Fàbrica d'arts i creació de Ripollet

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Fàbrica d'arts i creació de Ripollet

Necessitat col·lectiva

 Les decisions públiques durant la pandèmia sobre el sector de la cultura, ens van fer reflexionar sobre el paper que socialment es donava a aquest sector, fonamental per a l'economia i per a la vida col·lectiva i personal i sobre la necessitat de modificar aquest paper, per donar-li més presència en tots els àmbits de la vida. Vam plantejar-nos treballar a Ripollet per modificar aquesta situació i vam determinar que podíem identificar aquest treball en la reivindicació d'un espai obert, plural, col·lectiu i estimulador de la creació, com era la rehabilitació d'una antiga fàbrica de la ciutat com a nou espai de creació. Un espai que superi rutines de treball que dificulten el procés de creació i que permeti a la gent jove dirigir la seva mirada professional cap a un sector que a Ripollet no està gaire acompanyat de polítiques públiques o privades que permetin el seu desenvolupament i que habitualment s'entén que cal cobrir des del voluntariat.   

Som un grup de ciutadanes, vinculades des de fa molt anys, al món cultural, que busca noves complicitats entre altres col·lectius i institucions. Algunes de nosaltres hem participat en altres experiències culturals, acompanyades d'una persona molt significativa per a Ripollet, en Wenceslau Soler. És a partir de la seva molt, al 2021, que iniciem un projecte, que hem anomenat Traça, perquè segueix el seu llegat i perquè creiem que l'obertura d'un espai com la fàbrica d'arts i creació és la culminació del projecte cultural que vam desenvolupar amb ell durant anys.  El procés està sent molt dificultós degut a la reticència de l'administració local a incorporar-se a la proposta de manera activa. Sense l'administració pública, el procés de compra i rehabilitació de l'espai i la modificació d'usos és quasi impossible. Per aquesta raó, els nostres esforços s'han dirigit a crear una opinió pública que marqui la decisió política.

Objectius i accions

OBJECTIUS 

Disposar de nous espais de creació artística que estimulin una pràctica cultural de la ciutadania dirigida a la transformació de la ciutat a la millora de la vida comunitària i personal. L'obertura de nous camins professionals per a la gent jove, en el sector cultural. Justament un dels nostres objectius és que la Cultura sigui un eix vertebrador i transformador de la nostra societat, i que les persones que es vulguin dedicar professionalment en aquest sector tinguin a la ciutat una oportunitat real per fer-ho.  

 

SERVEIS I PRODUCTES:  

Organització i/o impuls d'activitats culturals, formació, promoció d'eines artístiques entre la gent jove. Preparaciò d'una eina que reculli l'oferta professional artística per posar-la a l'abast de tota la ciutadania i impulsar el sector de la cultura en l'àmbit de l'economia. 

Comunitat

Els agents involucrats actualment són: 

Entitats, persones interessades en el món cultural a títol individual, artistes professionals i amateurs, empreses culturals (tècniques, formatives, etc.) i administracions públiques.  

Pel que fa al grau d'implicació entenem que hi ha actors i actores directament implicades, actors i actores amb pes rellevant i actors i actores col·laboradores o aliades.  

  1. Entitat gestora del projecte.
  2. Creadores i creadors, persones participants del projecte
  3. Empreses de formació i centres educatius. Generalitat.   

Si parlem de números, la xarxa compta amb 26 persones sòcies, 10 voluntàries i 2 treballadores no sòcies. 

XARXES I ESPAIS DE PARTICIPACIÓ: Les xarxes/espais de la comunitat on participa són el Centre Cultural de Ripollet.  

Governança

La xarxa compta amb tres espais de presa de decisions i de gestió.   

El primer espai és l'Assemblea de l'entitat.  

- Mecanismes per promoure'n la participació: Informació a les persones associades i grups de treball específics.

- Actuacions concretes que garanteixin la inclusivitat i la perspectiva interseccional en la presa de decisions: Relació amb col·lectius de la ciutat per incorporar nous membres.  

- Metodologies, recursos, eines es disposa per a la presa de decisions: Trobades periódiques. 

El segon espai és "Traçar-se", que té el format de reunions.   

- Mecanismes per promoure'n la participació: Informació continuada a xarxes, correu electrònic i telefonia instantània.  

- Actuacions concretes que garanteixin la inclusivitat i la perspectiva interseccional en la presa de decisions: Relació amb col·lectius de la ciutat per incorporar noves perspectives i punts de vista.  

