La Murga

Torna a Fitxes de bones pràctiques

La Murga

Necessitat col·lectiva

Es va detectar la necessitat de l’habitatge en condicions dignes per aquelles persones i col·lectius més vulnerables de la ciutat. A més a més, també es creia en la necessitat educativa a través de pràctiques comunitàries pels joves de la ciutat.

Objectius i accions

-Rehabilitar habitatges en condicions vulnerables per donar suport a col·lectius o persones amb especial necessitat.

-Pels joves, conèixer altres realitats sobre l’habitatge i poder incidir en aquest entorn. 

-Fer un acompanyament a les persones que puguin necessitar aquest suport.

Comunitat

Els principals actors i actrius que conformen la comunitat del projecte són l’equip murga que és qui coordina el projecte. 

Està format per 7 persones, l’equip murga i els agrupaments que participen del projecte i els Serveis Socials. 

Quant a diversitat, dins del lleure de l’escoltisme hi ha bastant endogàmia, ja que sempre acaba venint la mateixa gent, i per això la diversitat és bastant difícil.

Governança

L’equip murga es reuneix cada setmana i entre les set persones decideixen el que és farà. 

No disposen de cap mecanisme d’informació tot i que es poden assabentar mitjançant correus que s’envien a les persones que formen part d’algun grup d’escoltes.

 L’equip fa una reunió final per avaluar el projecte, però no disposen de cap mecanisme d’avaluació com per exemple indicadors. 

Es posen d’acord amb com ha anat el projecte però amb una visió subjectiva per tal de millorar el projecte pels anys vinents.

Arrelament i compromís territorial

És gènera un impacte d'empoderament i resiliència als propietaris dels pisos en el qual s'implementa el projecte. La principal xarxa amb la qual es vincula és Serveis Socials Bàsics.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Diferents entitats relacionades amb l'habitatge, voluntariats i serveis socials entre d'altres. El màxim problema és l'economia, ja que no es té un paraigua que sustenti el projecte i les pèrdues les assumeixen els diferents agrupaments d'escoltes. 

No es té cap mena de suport des de l'administració. Creiem que s'hauria de treballar per aconseguir alguna subvenció per tal de poder continuar amb el projecte i a més a més que les administracions públiques se'n poguessin fer càrrec de les pèrdues que es deriven del projecte.

Impacte i replicabilitat

L'empoderament del projecte va més enllà d'arreglar els habitatges en si mateix, si no que es donen eines per tal que les persones que adoptin una autonomia i a poc a poc es puguin anar sentint cada cop més vàlides. La part amb més replicabilitat és l'aprenentatge dels infants que formen part del projecte, ja que no es tracta només d'ajudar a rehabilitar l'habitatge, sinó que es prengui consciència de la situació de les persones i la consciència de l'habitatge digne i el dret a una casa en condicions.

 Com a impactes importants es creu: 

-Interacció amb diferents persones de col·lectius diversos que possiblement si no es formés part del projecte no hi hauria aquesta interacció ni coneixença. 

-Que els infants puguin conèixer la realitat sobre l'habitatge. 

-Que les persones que acullen aquests agrupaments puguin gaudir d'estones amb els joves i així no se sentin soles. 

-A partir del projecte poder donar-los autonomia per tal de tenir una vida més digna.