Biblioteca de les Coses – Caixa d’Eines i Feines

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Biblioteca de les Coses – Caixa d’Eines i Feines

Necessitat col·lectiva

La Caixa d’Eines i Feines es va crear en el marc de l’associació CERCA (comunitats, eines i recursos Casc Antic). La filosofia del projecte es basa a compartir, reaprofitar materials i en l’economia de proximitat. El districte de Ciutat Vella i la Federació Casc Antic per la Gestió Comunitària han apostat per donar continuïtat al projecte i convertir-lo en un servei públic per a la gent del barri.

Objectius i accions

Oferir un catàleg d’objectes i serveis professionals de proximitat al Cas Antic de Barcelona.

Un espai per posar en contacte veïnatge que cerca un servei amb professionals i objectes en préstec temporal.

Un projecte de mirada comunitària i de territori, que impulsa la cultura de compartir, el reaprofitament de materials i l’economia de proximitat.

Comunitat

Espais comunitaris

Comunitat de veïns i veïnes

Entitats, col·lectius, projectes, moviments socials i espais del districte de Ciutat Vella. Model de Biblioteca de les coses i serveis de mancomunació.

Caixa d’Eines i Feines del Casc Antic, Casal del Pou de la Figuera, Ajuntament de Barcelona, districte de Ciutat Vella, Federació Casc Antic per la gestió comunitària (Associació Tudanzas, Caixa d'Eines i Feines, Col·lectiu Punt 6 ,Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic, Feria Vegana, Fundació Ciutadania Multicultural Mescladís , L'Hortet del Forat , RAI (Recursos d'Animació Intercultural) i Residents Senegalesos)

300 associats i 100 préstecs al mes

Governança

Conveni de col·laboració amb l’ajuntament i concretament amb el districte de la Ciutat Vella i la Federació Cas Antic per la Gestió Comunitària. S’ha integrat com un servei més del Casal del Barri Pou de la Figuera. El Casal de Barri Pou de la Figuera és un equipament públic gestionat per la Federació Casc Antic Gestió Comunitària amb la vocació de ser un punt de referència de l’activitat veïnal i comunitària, així com a instrument bàsic de la vida social i associativa del barri.

Una persona coordinadora de Caixa d’Eines i Feines.

Arrelament i compromís territorial

Les biblioteques d’objectes és un model que vol ser una alternativa sostenible al consum excessiu.

Organitzacions sense ànim de lucre, els catàlegs es creen principalment per mitjà de donacions de particulars, que en la majoria dels casos són dels socis i sòcies mateixes. Els objectes es posen a l’abast de la comunitat perquè tinguin una nova vida.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

Caixa d’Eines i Feines és un projecte d’intercooperació comunitària entre entitats del barri del casc antic de Barcelona i que genera aliances amb la resta d’agents del territori.

El servei, posa a l’abast la Caixa de Feines, un espai per posar en contacte veïnes i veïns que cerquen un servei amb professionals autònoms i pimes que els ofereixen.

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

La voluntat és ser un projecte comunitari que ofereix la possibilitat de compartir objectes per allargar-ne la vida útil, reduir la producció de residus i ser un estalvi per a les famílies. Al llarg d’aquest temps, el desplegament del projecte ha ajudat a generar i reforçar el teixit comunitari al voltant de la plaça del Pou de la Figuera i al Casc Antic.

Sostenibilitat

La signatura del nou conveni del Casal de Barri Pou de la Figuerala Caixa d’Eines i Feines passa a ser part del projecte de gestió comunitària del Casc Antic. La nova situació li dona més estabilitat i també un canvi d’ubicació amb un nou local. El conveni permet que les sòcies no facin cap tipus d’aportació econòmica. 

Relació amb l’administració

En aquest cas és la primera i única biblioteca d’objectes pública de Barcelona

Aquest ha de ser el model i les administracions públiques han de fer costat a les iniciatives sostenibles. L’experiència ens diu que les biblioteques d’objectes tan sols funcionen si són els veïns i veïnes qui les dirigeixen. Malgrat que les administracions s’hi impliquin, cal una xarxa associativa important perquè, al cap i a la fi, és la gent qui hi dona vida.

 

Impacte i replicabilitat

El model de biblioteca de les coses ja existeix alguns exemples:

Biblioteca de les Coses de Sant Martí, també a Barcelona, creada el 2019 per la fundació Rezero i la cooperativa Nusos.

Library of Things de Londres, un projecte molt semblant que va començar l’activitat el 2014. La iniciativa va sorgir a partir de la pensada d’un grup de veïns de West Norwood, una zona residencial del sud de la ciutat, que volien compartir eines i estris de casa per estalviar-se despeses.

La projecció és que d’aquí a uns quants anys hi hagi una biblioteca d’objectes per barri, tal com ara n’hi ha una de llibres.