Àgora, desenvolupament personal

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Àgora, desenvolupament personal

Necessitat col·lectiva

La necessitat que ha impulsat el projecte va sorgir de l'observació i l'anàlisi de diverses problemàtiques i mancances en la comunitat a Santa Coloma de Gramenet. Es va identificar que un gran nombre de persones -sobretot infants i joves- es sentien desconnectades, amb falta d’acompanyament i suport emocional i sense eines per al seu creixement personal, acadèmic i professional.

El projecte va estar impulsat per l'Ainhoa Aguilar, qui va començar com a autònoma l'any 2008 oferint sessions particulars d'acompanyament escolar, personal i de cant holístic, integrant holísticament les seves passions per la pedagogia, la filosofia i la música. Davant del creixent nombre de persones que acompanyava, es va veure la necessitat de crear un espai més ampli i estructurat, i així va fundar Àgora a peu de carrer l’any 2018. Aquest nou espai va permetre arribar a més població i incloure altres agents col·laboradors que complementaven la seva tasca. 

L'any 2022 l’Ainhoa, juntament amb la Montse Sánchez i la Paula Caño, treballadores compromeses amb el projecte, constitueixen Àgora com a cooperativa de treball associat sense ànim de lucre. Aquest fet ha permès al projecte créixer significativament en personal i infraestructures, ampliar recursos i serveis, millorar l’organització i arribar a un públic més ampli. 

Objectius i accions

L'objectiu principal és contribuir en la construcció d'un ecosistema social més conscient, humanista, participatiu, just, sostenible i amb valors per mitjà de l’autoconeixement i l’educació inclusiva i holística de l’individu

El  propòsit és despertar una major consciència i coneixement en aquests per tal de generar major llibertat, cohesió comunitària i benestar social. 

 

Assessoria a Àgora

 

El projecte es centra en la necessitat d’acompanyar la persona en el seu procés vital i en la de transmetre coneixements des del treball de la consciència i del desplegament de les potencialitats de cadascú com a eina indispensable per autogestionar-se, alinear les seves accions amb els seus valors i així aconseguir una vida significativa i plena. Ofereix en una atenció individualitzada, ja que  cada persona és un ésser únic i, per tant, la seva educació i acompanyament també ha de ser-ho.

Els serveis principals són els acompanyaments (personal/filosòfic, escolar, familiar i en cant holístic) i les intervencions terapèutiques (psicologia, logopèdia i musicoteràpia). També os'ofereixen altres serveis complementaris com Comunicació No Violenta o anglès vivencial, aquest últim fruit de la demanda de la ciutat. I  També es fan formacions específiques  a entitats públiques i privades.

Comunitat

La comunitat està formada per: 

1. Sòcies de la cooperativa: tres membres involucrades en la gestió i organització diària de la cooperativa.

2. Equip de professionals: terapeutes, psicòlogues, logopedes, educadores i artistes que faciliten les sessions.

3. Usuàris/àries: infants, joves i adults que formen part de les sessions

 1. Consultores, mentores i expertes: professionals externes que ofereixen assessorament especialitzat, com experts en salut sanitària, digitalització i gestió de projectes i estratègia.

2. Ateneu cooperatiu del Barcelonès Nord: de qui reben constantment assessorament, suport, formació, facilitació de xarxes entre entitats, visibilitat i difusió de la nostra tasca

Actualment, a mès de les tres sòcies, hi treballen sis persones més no sòcies a mitja jornada. El perfil de personal que conforma Àgora és de persones amb capacitat d’escolta, d’empatia, propera, respectuosa, comunicativa, amb competències analítiques i reflexives, flexibilitat i adaptabilitat i amb habilitats per gestionar i resoldre conflictes i situacions difícils amb calma i professionalitat. 

