Furgoneta compartida

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Furgoneta compartida

Furgo Nave Funació Esperanzah!
Necessitat col·lectiva

Aquest bé comú neix de la necessitat de poder disposar d'un vehicle amb unes capacitats especials de diverses entitats i de la complexitat que té costejar-lo. La infrautilització del mateix des del pla individual feia impossible que una sola entitat es fes càrrec. D'altra banda aquestes mateixes entitats necessitaven un vehicle d'aquestes característiques amb una certa freqüència. Llogar un vehicle similar no era una opció, ja que el propi procés de lloguer, era tediós quant a la gestió i a vegades complex per la necessitat de poder donar determinades garanties exigides per l'arrendador. Aquestes entitats comparteixen una nau industrial com a centre neuràlgic de magatzematge o treball d'aquí sorgeix la possibilitat d'autogestionar un vehicle cedit per la Fundació Eserpanzah!Qui en el seu moment va posar en marxa el projecte de Nau compartida.

Objectius i accions

El projecte vol servir de suport als diferents projectes que actualment comparteixen la nau per a poder ajudar-los en la gestió del seu propi negoci, incloent ajudar-los a expandir les seves activitats sense que això suposi una gran inversió per a aquestes. Els serveis que s'ofereixen són el d'ús compartit, per a aquelles entitats que vulguin formar part de la gestió d'aquesta, i d'altra banda el lloguer esporàdics per a aquells petits projectes locals, que si bé no formen part de la gestió diària, són part del desenvolupament local i tenen necessitat puntual d'un vehicle d'aquestes característiques.

Comunitat

Entre els principals actors:  Som Eficiència:és una cooperativa de serveis energètics que neix al 2017 basat en els preceptes de l'economia social i solidària amb els objectius de donar resposta a la necessitat de minimitzar la pobresa energètica, promoure les energies renovables i el consum eficient, just i sostenible a tota la ciutadania. Dins del projecte, formen part de les entitats pioneres que participen de manera activa en el grup de gestió i també en el de manteniment.  La Fundació Cívica Esperanzah és una organització sense ànim de lucre que neix amb la voluntat de potenciar i consolidar el sector de l’economia social, solidària i el desenvolupament sostenible. Som un projecte del Prat de Llobregat per al Prat on els ciutadans i ciutadanes del nostre poble són els principals beneficiaris dels accions que portarem a terme.Entitat impulsora del projecte amb participació directa en el grup de gestió, recolza en les tasques administratives. Associació dedicada a l'agricultura ecològica on potenciïn que els clients formin part de la producció i a l'inversa, saber per a qui produïm i que els clients sàpiguen la procedència dels nostres productes. Formen part activa del gurpo organitzador i donen suport en les labors tècniques.  SomEsqueix Social és una associació sense ànim de lucre que recupera terres abandonades per promoure l’agricultura ecològica i donar oportunitats de formació i inserció laboral als personis. Dins del grup de coordinació participen en les reunions de gestió.  Rodaprat, un servei de distribució sense ànim de lucri que vol la dignificació laboral del sector i la sostenibilitat mediambiental, alhora que millorem el teixit comercial local. Dins del grup de coordinació participen en les reunions de gestió.  PastaxPasta és una associació emmarcada dins de l'economia social i solidària. La nostra intenció és acostar el menjar ecològic i de qualitat a tothom, amb aquest ànim hem desenvolupat un producte de qualitat a un preu competitiu. A poc a poc sota les premisses de la Permacultura volem aportar a la societat el nostre granet de sorra contribuint així a la sobirania alimentària. Realitzen labors de gestió i coordinació del projecte i de l'app.  La Claqueta social, realitza projectes audiovisuals per a ajudar a visivilizar els projectes d'economia social i solidària. Dins del projecte ajuden a la difusió d'aquest. 

Governança

Els criteris per a accedir són pertànyer a una entitat de l'economia social i solidària, que tingui base operativa al Prat. Després tenim el model de participació activa, en el qual els membres desenvolupen alguna tasca ja sigui administrativa o tècnica, i també comptem amb un altre criteri d'accés que són els usos esporàdics. Aquests usos es gestionen a través de l'app previ registre de l'entitat. Els criteris com a entitat per a la modalitat d'usos esporàdics són els mateixos que per a ús continuat, encara que es contemplen col·laboracions d'usos amb projectes amb base social d'entorns pròxims al Prat. Des del grup de coordinació es recullen les diferents sol·licituds de participació que arriben a través dels propis membres. També la Fundació, en la seva labor de suport per a les entitats, canalitza projectes que poden estar interessats a compartir l'experiència. La presa de decisions es duu a terme des del grup de coordinació que està representat per un membre de cadascuna de les entitats que formen part del projecte. En el Festival Esperanzah es dona a conèixer aquest projecte a nivell local com una de les eines d'apoderament i autogestió per a petits projectes i entitats.

Arrelament i compromís territorial

La Nau de l'economia social i solidària del Prat acull a un gran nombre de projectes socials que tenen lloc en la localitat, actualment s'està desenvolupant una app gràcies a la qual aquestes entitats poden utilitzar per a agilitzar el procés de sol·licitud d'ús i al seu torn, posar en coneixement dels seus usuaris/clients com a element de valor i eina d'ús col·lectiu.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

El projecte és sostenible gràcies a que les entitats membre fan una aportació a manera de quota per a sufragar les despeses bàsiques com l'assegurança i ITV. D'altra banda també se sufraga gràcies als lloguers esporàdics que ajuden a tenir un romanent de diners per a possibles averies. També abaratir el cost del projecte i que les pròpies entitats s'encarreguin de les petites reparacions evitant així el pagament de tècnics especialitzats. S'ha dut a terme un manual de bones pràctiques, on es recullen unes normes de gestió i ús del vehicle basades en l'experiència positiva d'ús. Aquest manual és útil i facilita un model aplicable en naus compartides com la nostra, cotreballs o zones rurals on hi hagi una o diverses cooperatives per exemple de tipus agrícola que necessitin un tractor.