Neix una xarxa comunitària per la inserció a Nou Barris, Barcelona

A Nou Barris, l’elevada taxa d’atur –especialment entre persones migrades i altres col·lectius en situació de vulnerabilitat– ha evidenciat la necessitat d’abordar conjuntament diversos obstacles estructurals: la manca de reconeixement de les qualificacions professionals, les barreres idiomàtiques, el desconeixement del mercat laboral i la falta de recursos per a la recerca activa de feina.
Per donar resposta a aquesta realitat, neix la Xarxa Cinglera, una iniciativa comunitària impulsada per entitats locals i tècnics dels Plans Comunitaris de Roquetes i Verdum. El projecte s’articula com un espai de suport mutu i recursos compartits per promoure la capacitació per a la inserció sociolaboral i l’emprenedoria, posant al centre la participació comunitària com a eina d’empoderament col·lectiu.
Entre les accions desenvolupades destaquen la formació especialitzada i transversal, les tutories personalitzades, l’assessorament laboral, jurídic i d’estrangeria, així com la construcció d’una xarxa comunitària de suport, on les participants no només reben acompanyament, sinó que esdevenen elles mateixes agents actives de transformació.
Un bon exemple és el cas de la Delmi, una jove originària de Guatemala i resident al barri de Verdum. Va arribar a Cinglera per fer un curs d’hostaleria amb AlterEvents i, a través d’aquesta formació, va entrar en contacte amb el Kasal de Joves de Roquetes. Allà s’hi va implicar activament com a membre de la gestora de l’associació Roket Project, que impulsa un model de gestió comunitària del Kasal. Un cop finalitzat el curs, la Delmi va començar a treballar en una cafeteria del barri, consolidant així el seu procés d’inserció laboral i d’arrelament al territori.
Fins avui, la Xarxa Cinglera ha atès 153 persones, amb una clara majoria de dones (112) respecte als homes (41). Pel que fa a la situació administrativa, s’han acompanyat 77 persones amb passaport, 37 amb NIE i 39 amb DNI, reflectint la gran diversitat d’orígens i la complexitat dels processos de regularització. Per fer-hi front, el projecte ha impulsat diverses jornades de treball per coordinar esforços entre entitats del territori en relació amb la línia ACOL, amb l’objectiu de millorar l’accés a itineraris d’inserció vinculats a l’arrelament social.
Grup motor:
Participants actives
Activistes del barri
Tècnics comunitaris de Roquetes i Verdum
Persona tècnica de Barcelona Activa.
Aquest espai es reuneix mensualment per dissenyar activitats, recollir propostes i fer seguiment col·lectiu de les accions. D’aquest treball col·laboratiu han sorgit comitès temàtics orientats a àmbits clau com la formació, l’assessorament legal o el suport a persones migrades.