La Cositeka

Torna a Fitxes de bones pràctiques

La Cositeka

Necessitat col·lectiva

La necessitat de contrarestar la dinàmica de consum massiu i malbaratament ha estat un dels principals motius per impulsar el projecte. També es busca fomentar hàbits col·lectius que promoguin la mancomunació, el compartir i la cura dels recursos de manera comunitària. Tot això s’emmarca en un context de crisi climàtica, que ha posat de manifest la urgència de desenvolupar pràctiques més sostenibles i responsables. Aquestes necessitats s’han identificat mitjançant l’observació de les problemàtiques socials i mediambientals del territori, així com a través de l’escolta activa de les inquietuds del veïnat i les entitats implicades.

Objectius i accions
  1. Impulsar un model d’economia circular on les entitats puguem mancomunar recursos. 
  2. Organitzar una gestió comunitària de les eines i els materials amb els que comptem com a xarxa.  
  3. Prendre consciència i sensibilitzar-nos amb l’emergència climática i mediambiental. 
Comunitat

1. Col·lectiu d'entitats organitzades des de la XES'LH 

2. Ateneu La Col·lectiva i La Florida s'aveïna (suport)

3. Altres persones, entitats, grups alineats amb els objectius de la iniciativa

Les entitats que organitzen la iniciativa son: l'Associació de veïns i veïnes La Florida, L'H en bici, La Fundició, Keras Buti, MUET i la Fundació Akwaba. 

L’Associació de Veïns i Veïnes de La Florida, des de la Comunalitat La Florida s’Aveïna, va impulsar inicialment la idea d’organitzar una biblioteca de coses per compartir recursos entre les veïnes de La Florida i Les Planes. Tot i això, es van trobar amb diverses dificultats de gestió i coordinació amb el veïnat. Aquestes limitacions van portar a una evolució del projecte, que va derivar en la creació d’una xarxa per compartir recursos entre les entitats membres de la XES L’H. Aquesta adaptació va permetre estructurar la iniciativa a nivell de ciutat, aprofitant el potencial col·laboratiu de les entitats de l’economia social i solidària del territori.

Governança

Disposem de diversos espais col·lectius per a la presa de decisions i la gestió col·legiada. Les reunions periòdiques de la XES són el principal mecanisme on treballem les diferents iniciatives. Aquestes trobades tenen un caràcter assembleari i permeten recollir totes les propostes i acords, que es registren en actes i s’arxiven en un drive compartit per garantir l’accés a tothom. Les reunions poden ser tant presencials com en línia, segons disponibilitat, per facilitar la major participació. 

Un espai clau per a les trobades presencials i la gestió de recursos és la seu de La Florida s’Aveïna, que també actua com a punt d’emmagatzematge per a materials i recursos d’algunes entitats. D’altres recursos es guarden als locals on aquestes entitats desenvolupen habitualment les seves activitats, situats en diversos barris de la ciutat, com Bellvitge, Collblanc, entre d’altres.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

La Cositeka forma part activa de la xarxa d’economia social i solidària de l’Hospitalet i de les diverses entitats que la integren. Aquesta xarxa col·labora estretament amb l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, La Col·lectiva, i amb la Comunalitat Urbana La Florida s’Aveïna, ambdues iniciatives centrades en el foment i la promoció de l’economia social i solidària al territori.

Impacte i replicabilitat

El projecte té un impacte positiu des del punt de vista mediambiental, ja que fomenta la compartició i optimització de recursos entre entitats, reduint el consum i promovent pràctiques més sostenibles. A més, és una iniciativa replicable tant en altres municipis, adaptant les accions i activitats a les necessitats i contextos específics, com al llarg del temps, garantint la seva continuïtat i ampliant el seu abast. Aquest model contribueix a generar un retorn social significatiu, promovent valors de col·laboració i sostenibilitat al territori.