Xarxa d'Ocupació Badalona Sud

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Xarxa d'Ocupació Badalona Sud

Necessitat col·lectiva

Origen de la iniciativa: Recuperar la Taula d'Ocupació del Consorci Badalona Sud, per establir vincles entre les tècniques i tècnics de les entitats que treballen per la millora de l'ocupabilitat de les veïnes i veïns de Badalona Sud, compartir informació i intercanviar experiències entre els assistents.

Iniciativa promoguda per la Comunalitat Badalona Sud i la Tècnica del Consorci Badalona Sud, com projecte comunitari de col·laboració entre les diferents entitats de formació i inserció ocupacional dels barris de Badalona Sud, pensat per poder tenir una eina que perduri en el temps, més enllà dels terminis que marquin les convocatòries de programes subvencionats pels diferents administracions.

La idea inicial va venir de l'experiència de la Xarxa Laboral Tot Raval i van sol·licitar el suport de la seva tècnica, Noelia Mohedano, atès que el Raval és un territori amb perfils i problemes socials similars als dels barris de Badalona Sud

Van presentar la idea d'editar un Mapa de recursos amb un contingut consensuat entre totes els persones  assistentes a les reunions de la Taula d'Ocupació.

Objectius i accions

La XARXA D'OCUPACIÓ BADALONA SUD té com a objectius:
- Crear un projecte comunitari de col·laboració entre les entitats de formació i inserció ocupacional dels barris de Badalona Sud, sumant esforços i optimitzant recursos d'aquesta forma aconseguir:

- Millorar l'ocupabilitat de les persones de Badalona Sud.
- Oferir serveis de qualitat que s'ajustin permanentment als necessitats dels persones.
- Afavorir i incentivar la revolta activa de feina.
- Incidir en el mercat de treball a través de l'assessorament a les empreses i l'establiment de vincles de col·laboració que generin sinergies.
- Potenciar la comunicació i el treball entre les empreses i les entitats de formació i inserció de Badalona Sud.
- Compartir, coordinar i treballar conjuntament amb les diferents entitats que treballen en l'àmbit de l'ocupació.
- Sumar esforços i optimitzar recursos entre les diferents entitats per tal de millorar la qualitat de vida dels persones de Badalona Sud.

- SERVEIS:
- Formació (alfabetització digital, competències bàsiques, formació ocupacional)
- Orientació professional: itineraris d'inserció laboral, pràctiques en empreses, aula de recerca de feina, borsa d'ofertes  laborals)
- Emprenedoria: assessorament en creació d'empreses, mentoria, formació empresarial, prop de finançament, transmissió d'empreses.

- PRODUCTE:
Tríptic amb el Mapa de recursos de totes les entitats del territori i edició de 5.000 exemplars.

Comunitat

Entitats participants: Associació Forum Dona Activa, Cas Diocesana de Barcelona, Casals dels Infants, Fundació Carles Blanc. CFA Sant Roc, Creu Roja  Barcelonés Nord, Formació i Treball, Fundació Ateneu Sant Roc, Responsables i tècniques de l'OTG Artigues, Fundació Intermedia, Fundació Privada Pere ClOSa, Fundació Secretariat Gitano, Servei Impuls Municipal de Promoció de l'Ocupacio i Servei d'Inserció Sociolaboral de l'equip de Serveis Socials Sant Roc, Fundació Badalona Capaç, Fundació Surt i Punt Omnia Casal Cívic i Comunitari de Sant Roc

El projecte ha sigut promogut per la Comunalitat Badalona Sud i la tècnica del Consorci Badalona Sud. Cal  remarcar que malgrat la situació administrativa que actualment pateix el Consorci Badalona Sud, al nostre territori és un referent d'acció social després de molts anys d'experiència.

Es van organitzar reunions de la Taula d'Ocupació per presentar la idea, consensuar el contingut del tríptics i recollir la informació de cada entitat. A partir d'aquesta informació recollida es va presentar una proposta de disseny i es van anar fent les rectificacions.
En total, al Mapa van aparèixer 15 entitats, que estan treballant al territori de la Comunalitat, però a les reunions van participar també els tècnics d'altres entitats, que per diferents motius no van sortir al Mapa.

A més de l'edició del Mapa, aquestes reunions van servir per compartir experiències, crear grup de difusió i detectar necessitats no cobertes pels recursos que a hores d'ara operin.
 

Governança

L'edició i distribució del tríptic amb el Mapa de recursos va ser finançat per la Comunalitat Badalona Sud, però el contingut del mateix va ser consensuat pels representants  de les entitats que van assistir als diferents Taules d'Ocupació.
Per poder formar-ne part només és necessari que l'entitat ofereix els seus serveis als veïns i veïnes dels barris de Badalona Sud.

El funcionament d'aquest grup de treball és assambleari, amb un sistema de presa de decisions fonamentat en el diàleg i el consens.

 

Arrelament i compromís territorial

Tant el Consorci Badalona Sud com la Fundació Badalona Capaç, entitats  promotores del Mapa de recursos són entitats amb molt arrelament i comprimís territorial, la qual cosa ha repercutit en què la convocatòria a les diferents entitats que treballen per la millora de l'ocupabilitat dels veïns i veïnes hagi estat molt ben rebuda.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

El projecte ha promogut l'intercooperació entre diferents Comunalitats Urbanes:

- Suport de la Comunalitat del Tot Raval.
- Va contribuir a difondre les diferents accions de formació de les entitats i a la col·laboració entre entitats.
- També es va crear un subgrup de treball per incidir en l'orientació de les nenes i nens de l'ESO, per intentar reconduir el grau problema d'absentisme escolar i manxola de perspectives laborals dels joves.
 

Impacte i replicabilitat

Aquest projecte ha servit no sols per a donar a conèixer les entitats i recursos existents a la població dels barris de Badalona Sud, sinó per a també per als diferents tècnics, que a causa del finançament dels projectes solen tenir poca estabilitat laboral, i, per consegüent, els costa establir relacions duradores en els territoris.
Amb les reunions d'aquest grup de treball s'ha aconseguit establir més relacions directes entre les entitats i generar sinergies entre elles.