Governança
  • Consell Rector: és el principal òrgan de presa de decisions estratègiques i supervisió general. Les sòcies treballadores ens reunim periòdicament per revisar l’estat de les activitats, establir objectius i aprovar pressupostos. Ens regim per un
  • Grups de treball (de treballadores sòcies i no sòcies) especialitzats dedicats als serveis oferts: grup d’acompanyament, psicologia i logopèdia, grup de cant holístic, grup d’anglès vivencial. Aquests grups de treball realitzen recomanacions que després es presenten al Consell Rector. 
  • Assemblea General: reunió periòdica de totes les membres actives en Àgora per discutir i aprovar decisions clau, modificar estatuts, i revisar informes i comptes anuals.

 

Àgora es regeix per un sistema de governança sociocràtic, que busca prendre decisions de manera equitativa i eficient. L' objectiu és fomentar la participació, la igualtat i la col·laboració entre els membres d'un grup, assegurant que tots tinguin una veu en el procés de presa de decisions. Les decisions es prenen quan tots els membres no tenen objeccions fonamentals, en lloc de necessitar l'acord unànime.

Es revisa la representativitat i s'apliquen  polítiques de diversitat per promoure i assegurar que els espais de presa de decisions evitin la discriminació i incloguin representants de diversos grups socials i experiències.

 

Arrelament i compromís territorial

La detecció de necessitats al territori es fa a través de la pròpia comunitat, fent servir els mecanismes d’avaluació sobre el projecte/experiència per part de la comunitat implicada. Aquests inclouen:

  • Enquestes de satisfacció periòdiques en línia tant dels usuaris/àries com de les treballadores. 
  • Entrevistes de seguiment dels usuàris/àries 
  • Reunions de seguiment amb les treballadores 
  • Recollida i anàlisi de dades quantitatives i qualitatives a partir de tots els mecanismes d’avaluació per identificar obstacles i necessitats. 
  • Plans de seguiment per monitoritzar les accions preses en resposta al feedback rebut.
  • Revisions periòdiques per avaluar l’eficàcia de les mesures implementades i assegurar que es compleixin els objectius establerts

 

I principalment, es detecten les necessitats territorials  a través de de l’escolta profunda  de les persones que venen a Àgora. 

Intercooperació i desenvolupament econòmic
Al festcoop 2024

Ágora es relaciona amb:

  • Ecosistema Cooperatiu de Gramenet,, per fer créixer i reforçar el cooperativisme a la ciutat des de la col·laboració entre les diferents cooperatives. Aquesta intercooperació permet mancomunar recursos i coneixements, establir xarxes de suport mutu, i coordinar esforços per maximitzar l’impacte dels nostres projectes a nivell local.
  • Menta i Xocolata, La Magrana Curiosa i l’Avalot: per a la creació de La Calaixera, un projecte intercooperatiu per promoure l’educació i lleure de qualitat. Aquesta col·laboració  permet intercanviar coneixements, experiències i recursos, i aprofitar les fortaleses i especialitzacions de cada entitat. 
  • Ateneu cooperatiu del Barcelonès Nord: de qui reben constantment assessorament, suport, formació, facilitació de xarxes entre entitats, visibilitat i difusió de la nostra tasca. La  intercooperació amb l’Ateneu es limita, momentàniament, a la  participació en xarxes i iniciatives col·lectives promogudes per ells. Aquesta col·laboració proporciona oportunitats per establir connexions valuoses amb altres entitats i professionals, fomentant l'intercanvi d'experiències i la col·laboració en projectes comuns que enriqueixen la  tasca i contribueixen al desenvolupament del territori. 
  •  L’Agrupació del Comerç i Botiguers Sant Jeroni: Es busca impulsar el comerç local ( i al carrer Sant Jeroni, respectivament), crear sinergies amb els botiguers per promoure activitats conjuntes i esdeveniments que atraguin visitants i clients, i enfortir el sentiment de comunitat entre els comerciants i residents de la zona. A més, faciliten la difusió i promoció dels establiments locals a través d’activitats puntuals, augmentant la seva visibilitat i contribuint al desenvolupament econòmic del carrer. 
  • Institucions educatives: escoles i centres d’ensenyament, amb qui fan coordinació de casos en comú. Aquesta intercooperació  permet coordinar esforços per abordar casos en comú de manera més eficaç, intercanviar informació i recursos per millorar l’atenció i el suport als estudiants, i desenvolupar estratègies educatives i d’intervenció conjuntes que beneficien el conjunt de la comunitat educativa.
Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

Desde el projecte és reconeix i s'assisteix a  la multiplicitat de les identitats, garantint la igualtat d’oportunitats, combatent la discriminació i exclusió i reforçant la cohesió comunitària. 

