Associació Lorquianas
Lorquianas naix de la necessitat de reivindicar l'empoderament femení, partint del reconeixement entre iguals, en una societat patriarcal i donar-se suport les unes amb les altres amb l’art i la cultura com a mitjà.
En un moment de reflexió i necessitat de trobar altres persones amb les qui compartir l'estima per l'art, Fuensanta López, estudiosa de l'obra de Federico García Lorca, pren com a punt de partida la reflexió de Jean Piaget, "l’art per empoderar persones", i es proposa treballar en la idea de “Lorca per empoderar les dones". D'aquesta manera inicia una crida per trobar dones amb interessos similars, amb el fil conductor de la interpretació de l'obra de Lorca. És en aquest punt on es crea el grup Lorquianas, una associació de dones que inicia la seva activitat amb recitals i accions culturals al voltant d'aquest autor i paral·lelament empodera i enxarxa dones amb perfils i realitats molt diverses.
Lorquianas és una iniciativa local, ara ja d'àmbit territorial, que fomenta valors universals, com el respecte, la tolerància, la cooperació, la igualtat, la sororitat i la resiliència femenina, i alhora permet que diversos col·lectius de dones surtin de l'àmbit domèstic i s'empoderin fora, es connectin i ampliin mirades i recuros.
Lorquianas és un projecte d’acció social que té l'objectiu d'impulsar i empoderar dones. La paraula de Federico García Lorca es converteix en l'instrument per reunir i despertar interessos i inquietuds davant problemàtiques de la societat actual, generar idees, debats i possibles solucions. D'aquesta manera es generen espais de creació i expressió artística entre dones diverses que permeten la generació de vincles i expeirències que van més enllà de la pròpia interpretació.
En definitiva l'objectiu de Lorquianas és l'empoderarment i l'enxarxament femení a través de l'art i, en concret, l'art de Federico García Lorca
Per donar resposta a aquesta necessitat de trobar un espai de participació i dinamització, utilitzant la cultura com a mitjà, es proposen tallers, cursos, conferències, jornades, punts de trobada i reflexió. A través d'aquestes accions es vol detectar i incentivar el talent femení a través del teatre, la dansa, la música, la poesia i la pintura.
D'aquesta manera, Lorquianas genera aquestes manifestacions artístiques amb una doble finalitat: per una banda, esdevenir aquests espais citats anteriorment per l'empoderament de les participants (les "lorquianas") i, de l'altra, ser uns espais culturals i artístics que permetin al les dones del públic, coneixer la iniciativa, divulgar l'obra de l'autor i participar del sector artístic i cultural.
Finalment, Lorquianas també té vocació per acompanyar i fer d'iniciativa mentora per altres projectes similars i comparteix la seva experiència amb altres actors i entitats del territori.
L'associació va nèixer d'una crida oberta impulsada per Fuensanta López, una de les associades, a dones de totes les edats amb inquietuds culturals, sense distinció d'origen o cultura per reunir-se, fer teatre i donar-se suport. A partir d'aquí el col·lectiu ha anat creixent i incorporant diverses realitats i mirades femenines.
L'associació treballa des de l'horitzontalitat, l'escolta i el treball en equip per preparar a la proposta de nous projectes i reptes futurs. La implicació de les persones integrants és diversa, i varia en funció dels projectes del moment i el rol que les diverses associades hi decideixen tenir en cada moment.
Més ellà de les tasques de l'associació per fer realitat les produccions artístiques i culturals de l'asociació, Lorquianas també ha esdevingut una xarxa de dones que comparteixen lligams i espais d'expressió.
L'associació Lorquianas adopta un model de governança transversal i participatiu, on la presa de decisions és horitzontal. Totes les persones que formen part de l'associació són part proactiva del procés a l'hora de prendre decisions. S'estableixen espais per compartir informació, debatre i prendre decisions de manera horitzontal i democràtica.
