Comunitat d'Auto Finançament (CAF)

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Comunitat d'Auto Finançament (CAF)

Necessitat col·lectiva

En un dels projectes desenvolupats per l'associació Gats per a l'Ajuntament del Prat de Llobregat (l'ESEV, Equip de Suport a les Escales de Veïns de Sant Cosme), es va posar en relleu la necessitat que tenien persones en situació de vulnerabilitat de poder accedir a recursos per poder afrontar petites reparacions domèstiques que, en cas de no fer-se, generaven problemes de convivència entre veïns.  

Objectius i accions

Donar resposta a problemes veïnals generats per la manca de recursos per assumir reparacions domèstiques. El que ofereix el projecte CAF (Caixa d'Auto Finançament) són uns recursos econòmics en préstec a veïns i veïnes que els puguin necessitar per dur a terme petites reparacions al seu habitatge que, en cas de no fer-se, poden generar problemes de veïnatge.   La quantía del préstec així com el termini de retorn es pacten entre una professional del projecte ESEV, un altre professional de l'associació Gats i el veí o veïna interessats. 

Comunitat

Pel que fa a l'aportació de recursos: Festival Esperanzah i projecte "El Prat es Mou" Pel que fa a l'aprofitament de recursos: veïns i veïnes del barri de Sant Cosme derivades per l'equip de l'ESEV.  Gestió dels recursos: Associació Gats

Governança

La gestió dels recursos i les decisions es prenen en petit comitè per una professional del projecte ESEV i un professional de l'Associació Gats. També es té en compte la persona o comunitat interessada en el préstec per pactar com es farà el retorn dels diners amb 0 interessos.

Arrelament i compromís territorial

La via de detecció de les necessitats és l'ESEV (Equip de Suport a les Escales de Veïns de Sant Cosme). Aquest equip atén diferents escales de veïns amb qui es va generant coneixença i vincle. Amb aquestes comunitats es crea una dinàmica de comunicació que permet conèixer els problemes que viuen, i en els casos en què es considera que la persona implicada pot tenir un compromís real de tornar els diners, se'ls hi ofereix el préstec a retornar en un termini pactat segons les seves possibilitats i amb 0% d'interès. 

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Aquest projecte no fomenta l'ocupació directament, però si indirectament en el moment que es pot vincular les reparacions que permet amb treballadores del territori que les poden fer. El que si que comenta són les economies comunitàries i de proximitat i l'ajuda mútua entre veïns i veïnes, i la consciència perquè el projecte que t'ha ajudat a tu un dia pugui ajudar a una altra persona, tothom ha d'assumir les responsabilitats adquirides.

Impacte i replicabilitat

El projecte ha estat possible gràcies a donacions de dos projectes locals, el Festival Esperanzah amb 1500 € i el projecte "El Prat es Mou" amb uns altres 1500 €. Amb això es possibilita una dinàmica de préstec i retorn entre l'entitat i veïnes, de manera pactada i sense que hi hagi ànim de lucre pel mig. Per tant, el projecte és reproduïble a qualsevol territori en la mesura que es pugui accedir als recursos econòmics necessaris per engegar-lo, i que es tingui el vincle necessari amb el veïnatge per a poder generar aquesta dinàmica de préstec i retorn amb coresponsabilitat, ja que si en algun moment els diners no es tornen, el projecte es veu molt afectat.