La Vela Llatina de Calafell

Torna a Fitxes de bones pràctiques

La Vela Llatina de Calafell

Antigues barques dels pescadors en procés de restauració
Necessitat col·lectiva

Les necessitats identificades que promogueren la iniciació d'aquesta pràctica són:

- El salvament d'un patrimoni en vies de desaparició provocat per les importats transformacions socioeconòmiques del municipi ocorregudes al llarg de les darreres dècades.

- Protecció del patrimoni

- Fer difusió del patrimoni

-Integració al territori 

Objectius i accions

Els objectius que persegueix aquest projecte són:

- Recuperar i restaurar el patrimoni mariner de Calafell. Principalment les antigues barques de pescadors així com diferents utensilis tradicionals derivats d'aquest sector. Aquesta acció s'assoleix gràcies a la dedicació dels associats de l'entitat del Patí Català i Vela Llatina de Calafell que, altruistment i voluntària, dediquen el seu temps al rescat i restauració d'aquest patrimoni a l'espai habilitat de l'Eco-Museu la Destil·leria de Calafell

-Salvaguardar tot aquest patrimoni material i dotar-lo d'una protecció que vetlli pel seu manteniment mitjançant la creació d'organismes supralcocals de nivell nacional com la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Local o, per altra banda, iniciant convenis de col·laboració i suport amb altres associacions de la Mediterrània amb objectius compartits, com és el cas de l'Alguer o la Catalunya Nord.

- Mantenir viu el patrimoni immaterial de les tradicions marítimo-pesqueres locals i del conjunt de la costa catalana com poden ser les tècniques de navegació, el vocabulari, la gastronomia i la literatura popular, tot això articulant diferents equips de treball dins de l'associació responsables d'organitzar cursos de formació i difusió d'aquestes matèries.

-Fer difusió d'aquestes pràctiques per tal d'estendre al conjunt de la població la sensibilitat, respecte i afecció al nostre patrimoni i tradicions, entent-lo en tot moment com a eina integradora al municipi mitjançant la realització de portes obertes, navegades socials i participant en diversos esdeveniments locals, nacionals, estatals i internacionals.

- Actuar com a ens de cohesió ciutadana i d'integració al municipi, implicant els nouvinguts en les dinàmiques de l'entitat i fent-los partíceps de les pràctiques de la mateixa, situant en tot moment el patrimoni i la història local al centre de tota activitat.

Comunitat

El gruix de la comunitat del l'Associació del Patí Català i Vela Llatina de Calafell la configuren els seus associats. Aquests s'organitzen en diferents comisions de treball a les que s'apunten voluntariament segons els seus interessos.

Comissions de restauració de barques. Cada barca que es troba en procés de restauració té un equip de treball particular amb associats amb formació nàutica, mecànica i tractament de fusta, fibra i pintura.

Comissió d'actes i celebracions. Aquesta és la responsable de preparar la logística dels diferents esdeveniments que s'organitzen sota el paraigües de l'entitat.

Comissió d'art. Aquesta és la respobsable d'organitzar els diferents actes culturals de l'entitat així com les diverses exposicions temporals que s'exposen a l'espai de l'Ecomuseu .la Destil·leria.

Comissió de visites guiades. Aquesta s'encarrega d'organitzar i realitzar les difents visites guiades que es fan a l'espai de l'Ecomuseu la Destil·leria de Calafell.

Comissió d'ecologisme i sostenibilitat. Aquesta s'encarrega d'organitzar i participar en diferents actuacions ecologistes que es desenvolupin al territori. Altrament vetlla per la separació reaprofitament dels diferents residus generats durant la restauració de les barques així com dels diferents actes que organitza l'entitat.

- Socis de l'associació

- Col·laboradors de l'associació

- Ajuntament de Calafell

Eco-Museu la Destil·leria del Mar

Governança

La governança d'aquesta pràctica recau sobre el conjunt dels socis de l'Associació Patí Català i Vela Llatina de Calafell i l'espai on s'exerceix aquest dret és durant l'Assemblea General Ordinària. En aquest espai tots els membres associats de l'entitat tenen el dret i vot sobre qualsevol de les iniciatives que emprengui l'entitat. En darrera instància, totes les decisions han der ser ratificades per majoria simple.

Altrament, l'entitat està gestionada per una junta formada per un/a president/a, un/a vicepresident/a, un/a tresorer/a, un/a secretari/a i diversos vocals.

A més a més, per desenvolupar les diferents línies d'actuació que té l'entitat, aquesta disposa de diverses comissions/grups de treball. 

Arrelament i compromís territorial

El projecte de l'Associació Patí Català i Vela Llatina de Calafell és membre fundadora de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF) juntament amb 16 entitats més repartides al llarg del territori català. Des d'aquesta plataforma, impulsen la recuperació, protecció i divulgació de la cultura marítima i fluvial de Catalunya.

Per altra banda, l'Associació també ha signat convenis amb l'Ajuntament del Vendrell per la restauració d'antigues barques de pesca de Sant Salvador i amb l'Alguer, concretament a l'Accademia Mediterranea della Vela Latina.

Col·laboracions puntuals no oficialitzades (Catalunya Nord, València, Balears, Euskadi, Galizia Itàlia).

Intercooperació i desenvolupament econòmic

El finançament del projecte prové del pagament de les quotes dels associats, dels ingressos que es generen de l'activitat de la mateixa entitat i del finançament de l'Ajuntament.

Impacte i replicabilitat

La sostenibilitat del projecte ha estat viable fins a dia d'avui gràcies a la dedicació i tasca dels associats de l'entitat, els ingressos generats i el subvencionament públic.

Per tal de replicar aquest model a altres territoris és necessari:

- Estudiar el context on es vol desenvolupar la inciativa. Conèixer el territori, els actius disponibles i la conjuntura socio-econòmica de les persones que l'habiten.

- Comptar al municipi/barri amb un col·lectiu amb sensibilitat patrimonial i amb ànim de protegir-lo i difondre’l.

- Comptar amb algun element patrimonial (material o immaterial) entorn al qual vincular l'activitat.

- Disposar d'un espai on dur a terme l'activtiat.

-A ser possible, comptar amb el suport d'alguna institució (ajuntament, diputació, museu, fundació...).

- Implicar la ciutadania en el projecte per tal de potenciar l'arrelament en el territori.

 

Després d'estar més de 10 anys en funcionament, el projecte de la Vela Llatina de Calafell ha aconseguit esdevenir un referent al territori en el terreny de la recuperació, protecció i difusió del patrimoni històric. A dia d'avui, més d'una desena de barques tradicionals han estat restaurades i es troben exposades al Port de Segur de Calafell disposades per al seu ús recreatiu. Altrament, malgrat ser una iniciativa que nasqué dels entorns familiars de les famílies de pescadors de tota la vida de Calafell, ha aconseguit incorporar una gran quantitat de calafellencs nouvinguts que s'han fet seu el projecte i s'han integrat perfectament al municipi. D'aquesta manera, el projecte de la Vela Llatina ha esdevingut una actuació cabdal les matèries d'integració i cohesió social a Calafell.