ATENEU EUGENIENC

Torna a Fitxes de bones pràctiques

ATENEU EUGENIENC

Ateneu Eugenienc
Necessitat col·lectiva

A partir del 2008 l’Associació de veïns de Santa Eugènia es va començar a omplir d’entitats. La situació va propiciar posar sobre la taula necessitat d’una major coordinació entre entitats, associacions i col·lectius varis de veïnes del barri. Amb aquesta finalitat, es crea un  paraigües conjunt, per poder-se donar suport mútuament en les accions de cada entitat/col·lectiu i disposar d’un espai propi. D’aquest paraigües conjunt en sorgeix la Mancomunitat. Fins aleshores, cadascuna anava per separat. 

Alhora, totes les entitats i col·lectius es queixaven que no disposaven d’un espai propi, ja que Can Ninetes (Centre Cívic) és de l’Ajuntament, i els horaris d’ús d’aquest es quedaven molt reduïts a les propostes de les entitats.

En aquest context, primer es va plantejar fer una prova pilot posant en pràctica la cogestió del Centre Cïvic (Can Ninetes) de manera conjunta, entitat i tècniques de l’ajuntament. Per fer-ho, es va signar un conveni segons el qual la Mancomunitat gestionava vespres i caps de setmana. En el seu desenvolupament, van sorgir moltes tensions amb el personal del Centre Cívic, que vivien el compartir la gestió de l’espai com una amenaça. Finalment, l’any 2014 es va decidir cedir l’ús de l’espai de l’actual Ateneu, que portava dos anys en desús. 

Finalment, l’alcalde del moment va pactar amb les associacions i entitats un conveni de cessió d’ús d’aquest espai deixant a la les mans de les entitats la seva gestió col·lectiva. 

En aquell moment van coincidir diferents fites com tornar a posar el Pont del Dimoni, l’actual Parc Núria Terés i vies de comunicació més amables amb l’administració 

Objectius i accions

Des de l’Ateneu es proposen com a objectius:

  • Fomentar la col·laboració mútua i la complicitat entre els projectes de les entitats
  • Oferir espai de trobada de les entitats i col·lectius de Santa Eugènia i Can Gibert 
  • Treballar per la governança d’ un espai autogestionat
  • Incidir en el sentiment de pertinença col·lectiu als barris

Com a projectes i serveis, cada associació continua funcionant amb la seva missió i objectius particulars, però sumant-se a les iniciatives i projectes dels altres.

L’ateneu ofereix espai de trobada per reunions i activitats, servei de fotocopiadora, i de prestació de materials com taules i cadires, equip de so i carpes per fires o esdeveniments.

També s’ofereixen tallers encarats a la salut comunitària, al foment de la cultura i servei de ludoteca per a infants i famílies.

Comunitat

L’Ateneu Eugenienc facilita la confluència d’entitats dels barris, donant lloc a la col·laboració mútua entre els projectes.

Des de l’Ateneu Eugenienc treball amb la comunitat s’entén com una relació d’arrelament al territori i una relació compromesa amb el veïnatge. És des d’aquesta proximitat i amb l’exercici d’escolta i observació del barri que es fa la detecció de necessitats i d’aquí en sorgeixen les  activitats concretes.

Formen part de l’Ateneu més de 30 col·lectius i entitats que ofereixen activitats molt variades: Tallers esportius, de música i ball, filosofia i cultura catalana. 

Hi ha col·lectius d’origen migrat, l’associació de mercat de segona mà, la de salut comunitària i plataformes d’autoorganització ciutadana. Aquesta varietat dona com a resultat que moltes persones amb diversos interessos i necessitats passin per les activitats de l’Ateneu. D’aquesta manera, l’Ateneu és una porta d’entrada al barri, un recurs autogestionat amb activitats a preus populars i un espai facilitador per la socialització on establir relacions de confiança i xarxes d’ajuda mútua.

Governança

Jurídicament la Mancomunitat de Santa Eugenia és una associació, per tant, trobem les figures de presidència, secretaria i tresoreria però els espais de governança reals tenen dinàmiques democràtiques i participatives. 

Les necessitats són detectades de manera col·lectiva, i tot i que les idees de projectes puguin sorgir d’una entitat concreta, aquesta es col·lectivitza a l’assemblea setmanal. A partir d’aquí es fan grups de treball i es porta a terme l’acció de manera conjunta a través de les comissions, treballant en petits grups que s’autoorganitzen al seu propi ritme. Aquests grups el formen persones de diverses entitats o persones/col·lectius del barri que estan interessades en participar.

Exemples d’això són la comissió de muntatge de temps de flors, la comissió de festes populars, la comissió de cultura popular catalana, la comissió del mercat de segona mà,...

El funcionament intern està recollit en els estatuts oficials i un reglament intern que s’estableix com un document viu que es va modificant a mesura que les necessitats canvien. 

Arrelament i compromís territorial

L’arrelament al territori es treballa mitjançant les relacions individuals entre els veïns, la presència al barri i l’actitud de proximitat entre les persones i les entitats que formen part de l’Ateneu. Hi ha relacions de reciprocitat i d’ajuda mútua entre totes les entitats i les persones del barri que formen part de la xarxa.

Tot i això, es detecta que cal treballar pel compromís intern, ja que no totes tenen el mateix nivell de participació i sentiment de pertinença amb el projecte comú.

Per incidir en el sentiment de pertinença al projecte es creu convenient fomentar més espais de trobada, i és per això que s’ha començat  a treballar en la obertura del bar durant els dissabtes al vespre, fomentant així l’espai de relació informal, de convivència i per tant, de la creació de vincles

Sostenibilitat

Actualment el major pressupost per la realització d’activitats i esdeveniments prové del PEIC (Pla d’Educació i Convivència) de l’Ajuntament.  Amb aquests diners es sostenen algunes activitats com la dinamització de les places, els tornejos esportius, o el servei de ludoteca.

Tot i això, l’objectiu és treballar per l’autogestió, l’apoderament i l’ autonomia econòmica i que les subvencions siguin puntuals.

Per començar a caminar cap a la sostenibilitat econòmica s’ha començat a cobrar una quota popular en els tallers i activitats de caire més esportiu o lúdic. També en les activitats culturals dels caps de setmana es proposa el guany monetari en format de taquilla inversa. Aquestes accions fan que ja moltes de les activitats siguin autosostenibles econòmicament. 

També s’està treballant per cooperativitzar el col·lectiu d’artistes i monitors que treballen en l’entorn d’alguns projectes de l’Ateneu.

Relació amb l’administració

Es solida per l'efecte dels anys, perquè és tracta d'un equipament en cessió d'ús, perquè es participa del pressupost a través del PEiC i en dinamització comunitària amb les activitats de les places per fer incidència amb el jovent. Amb tot, no estan exemptes de tensions, depenent de l'àmbit, el context i la situació, sobretot en la mirada i la comprensió de la incidència i la presa de decisions. 

Impacte i replicabilitat

L’Ateneu és concebut com un espai de trobada i coordinació entre entitats i col·lectius, intercooperació entre projectes i de transformació social amb principis com la democràcia directa i participativa i la justícia social. Forma part de la xarxa del barri i amb els altres ateneus de la ciutat. 

Les necessitats són detectades a partir de la proximitat del recurs i del vincle directe amb la comunitat, generant així la intercooperació entre individus, col·lectius i entitats.