Des Dels Blocs Ràdio

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Des Dels Blocs Ràdio

Necessitat col·lectiva

Des Dels Blocs neix a inicis del 2016 com una iniciativa impulsada per l'entitat La Fundició al Centre Municipal Ana Díaz Rico, un equipament públic situat en mig de la Plaça dels Blocs Florida, amb la voluntat d'esdevenir un espai de trobada i diàleg per establir vincles entre les diferents realitats que habiten el territori.

Des del 2022 un grup de veïnes i veïns del barri li estem donant continuïtat en el marc de la Comunalitat Urbana de l'Hospitalet, a l'espai Pomezia, aprofitant la ràdio com a eina per generar un espai de trobada on poder compartir com percebem el món des del barri, convidant a altres entitats, persones i amics per a poder enqiquir-nos mútuament de la informació i les vivències que podem tenir cadascú.

 

Objectius i accions
 • Creació d'una ràdio comunitària
 • Donar veu a les experiències i les persones que moltes vegades són silenciades, invisibilitzades o menyspreades per als mitjans tradicionals
 • Ser una eina per a la transmissió d'informació
 • Trobar noves formes d'apropar l'Economia Social i Solidària als més joves
 • Acompanyament per al desenvolupament de projectes audiovisuals
 • Poder crear més endavant un laboratori audiovisual pel barri 
Comunitat
 1. Grup motor Des Dels Blocs 
 2. Grup motor El Racó de Muet 
 3. Entitats col·laboradores (MUET, La Fundició, AVIV LA Florida, CNAACAT)
 4. Altres entitats i persones que participen de forma puntual 

 

 

 

 

El projecte va ser impulsat al 2016 per La Fundició fent ús de l’espai Centre Municipal Ana Diaz Rico i obrint l’espai municipal als veïns, creant un espai on el veïnat podia compartir, i quedava publicat a la pagina web de La Fundició.  Amb el temps, i les col·laboracions amb atltres entitats, el projecte dóna un gir ampliant la base participativa i creant espais a les xarxes socials on compartir els programes per a poder ser escoltats a altres barris i ciutats. 

Actualment participen de forma activa diferents entitats - Associació de Veïns i Veïnes de La Florida, MUET, La Fundició, CNAA_CAT i Keras Buti - són les que han estat més actives en la creació de continguts.

També és un espai veïnal del que han participat puntualment veïns i veïnes del barri de la Florida i participants d'altres entitats que han vingut puntualment per a programes o creació de continguts concrets com pot ser: Sensitive CBD, Lacho Bají, MigreEs, i altres entitats i persones independents.

Governança

Com el projecte forma part de l'ecosistema de la Comunalitat Urbana de La Florida s'Aveïna, aprofitem els espais de trobada de la comunalitat per a presentar les propostes de contingut. Tothom que hi participi en les reunions i espais de trobada pot presentar propostes.
També tenim un grup de Whatsapp per a mantenir la comunicació entre les persones més actives. A més de rebre propostes tant per xarxes socials com per correu electrònic.

En aquests moments estem en procés de consolidar el projecte amb la creació d'una associació sociocultural que permeti tenir una estructura i mecanismes de gestió i presa de decisions més concrets.

Arrelament i compromís territorial

La via de detecció i recull de necessitats més rellevant són les reunions mensuals de la Comunalitat Urbana de l'Hospitalet, on es comparteixen valoracions i neguits amb la resta d'entitats que participen en el territori.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Tot i que no fomenta l'ocupació ni el desenvolupament econòmic, la cooperació és l'eix transversal de la iniciativa, ja que es conforma com un espai on poder compartir idees i recursos entre els diferents agents que habiten el territori, fomentant la creació d'aliances i xarxes per necessitats i o interessos.

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

La iniciativa es troba sota el paraigües de la comunalitat La Florida s'Aveïna, coopera amb l'Ateneu de la ciutat La Col·lectiva, i procura participar en les diferents activitats d'altres entitats per escoltar les demandes dels i les participants i a partir de les necessitats i o interessos generar propostes. Per exemple, en aquests moments s'esta fent acompanyament a dos projectes: 

 • El racó de MUET - un espai per a informar a la ciutadania sobre temes d'estrangeria, legals i altres temes d'interès que es detecten des de l'entitat MUET
 • Qui és qui? - Un espai dedicat a la denúncia del racisme que viuen molts companys i companyes. Per a sensibilitzar i visibilitzar les situacions de racisme al territori.
Sostenibilitat

Ara mateix la iniciativa se sosté amb el temps alliberat de dues tècniques de la Comunalitat Urbana, que són les qui editen i publiquen els diferents pòdcasts. Més endavant ens agradaria constituir-nos com associació per poder optar a subvencions públiques per a la creació de continguts audiovisuals i que més gent del barri hi pugui donar continuïtat.

Relació amb l’administració

No hi ha relació amb l'administració.