BANC DEL TEMPS PONT DEL DIMONI
La Crisi del 2008-2010 genera un clima de desconfiança i racisme al barri i sorgeix la necessitat de baixar la desconfiança entre els veïns i resoldre petites necessitats de la vida quotidiana
D’una banda, hi havia unes dones de Sant Narcís que ja tenien una espècie del banc del temps. Per l’altra, una persona implicada en el Banc del Temps de Palau, va exportar la idea a Santa Eugènia. Es va veure la conveniència d’unificar els esforços.
El procés va estar impulsat per diferents entitats del territori com l’AAVV Santa Eugènia, Dimonis de Santa Eugènia fins a un total de 12.
El nom va se la manera de fer visible la unificació entre els dos barris.
El Banc del Temps proposa fomentar les relacions socials i la igualtat entre diferents estrats econòmics i pretén constituir-se com a enllaç entre les diferents entitats que treballen en el barri: ja siguin escoles, entitats socials, col·lectius, etc. Aquesta xarxa de suport comunitari potencia l'ajuda mútua i pretén resoldre necessitats de la vida quotidiana alhora que estalviar diners.
la integració social de les persones que experimenten aïllament i/o disposen de menys recursos
- el foment de les relacions intergeneracionals i intercultural
- el foment de les relacions veïnals en general
- el foment de l'autoestima
- la coneixença, la igualtat, la confiança i la cooperació
- la conciliació de la vida personal, familiar i laboral
- De totes elles algunes destacables son:
combatre l’aïllament de les persones que no tenen tants recursos - conciliació de la vida familiar
- empoderar la gent
- Fonamentalment, el Banc del Temps el que fomenta són les xarxes locals, veïnals.
A través dels intercanvis, es fomenta la vida comunitària i l’ajuda mútua amb relacions de retroalimentació. Això és fa a dos nivells. Per una banda des dels intercanvis individuals i per l’altra amb la implicació en la vida del barri a través de comptes solidaris amb entitats del barri.
La unitat temps permet que sigui indiferent el que cadascú sap o té, perquè permet valorar per igual.
Un dels resultats amb més incidència és l’acollida de persones nouvingudes, a traves dels tallers fixos oferts per usuaris del Banc Del temps. Persones nouvingudes a través de les activitats i l’espai d’intercanvi tenen accés a xarxes del territori. Això en facilita la integració i la seva participació en el teixit. Una de les necessitats que té més demanda son els idiomes, per persones de diferents tipus i motius molt diversos.
Així el Banc del Temps esdevé una porta d’entrada a la vida al barri i inclusió al teixit veïnal i comunitari. És molt transversal i es busca que tingui el mateix tracte un jove que una persona de 80 o que estigui igual de ben valorat un advocat que una professora d’anglès o castellà. Independentment del que les persones facin, son valorades en la mateixa mesura. No es busca equivalència euros-hora/temps. HI ha un paper important del valor que la persona li dona a la cosa (objecte, acció, etc)
El Banc del Temps del Pont del Dimoni compta amb més de 800 sòcies. Aquestes sòcies son de perfils molt diversos. Van de 20 anys a més de 80 anys. Sempre hi ha més homes que dones i de procedència molt diversa.
A nivell de xarxa, malgrat l’abast del Banc del Temps del Pont del Dimoni, la implicació mes alta prové de les persones que viuen en el barri. També hi ha relació estreta amb Salsa Jove de Taialà amb qui col·laboren de forma continuada.
En el seu origen era una vocalia de l’AAVV de Santa Eugènia, però en un moment donat, es veu la conveniència d’optar a major entitat i autonomia i es constitueix com associació. El projecte ja havia crescut molt i necessitava la seva pròpia estructura.
La decisió es va prendre en assemblea. La primera junta fundacional estava constituïda per dones de procedències diverses.
Oficialment la Junta es renova cada dos anys, però es diferencia de manera molt clara la part jurídic-legal per registrar l’entitat, dels espais de governança reals. Els representants legals ho són per una qüestió de tràmit. A banda està l’estructura pròpia del projecte.
El Banc del Temps no es regeix amb un govern en vertical, tots valen per igual Aquestes figures hi son perquè ho demana la Generalitat, però no respon al tarannà del projecte. En una banda esta la Junta Legal i a l’altra el Grup Dinamitzador. Ambdós molt separats perquè la Junta està per requisit legal però no perquè la naturalesa del projecte la vulgui o necessiti. No té cap rol en el funcionament quotidià.
El Banc del Temps i els intercanvis funcionen però no hi ha una estratègia. Hi ha la Junta legal i el Grup de Dinamització. El Grup de Dinamització és un grup obert on la gent pot entrar i sortir quan vol.