Ho fa, principalment, a través de la seva filosofia, valors i tarannà així com a través de formacions i sensibilització de les seves treballadores, programes individualitzats i/o adaptats i espais accessibles a persones amb diversitat funcional.

 

Membre de l'equip

 

Es treballa constantment per promoure polítiques inclusives i anti-discriminació que respectin totes les orientacions sexuals, identitats de gènere, creences religioses, persones racialitzades, persones migrades, persones en situació irregular i persones en risc d’exclusió social.

Quant a la cura de les treballadores i sòcies, a les reunions setmanals i amb els grups de treball hi ha un espai per compartir casos, experiències i consultes relacionades amb les sessions. A les reunions també s’habilita un espai de cures on les acompanyants puguin expressar sentiments i necessitats vinculades -o no- a l'exercici del servei. Per garantir la cura dels processos, s’implementen estratègies contínues de millora com l’automatització de processos i/o formació regular en eines als acompanyants. 

En termes de cura de l’entorn, apliquen pràctiques de sostenibilitat ambiental com la reducció de residus i l’eficiència energètica, participem en iniciatives comunitàries i mantenim una relació transparent amb la comunitat.

 

A les seves accions reflexen el compromis amb l'entorn amb les següents accions:

a) Prioritzant proveïdors locals i responsables. 

b) Prioritzant materials ecològics i sostenibles. 

c) Sensibilitzant el personal i comunitat sobre la importància de la sostenibilitat i les pràctiques adequades. 

d) Reduint els residus: com per exemple reutilitzar paper o fer servir gots de vidre en comptes de plàstic o cartró. 

e) Practicant l'economia circular: reduir i reutilitzar materials.

Sostenibilitat

Mantenir una font de finançament estable és un repte constant i cíclic. Dependre de subvencions, aportacions externes o ingressos irregulars pot posar en perill la continuïtat del projecte si no es diversifiquen les fonts de finançament. En concret, els mesos de juliol i agost són molt dolents per a la cooperativa. Una de les dificultats a la que s'enfrona el projecte  és que, a mesura que el projecte creix, la necessitat de gestionar l'expansió, integrar nous membres i adaptar les estructures operatives pot generar tensions tant a nivell organitzatiu com econòmic.

 A mesura que el projecte s'expandeix, assegurar-se que els estàndards de qualitat dels serveis es mantinguin és molt important.Una altra dificultat  és la falta d’espais més amplis per acollir a grups, donat que és una eina de desenvolupament personal i autoconeixement molt valuosa i econòmica.

Són, generalment, recursos generats per la mateixa activitat dels usuaris, normalment en forma de quotes mensuals. Aquest últim any s'ha accedit també a recursos públics mitjançant la concessió d’un Projecte Singulars i algun ajut puntual de l’ajuntament a través de la Grama Moneda. L’intercanvi és una opció,  tot i que es dona amb menys freqüència.

Actualment, Àgora  utilitza tres espais proporcionats per llogaters privats, que ens permeten dur a terme les nostres activitats i sessions d'acompanyament i intervencions. No obstant això, per garantir la sostenibilitat i l'expansió del projecte,seria interessants les següents infraestructures addicionals: 

a) Infraestructures àmplies que incloguin aules multifuncionals equipades amb materials per a activitats artístiques, terapèutiques i educatives, que facilitaria la realització de sessions variades i la integració de diversos tipus d’activitats. 

b) Espais compartits amb altres organitzacions o entitats locals, que permetin una millor integració comunitària i el desenvolupament de projectes conjunts.

