Hort d'en Jaume
L'Hort d'en Jaume es crea a partir de la necessitat de la propietària de seguir cultivant l'espai sense el Jaume. Aleshores troba suport entre persones del barri i de la cooperativa de consum El Rostoll Verd, i comencen el projecte comunitari.
Per altra banda, és una oportunitat per aquestes nouvingudes a l'hort per a fer un pas més enllà en el consum conscient i entrar en el món de l'agricultura d'autoconsum.
Els objectius són:
- Donar suport a la propietària per a seguir cultivant la parcel·la.
- Produir aliments per a l'autoconsum de les hortolanes.
- Augmentar el coneixement hortícola de les participants a través de la pràctica diària.
- Crear vincles de solidaritat i germanor entre les participants.
Els actors principals són la propietària i les participants provinents del barri, del Rostoll Verd, o últimament també alumnat de l'Escola Agrària de Manresa. En total unes vint persones.
El contacte amb l'hort es fa normalment a través del boca-orella, i l'accés i la participació és bastant informal: es presenta la nova incorporació i es demana la seva acceptació. Si ningú s'hi oposa es tira endavant.
Per a prendre decisions es convoquen assemblees (no periòdiques) a través del grup de WhatsApp.
A nivell econòmic té poc impacte, més enllà de la producció per a l'autoconsum i la compra de material necessari.
L'Hort d'en Jaume està vinculat a través de les seves participants a la cooperativa de consum El Rostoll Verd i a l'Escola Agrària de Manresa. També forma part de la Xarxa d'horts socials i comunitaris de Manresa.
L'hort es sostenta de dues maneres: amb les aportacions de la propietària per a inversions estructurals i amb les aportacions de les altres participants per a compres del dia a dia. No és obligatori fer aquestes aportacions, per exemple, si no estàs actiu a l'hort en aquell moment.
La seva replicabilitat és molt alta, per una banda per la senzillesa del projecte, i per altra banda per l'exemple de relleu generacional que proporciona: una persona gran propietària que ja no pot cultivar la parcel·la i demana suport al veïnat per a fer-ho. Així de simple!