purament comunitària. Que les persones grans s'involucrin en activitats actuals, renovades i actualitzades en necessitats amb tanta involucració d'agents territorials, el fa molt significatiu. La nova mirada a la vellesa, plena de vida i projectes vitals, aporten molta motivació a les persones que en formen part.