 

És un camí que encara està per fer. El projecte està molt a prop de poc de poder garantir la sostenibilitat, Algunes de les millores que busquem implementar en els pròxims anys amb  són: 

  •   Adquirir un únic espai propi (en comptes de tres llogats). 
  •  Trobar un equilibri entre les sessions i les gestions, ja que la gestió del creixement és complexa i ens veiem amb la necessitat d'equilibrar l'expansió de les activitats amb l'eficiència operativa i administrativa.
Relació amb l’administració

Des d'Àgora s'han  realitzat formacions a treballadors de l’Ajuntament. Estan en contacte amb el Departament de Cultura, el d’Educació i el de Solidaritat i Cooperació per intercanviar visions i treballar conjuntament en la detecció, anàlisi i intervenció de problemàtiques comunitàries. Recentment, hem entrat a formar part de l’Ecosistema local contra l’abandonament escolar prematur (AEP) i de les Jornades per la Pau i la Cooperació. 

La relació d’Àgora amb el sector públic ha estat sempre de col·laboració. S'han creat fet bones sinergies amb els departaments de Cultura, Educació i Solidaritat i Cooperació i formem part de la seva xarxa com a agents educatius de la ciutat

 

 

Impacte i replicabilitat

Més enllà de l’abast immediat de les activitats, el projecte contribueix a: 

  • Enfortir el  teixit social, participant en xarxes comunitàries locals i col·laborant entre entitats i altres professionals;
  •  generen  llocs de treball
  • organitzar activitats culturals que fomenten la participació i la cohesió social i 
  •  facilitar les connexions entre altres professionals o usuaris/àries; i 
  • implementar projectes tenint cura de la promoció de la sostenibilitat ambiental

Per replicar la pràctica en altres sectors o àmbits territorials, primerament, cal assegurar-se que el model de finançament sigui sòlid, amb fonts com subvencions, donacions o ingressos generats per l’activitat. Això inclou establir un pressupost detallat i planificar per garantir la sostenibilitat a llarg termini. A més, és important que el personal que gestiona el projecte tingui les habilitats i l'experiència necessàries, i que rebi formació contínua per adaptar-se als nous reptes. Un equip multidisciplinari amb coneixements en gestió, tècnica i comunitària seria essencial. El model operatiu actual ha de ser documentat, i cal avaluar l’impacte obtingut per adaptar-lo a les condicions del nou context. Així mateix, és fonamental realitzar una anàlisi del context local, tenint en compte les característiques socials, econòmiques i culturals que poden influir en la implementació del projecte. Identificar les necessitats específiques del nou territori garantirà que el projecte respongui adequadament a les demandes locals. Assegurar-se de tenir accés a les infraestructures adequades, com espais per a activitats i equipament, és essencial. A més, establir col·laboracions amb organitzacions locals i crear xarxes de suport facilitarà la integració del projecte en el nou context. Finalment, una estratègia de comunicació ben dissenyada ajudarà a promocionar el projecte i a adaptar el missatge a les particularitats del nou sector o territori.

equip

El projecte destaca per la seva integració única de diverses disciplines i metodologies en un model holístic i personalitzat de desenvolupament a la nostra ciutat. La combinació i convergència de diferents disciplines i professionals provinents de la filosofia, la psicologia, la logopèdia, l’educació social i la música és singular i ofereix un enfocament complet i enriquidor per al creixement individual. La nostra capacitat per adaptar-nos a les necessitats específiques dels participants, oferint eines d’autogestió emocional i promovent el desplegament de les fortaleses individuals, ens fa destacar en comparació amb altres iniciatives. Un aspecte clau del projecte és el contacte continu amb les famílies i els centres educatius o sanitaris, el qual assegura que estiguin actualitzats sobre el treball realitzat durant les sessions. Aquest intercanvi constant d'informació facilita la coordinació i la resolució de possibles problemes, garantint que tots els implicats treballin en la mateixa direcció. A més, aquest contacte permet ajustar les estratègies del projecte en funció del feedback rebut, millorant l'eficàcia i la coherència de les intervencions.

Totes les característiques esmentades fan d'Àgora un projecte singular, únic, i que aporta gran valor al territori, i és per això que des de comunalitats el destaquem com a bona pràctica