L'Enllaç de l'Ebre - Som Ebre

Torna a Fitxes de bones pràctiques

L'Enllaç de l'Ebre - Som Ebre

Necessitat col·lectiva

Connectar la producció agroecològica i el consum conscient i just a través d’una xarxa de distribució alimentària participativa i sostenible, que busca ajudar a pagesos en les seves tasques i ampliar i facilitar l’accés al consum de productes de proximitat, ecològics, de qualitat i a preus dignes.

L'orígen es remunta a la col·laboració informal entre petits productors ecològics de la zona de l'Aldea i els pobles del Delta de l'Ebre i recull la tradició de les cooperatives agràries locals. En concret, ,Cecile Thavenot, Carlos García, Michele, Claudio Valmaña, Daniel Méndez impulsen el projecte i sumen tant productors com consumidors. La se situa a l'Aldea on es concentra la gran producció d'horta del delta i on hi ha situades cooperatives agràries històriques, tanmateix el projecte té un avast territorial, tant pel que fa a productors com a consumidors. En aquest sentit, Amposta, com l'urb més important de la zona és el un dels principals objectius de distribució de la cooperativa.

En els seus inici la cooperativa pretenia distribuir principalment a grups de consum autoorganitzats, tanmateix la dificultat per fer-ho així donada la desaparició d'aquests grups ha fet que la cooperativa ara es dirigeixi tant a consumidors particulars com a empreses, entitats i grups de consum.

En tot cas la filosofia continua essent la mateixa: agrupar petits productors agroecologics del Delta per poder distribuir de manera conjunta, evitant intermediaris i oferir així uns preus dignes tant per a proveïdors com per a consumidors distribuint un producte de qualitat i proximitat.

Les Terres de l'Ebre són un dels horts més importants de Catalunya i alhora un territori on no només hi ha grans productors si no moltes famílies que continuen cultivant les seves terres particulars i venent el seu excedent, un producte de gran qualitat i sovint cultivat amb una intervenció molt mínima. Actualment aquestes famílies els és molt difícil vendre la seva producció en un mercat atomitzat i molt competitiu. Poder agrupar-los en una cooperativa de consum respon a la necessitat d'aquests productors per vendre dignament i respon, alhora, a la necessitat de no perdre els cultius tradicional i abandonar les terres i la professió pagesa.

 

Objectius i accions
  • Objectius de la cooperativa:
    • Participar activament d’un projecte que defensa el territori i la seva resiliència.
    • Promoure i treballar per la plena sobirania alimentària de les persones que vivim i treballem a Terres de l’Ebre.
    • Assegurar una producció sostenible i respectuosa amb el medi ambient.
    • Vetllar per les condicions de treball dignes que totes les persones involucrades en el   projecte valorant la feina de la pagesia i dels productors.
    • Avantatges econòmics per a proveïdors i consumidors
    • Promoció del producte ecològic
    • Autoabastiment alimentari
       
  • Serveis:
    • Agrupació de gran part de la producció ecològica de les Terres de l'Ebre sumant gran quantitat de referències per facilitar la seva comercialització. IAixò suposa que els productors tenen un lloc centralitzat i que les persones consumidores particulars poden accedir a moltes referències alhora a preus competitius.
    • Central de compra. La coperativa emmagatzematge del producte sec a la cooperativa i del producte fresc a la càmara, esdevenint una central de concentració del producte de proximitat
    • Transport per a a productores: distribució dels productes a través de paqueteria externa amb Nacex i autodistribució (s'organitzen per agafar les comandes que van a BCN i rodalies, a grupades amb altres comandes d'altres clients)
    • Distribució a consumidores: particulars, grups de consum
    • Distribució a restauració: a estabiliments pròxims, i s'està cultivant un acord als restaurants de slow food de Catalunya.
    • Promoció, formació i divulgació sobre el producte i el conreu agroecològic

 

Comunitat

Les persones més implicades actualment en aquest projecte són la prsidenta, secretària i tresorera del Consell Rector i diferents sòcies a l'operativa, sense les quals seria impossible dur a terme l'activitat.

Els grups de consum locals en van ser un actor clau al principi però actualment no hi ha gaires grups que continuin actius. En aquesta direcció la cooperativa està treballant com reactivar-los o transformar-los.

Actualment la cooperativa també té una relació i vincle molt directe amb l'Ateneu Cooperatiu amb qui impulsa accions diverses i comença a tenir-lo amb l'Era, amb qui s'ha proposat ja algunes accions en l'àmbit del consum conscient i la sobirania alimentària.
 

Les persones més implicades actualment en aquest projecte són la prsidenta, secretària i tresorera del Consell Rector i diferents sòcies a l'operativa, sense les quals seria impossible dur a terme l'activitat.

Els grups de consum locals en van ser un actor clau al principi però actualment no hi ha gaires grups que continuin actius. En aquesta direcció la cooperativa està treballant com reactivar-los o transformar-los.

Actualment la cooperativa també té una relació i vincle molt directe amb l'Ateneu Cooperatiu amb qui impulsa accions diverses i comença a tenir-lo amb l'Era, amb qui s'ha proposat ja algunes accions en l'àmbit del consum conscient i la sobirania alimentària.
 

Governança

El principal requisit d'accés per als productors és ser del territori , alhora hi ha requisits quant a la producció que marquen una intervenció concreta ecològica (certificada o no) o pràcticament ecològica. A més es demana la implicació en el projecte i fer-se sòcies de la cooperativa. Per a persones consumidroes es demana també aquest compromís
Les decisions del dia a dia es prenen per majoria i/o votació al Consell Rector i l'Assemblea pren les decisions més trascendentals i és un espai estratègic per a l'estratègia.

Arrelament i compromís territorial

Ser un punt de referència del territori com a model col·laboratiu de comercialització i distribució de productes agroecològics que participi en la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del territori i la dignificació de la pagesia i que doni al poble més resiliència, sobirania alimentaria i bé comú.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

S'ha dut a terme un projecte transversal amb la cooperativa Biolord situada al Solsonés. Són productores de poma d'alta muntanya. L'Enllaç els hi subministra cítrics, mel, arròs i oli i Biolord els distribueix les pomes.
Actualment la cooperativa viu un moment d'obertura i està promovent internament estratègies d'intercooperació i col·laboració en diferents projectes en marxa externs, entre els quals un programa formatiu per a joves, una col·laboració amb diferents científics per parlar sobre l'impacte mediambiental dels diferents tipus de conreu, i un fòrum de consum responsable amb l'ERa

Sostenibilitat

La sostenibilitat parteix de la participació activa de les sòcies ja que això implica la visibilitat dels seus productes que, d'un altre manera, no arribaria a tants pobles o ciutats.
La viabilitat econòmica de la cooperativa es basa en un model de conum de proximitat sense intermediaris, que permet preus justos tant pel productor com del consumidor final.

La cooperativa es compromet a aplicar sempre uns marges competents i justos i com que és sense és sense ànim de lucre inverteix els seus beneficis en el mateix projecte.

Impacte i replicabilitat

Es tracta d'un model perfectament replicable a altres territoris, tot i que millorable. Actualment la cooperativa treballa per millorar la relació amb els consumidors particulars, fer més fàcil i àgil la compra i la distribuició i també treballa en la línia d'augmentar la intercooperació