Hi ha una assemblea anual on es posa a votació els comptes i les decisions centrals per mantenir la transparència i comunicar als socis del Banc del Temps de com està el projecte. La convocatòria a l’assemblea anual la fan de forma conjunta entre els membres més actius.
A l’assemblea general es presenten els comptes.
En el dia a dia, peticions de voluntaris, demandes-ofertes, decisions es fa a per whatsapp. Un format canal per informar, i per privat les diferents persones es comuniquen (s’ofereixen, pregunten, etc). Un altre d’obert per les ofertes i demandes perquè ajuda a fomentar els intercanvis. El correu electrònic ja quasi no es llegeix.
La comunicació pel canal es combina amb reunions. Es té la voluntat d’incloure a altres usuaris a aquestes reunions, ja que el Banc del Temps són els propis usuaris però costa que les persones s’impliquin més en la gestió. Molta implicació en la xarxa i però proporcionalment, poca en la governança.
Arrelament es duu a terme des de les xarxes existents a través dels intercanvis individuals i des de la relació amb projectes i entitats.
Les relacions de reciprocitat amb la majoria d’associacions del territori amb diferents intensitats. Les més fortes són amb Salsa Jove i Catalunya contra el càncer, la Mancomunitat. Centre Cívic a través d’intercanvis. Enlloc de ser per atendre les necessitats de les persones a títol individual, el nivell és col·lectiu: la promoció dels intercanvis entre entitats. En el cas del Centre Cívic també és un espai de difusió/derivació. Gent que arriba al Centre Cívic, aquest deriva cap al Banc del Temps
Les persones sòcies oferint serveis i formant part de la xarxa esdevenen part de les vies de detecció de necessitats, sobretot quan es veu el volum de persones implicades en els diferents intercanvis per temes.
La base del projecte es la promoció de la intercooperació a través dels intercanvis que es fan, tant a nivell individual com col·lectiu (entitats). Com que és un banc del temps, es centra molt en l’ajuda mútua i la intercooperació a aquest nivell. Per tant, poca incidència en una dimensió monetària de l’economia. Ara bé, molts dels intercanvis que passen a través del temps, en realitat estan donant respostes a necessitats que molt sovint es paguen amb diners.
La xarxa d’intercanvis i aquesta comunitat oberta estan contribuint al desenvolupament econòmic pel sol fet de ser xarxa i promoure xarxa perquè això es tradueix en opcions que poden sorgir en algun punt de l’entramat de relacions.
La primera jornada estatal de Bancs del Temps es va fer a Girona i d’aquí va sorgir la Xarxa Global de Bancs del Temps, l’eina que permet fer intercanvis interbancaris. Un exemple, periodistes japonesos estaven fent un documental sobre els bancs del temps i l’allotjament per poder estar i fer el documental es va poder proveir des de la xarxa global, a través d’un intercanvi que es tradueix en hores. Les hores queden registrades a nivell internacional i es poden emprar a altres països que estiguin dins la plataforma
El pressupost prové del Pla d’Educació i Convivència (PEiC) de l’Ajuntament de Girona. Aquest pressupost es destina principalment pel material de la jornada i pel material dels tallers que es fan des del Banc del Temps.
És bona i a través del PEiC
Hi ha una xarxa estatal i internacional de bancs del temps. Tots amb particularitats molt associades a la diversitat local. Des de projectes que es troben dins l’administració local, fins a bancs del temps que no tenen cap forma jurídica legal establerta.
Els seus àmbits d’actuació, és a dir, el grau d’atenció a les necessitats i els perfils dels socis, varia també, depenent de cada lloc i les seves dinàmiques (sociològiques, econòmiques o de les realitats de les diferents administracions).
Tots els bancs del temps son una xarxa de confiança molt local i treballen a partir de dues plataformes per la gestió dels diferents tipus d’intercanvi.
En l’àmbit local, es té una estructura molt horitzontal. Els usuaris es posen en contacte entre ells, sense intermediaris. Funciona sol i des de les relacions directes.
Xarxa Global, és més vertical. Es fa la demanda, la demanda es recull i deriva per gestors del Banc del Temps i així es fa el contacte per l’intercanvi. També es busca la xarxa de confiança, però l’escala no permet assolir el coneixement de tots els seus membres, per tant, hi ha aquest estadi intermig d’intermediari entre la demanda i qui la podrà resoldre. Per l’abast, no pot ser una xarxa completament oberta, com ho pot ser la local.
Les dues plataformes son programari lliure. Al Time Over Flow, estan adherits més de 80 bancs del temps, gestionat per l’associació per desenvolupament de bancs del temps, que es qui gestiona les jornades estatals.
El Banc del Temps del Pont del Dimoni, també treballa amb un programari lliure cedit pel Banc del Temps del Bilbao.