La Platjeta, SCCL

Torna a Fitxes de bones pràctiques

La Platjeta, SCCL

Necessitat col·lectiva

El projecte va néixer en el 2015, encara que l'equip de pescadors de La Barceloneta ha treballat molt més temps. L'origen de la iniciativa va ser donar una sortida al peix del moll de Barcelona, eren espècies de proximitat i van veure que només es consumien algunes especies, mentres que altres de temporada molt més econòmics de preu no es venien. Per això, també van crear l'Associació Cap a mar, per promoure un consum responsable de peix i el turisme sostenible.

Objectius i accions
  • Promoure un consum sostenible de peix amb cursos de cuina marinera i perquè la gent sàpiga com consumir altres peixos molt més barats i de temporada.
  • Promoure un turisme sostenible amb l'Associació Cap a Mar, perquè vegin com treballen els pescadors i com és el mon de la pesca.
  • Divulgar a les escoles el món en torn al recursos de l'economia blava.
  • Divulgar a les escoles i escoles de cuina com es menja tradicionalment el peix a La Barceloneta (cuina dels estibadors).
Comunitat
  • En La Platjeta SCCL treballen les sòcies treballadores i les treballadores, que amb les barques son 8 a 10 persones i 6 persones a l'obrador, amb Capamar hi ha 3 persones que treballen amb continuïtat al projecte i 3 de forma puntual.
  • Incorporar col·lectius de persones migrades: a les barques hi ha moltes persones que venen del Senegal. 

    El discurs és un puntal: la pesca està desapareixent perquè no hi ha relleu generacional, venen aquestes persones molt ben formades i estan agafant aquest rol, i han deixat de ser pescadors de proximitat de casa seva i venen aquí a ser pescadors. Treballen amb perfils interculturals.

Governança

Tenen l'assemblea per participar ja que també tenen sòcies col·laboradores a la cooperativa i evidentment, l'associació que també és assembleari en el seu funcionament. A la junta directiva d'una entitat i altres hi ha dones, ja que treballen amb perspectives de conciliar. Intenten cuidar la comunicació interna perquè arribi a tothom i s'escoltin tots els punts de vista.

Arrelament i compromís territorial

Tenen molta cura amb l'entorn del barri i col·laboren amb centres educatius i cívics del barri. Fan cursos de cuina marinera al Centre Cívic de La Barceloneta i amb Capamar programen rutes al moll i fen xerrades, tenen  una línia de treball de memòria històrica amb reculls visuals i sonors de la memòria del moll i de les xarxaires també amb l'arxiu d'imatges que tenen fan exposicions. Altre línia que potencien és la del treball de la dona dins de la pesca i com el relleu generacional es fa amb persones nouvingudes

Intercooperació i desenvolupament econòmic

La intercooperació que tenen més destacada és amb grups de consum que els fan les compres, per altre part treballen, com hem vist abans, molt amb el barri i amb les seves entitats (centres educatius, centres cívics, casal de barri, etc.). Amb el Casal de La Barceloneta treballen molt per la memòria històrica del barri per posar en valor feines que han desaparegut o que són en vies de desaparèixer

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

La història de la Barceloneta ha estat sempre lligada al mar. De fet, el barri es va anar construint sobre el Mediterrani gràcies a l’acumulació de sorra i a l’annexió de l’illa de Maians. Això va permetre la construcció del port, motor econòmic del barri i centre de la seva activitat. La pesca tradicional ha estat l’ofici principal de la zona durant molts anys, i no es complicat trobar entre els veïns de la Barceloneta descendents de mariners.

Som pescadors de la Barceloneta des de 1895

Sostenibilitat

Actualment la Barceloneta conserva la seva orientació al mar, però les activitats marítimes han cedit protagonisme a les turístiques. És habitual veure el trànsit de creuers pel port o la gran quantitat de visitants que les platges del barri atrauen durant pràcticament tot l’any.

Tot i això, sabies que encara queden pescadors a la Barceloneta? 

Al final del carrer Escar, mig amagat, el Moll del Rellotge segueix la seva tradicional i frenètica activitat de pesca.

Impacte i replicabilitat

La Platjeta es adherida a l’Acord sobre el Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC).

Es tracta d’una iniciativa de la qual el Departament d’Agricultura n’és el precursor i en coordina les reunions. És d’adhesió voluntària, hi participen tots els agents de la cadena alimentària: producció, indústria, i distribució agroalimentària, i té com a objectius:

  • Millora de les relacions entre els diferents tipus d’operadors al llarg de tota la cadena de valor.
  • Millora de la transparència, agilitat i eficiència en les relacions comercials.
  • Millora de la informació i de la percepció que reben els consumidors dels productes agroalimentaris i del funcionament del sector.
  • Posar en valor els productes agroalimentaris de qualitat, de major seguretat alimentària, més sostenibles i respectuosos amb el benestar animal.
  • Millorar la comercialització, creixement i orientació del mercat.
  • Millorar l’eficiència i desenvolupament tecnològic.
  • Propiciar els canals que afavoreixin la comercialització de la producció local.
  • Millorar l’orientació al mercat de tota la cadena de valor.
  • Posada en funcionament d’instruments per comunicar i resoldre conflictes entre empreses i tot tipus d’operadors.