- Metodologies, recursos, eines es disposa per a la presa de decisions: Trobades setmanals.      

El tercer espai és "Per què li diuen cultural, quan li volen dir amor?".  

- Mecanismes per promoure'n la participació:  Invitació continuada a la relació de persones interessades en el món de la creació.   

- Actuacions concretes que garanteixin la inclusivitat i la perspectiva interseccional en la presa de decisions: Ampliació contínuada de persones a través de contactes directes.  

- Metodologies, recursos, eines es disposa per a la presa de decisions: Trobades mensuals.     

L'accés a la informació necessària per a la participació en la presa de decisions a tota la base social i grups d'interès del projecte/experiència es garanteix de la següent manera:  S'informa a través del correu electrònic de les decisions preses i dels nous punts a debat.   El mecanisme d'avaluació del projecte es basa en l'enquesta després de les reunions.    

Arrelament i compromís territorial

Les xarxes del territori en les que es participen és Sant Jordi, Art i memòria, activitats artístiques a l'Institut Escola Pinetons. S'està impulsant la relació d'artistes amateurs i professionals per crear vincles i afavorir la professionalització del jovent en el món cultural. Es forma part del Consell de Cultura municipal.  

Per detectar i recollir les necessitats territorials s'empra el contacte amb les persones del sector.   Pel que fa a l'impacte o retorn social, es creu que s'ha situat la creació artística com un referent important a la ciutat i que això ha impulsat altres projectes al voltant del món de la creació i la cultura.   

Intercooperació i desenvolupament econòmic

La xarxa intercoopera amb els agents professionals com empreses i artistes professionals amb la  finalitat és impulsar el sector cultural com a sector econòmic principal a la ciutat.  De manera indirecta el Moviment promou el consum local i l'economia circular.   

Avui en dia s'està estudiant una proposta de relació tècnica i laboral per dotar de millors eines els espais culturals actuals, especialment el Teatre Auditori; i es vol delegar la producció de projectes.  Alhora es fomenta l'ocupabilitat en perfils de Gestoria cultural, tècniques de so, llums i escenografia, formadores d'activitats artístiques. Els contractes han de ser indefinits: un/dos a temps complet i altres a temps parcial en funció de l'activitat a realitzar en el moment. 

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

El projecte també té un compromís amb les persones, els processos i l'entorn: 

- Intercooperen altes entitats, Generalitat, CAPS, escoles. Fem xarxa per promoure accions culturals professionalitzadores. 

- En matèria de cures tota l'acció cultural es dirigeix cap aquest eix. 

- Fomenten la sostenibilitat col·lectiva: En els espais on s'han pogut treballar amb altres entitats, s'han proposat idees com amb el temps fer un banc de recursos intercanviables entre entitats i es vol recuperar espais en desús per oferir noves formes de viure a la ciutat. 

- Quant a transició ecosocial es vol fomentar la rehabilitació d'una fàbrica on executar el projecte, que es planteja amb l'ús de materials sostenibles i energia renovable. Així, es preveu un terrat verd i un tractament sostenible de tot el contingut.

Sostenibilitat

Pel que fa a la sostenibilitat del projecte, el principal repte, ara mateix, és la poca implicació de l'administració local, la qual cosa bloqueja, també, en la relació amb altres administracions, que ja s'han mostrat interessades, com la Diputació o la Generalitat. També, la dificultat d'un compromís continuat de la població en la realització de tasques "poc agraïdes" com la gestió administrativa i de seguiment de projectes.

Els recursos provenen de les aportacions de les persones associades i les subvencions públiques. I, en el cas d'infraestrutures, encara no es tenen, però es necessita una antiga fàbrica que reuneixi característiques d'espai, de proximitat del nucli urbà de la població i que permeti la modificació d'usos.

Relació amb l’administració

Pel que fa a la cooperació amb l'administració, es qualifica de difícil, perquè es requereix una implicació directa per a la compra, rehabilitació i modificació d'usos de l'espai.  

Impacte i replicabilitat

Pel que fa a la reflexió final, el projecte ha detectat l'evident manca d'espais i de propostes culturals innovadores i ha fomentat l'estímul d'activitat cultural, la millora de les relacions comunitàries, la professionalització del jovent en el sector i el coneixement d'altres formes de treball i de vincular-se al món cultural. I es pot destacar com a tret singular que es vol promoure la cultura com un espai econòmic i de relacions fonamentals per a la ciutat.