L'associació s'autofinança a través dels tallers, els recitals i les accions que impulsa. Són les mateixes persones que integren l'associació les que participen en les activitats que realitza l'entitat.
La gran majoria dels projectes i accions que impula Lorquianas (formacions, produccions, exhibicions...) no neixen de l'impuls individual de l'associació, sinó que responen a propostes de col·laboració rebudes i al compromís proactiu de l'associació per sumar a projectes i accions transversals impulsades per actors i actrius del territori. D'aquesta manera Lorquianas, sempre col·labora a totes aquelles iniciatives que ho demanen (sempre i quant els seus valors siguin coherents amb els de l'associació). Veiem, doncs, com recentment ha començat a col·laborar amb l'Era dins l'àmbit de l'empoderament, l'emprenedoria i el feminisme, però anteriorment sempre ha col·laborat amb totes les accions del 8 de març, de les associacions teatrals i culturals d'Amposta i altres poblacions del territori.
Lorquianas és una associació ja amb una trajectoria considerable i per tant una associació molt arrelada al territori, ara ja més enllà d'Amposta. Per aquest motiu l'Associació ja no només col·labora amb entitats ampostines si no que ho fa a totes les Terres de l'Ebre i fins i tot al País Valencià.
En tot aquest ecositema de col·laboració constant, Lorquianas ha establert una xarxa de de relacions perenne amb la Biblioteca d'Amposta i la seva programació, la cooperativa Racó de la Festa, la Llibreria La Romàntica, i amb els ajuntaments ebrencs (Amposta, Alcanar, Deltebre, La Ràpita, ...)
Lorquianas va néixer en la confiança i la informalitat de compartir estones de recitals de poesia i teatre entre les dones que van començar a conformar el grup. Poc a poc i amb els anys, acumulant experiències, l'associació s'ha anat professionalitzant (sense voler arribar a ser una companyia professional per continuar permetent-se compartir espais amateurs de confiança i expressió entre dones).
El fet que l'associació s'hagi anat coneixent i professionalitzant (acumulant produccions, expertesa de les associades i nous vincles de col·laboració) ha permès que a hores d'ara Lorquianas tingui una recurrència prou sòlida com per ser un generador de relacions econòmiquesn dins el món cultural. L'associació reb ingressos per les seves produccions i alhora genera llocs de treball a través de la contractació de professionals que fan possible aquestes produccions ( professionals del món teatral, tècnics audiovisuals, sastres, maquilladors, etc).
Alhora l'associació també fa possible una altra dinamització econòmica molt més subtil però de moltíssima importància entre les associades. A través de l'empoderament femení i a partir de la generació vincles socials i professionals de les dones participants, s'inicien relacions de treball formal i informal que, tot i ser difícils de mesurar, tenen un gran impacte especialment entre el perfil de dones de certa edat que ha estat desocupada durant diversos anys.
La sostenibilitat de Lorquianas és possible gràcies a les associades que s'encarreguen de crear i impulsar la seva activitat. Es tracta, doncs, d'un projecte d'autogestió femenina que a més també es sostenible econòmicament gràcies a la seva propia oferta de serveis i activitats.
El que fa singular l'Associació Lorquianas és precisament el mateix que en fa possible la seva replicabilitat: en definitiva Lorquianas no deixa de ser una associació teatral de dones no professionals (un model possible a qualsevol lloc) però que ha aconseguit dues coses excepcionals. Per una banda crear un espai de confiança, suport i sororitat entre totes les participants que poden expressar-se i creixer personalment a través de la seva participació. I,per altra banda, esdevenir una associació col·laborativa, de referència amb qui tothom compta i alhora això la permet fer sostenible i que les participants se sentin valorades per les seves creacions.
Lorquianas és un projecte singular tant perquè ha esdevingut un referent territorial pel seu model i estratègia de cooperació com perquè genera un impacte positiu molt específic entre col·lectius de dones que necessiten aquest empoderament femení i no se senten (potser) interpel·lades en altres espais d'activisme i empoderament.