Horts Inspiració

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Horts Inspiració

Necessitat col·lectiva

L’hort del grup Inspiració es troba als antics horts del Claustre de les Caputxines de Manresa, al casc antic de la ciutat. És un hort ecològic d’autoconsum, i com a lloguer paguen amb una petita part de la producció a les monges que encara hi viuen.
El projecte va començar quan l’hort encara tenia només 3 parcel·les ocupades i tots els voltants estaven assilvestrats a nivells alts. Van arreglar els voltants, recuperar els fruiters, fer un jardí d’aromàtiques, etc. Per tant, aquest grup de persones del barri han aconseguit recuperar la productivitat agrícola i social d'un espai en desús.

Objectius i accions

L’hort està dividit en 8 parcel·les: 3 per a particulars històrics de l’hort, 4 per a persones de Càritas que són  aquí com a continuació de la feina que feien a l’hort de Càritas, i 1 espai comunitari, on s’hi planten les llavors i el planter que sobra en totes les altres parcel·les. D'aquesta distribució de n'extreuen els objectius: produir per a l'autoconsum, facilitar la integració de persones nouvingudes, i crear comunitat al voltant de la pràctica agrícola.

Comunitat

El grup Inspiració el conformen uns 5 o 6 voluntaris amb diferents nivells d’implicació, que es
dediquen a dinamitzar i parar atenció a l’espai i la infraestructura de l’hort. També hi ha els hortolans i hortolanes, alguns que ja eren a l'espai anteriorment,altres que han accedit a l'espai per mitjans propis, i altres que ho han fet a través de Càritas

Governança

Com que l'espai és reduït, no hi ha massa complexitat organitzativa. Les decisions es prenen a l'assemblea dels horts entre voluntaris i hortolans/es. L'accés s'aconsegueix principalment a través de Càritas, malgrat que s'hi podria accedit a través de contactes personals si les circumstàncies ho afavorissin.

Arrelament i compromís territorial

Els horts estan vinculats a l'organització religiosa del Claustre pel fet d'utilitzar-ne el seu espai. També participa activament de la Xarxa d'horts socials i comunitaris de Manresa

Intercooperació i desenvolupament econòmic

A nivell econòmic té poc impacte, més enllà de la producció per a l'autoconsum i la compra de material necessari.

Impacte i replicabilitat

En aquest projecte s'ha sabut aprofitar una oportunitat de treball en simbiosi amb les monges, fet que en facilita la seva sostenibilitat (el lloguer és en producte, i la resta d'inversions les fan des del grup Inspiració) i en facilita la replicabilitat actuant com a antecedent d'èxit.