L'Assemblea pel Clima de Sant Cugat

Torna a Fitxes de bones pràctiques

L'Assemblea pel Clima de Sant Cugat

Assemblea pel Clima Sant Cugat
Necessitat col·lectiva

L'Assemblea pel Clima de Sant Cugat és un col·lectiu intergeneracional amb l’objectiu d’impulsar la lluita ecologista a la ciutat, nascut arran de l’èxit de la vaga climàtica del 2019 i amb l'objectiu de mantenir la xarxa que es va generar aleshores.

Un dels seus eixos principals és exercir pressió sobre governs i institucions a tots els nivells possibles, inclòs el municipal,  per tal d’intentar mitigar els efectes de la crisi climàtica.

Objectius i accions
  • Emprendre accions davant els problemes ambientals de la ciutat.
  • Formació i debats interns sobre ecologisme.
  • Esdevenir un actor actiu i crític en clau ecologista de les activitats i polítiques de la ciutat.
  • Sensibilització i formació externa del que suposa l’emergència climàtica i els problemes ambientals tant locals com globals.
  • Colaboració amb altres col·lectius de la ciutat per teixir xarxa.

Creació de la Xarxa de Recuperació d’Aliments de Sant Cugat:

  • Recuperar els aliments que es llencen als comerços.
  • Crear una xarxa de persones que recuperin els aliments i els reparteixin.
  • Fomentar el suport mutu.
  • Visibilitzar la problemàtica socioambiental que és el malbaratament d’aliments.
  • Engegar el projecte Recooperem del consell comarcal per la recuperacio d’aliments que sobren de menjadors escolars dins el marc de la Xarxa de Recueració d’Aliments.
     
Comunitat

L'Assemblea pel Clima està formada per ciutadania organitzada, que compta amb un grup de Whatsapp de més de 80 persones,  i comparteix xarxa amb altres agents i entitats de la ciutat, com el Bloc de l'Escaleta. 

 

Governança

L'accés a l'Assemblea pel Clima és totalment obert, hi pot participar qui vulgui. Les reunions són el principal òrgan de presa de decisions, s'organitzen setmanalment i són obertes a tothom. Cada reunió es prepara amb ordres del dia i se'n recullen les actes perquè les persones implicades puguin consultar el seu desenvolupament. A finals d'any es valora el projecte i es realitza un breu balanç de resultats. 

Arrelament i compromís territorial

L'Assemblea pel Clima ha impulsat la Xarxa de recuperació d’Aliments, que vol esdevenir la base d’una Xarxa autònoma que tingui en compte el menjar excedent dels comerços locals, aprofitar els excedents de fàbriques d’alimentació, de cooperatives agroecològiques, d’entitats de lleure i de particulars. 

A banda d'aquesta iniciativa, participa en moltes altres que estan relacionades amb l'ecologia, com per exemple:
Al programa Recooperem del Consell comarcal del Vallès, dona suport a convocatòries de manifestacions i concentracions i forma part del grup de defensa del Bosc de Volpalleres, liderat per ADENC i SOS Bosc.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

L'Assemblea pel Clima intercoopera amb altres entitats ecologistes de Sant Cugat del Vallès i Catalunya.

  • Adenc 
  • Sos Bosc
  • F4F
  • Assemblea per la Bicicleta

 Així com també es relaciona amb els mitjans de comunicació locals, sobretot El Cugantenc i Cugat Media.

Compromís amb les persones, els processos i l’entorn

L'Assemblea pel Clima respon a la necessitat d’ impulsar una profunda renovació democràtica que permeti que l’acció comunitaria superi els bloquejos polítics.

Sostenibilitat

Cada trimestre les membres de l'Assemblea pel Clima aporten capital econòmic i això serveix per fer front a les poques despeses que tenen. No reben cap front d'ingressos externa.

Formen part del col·lectiu de Cal Temerari, un casal de Sant Cugat, on es reuneixen la majoria de vegades, també fan ús del local Bloc Okupat del Carrer Escaletes.

Relació amb l’administració

L'Assemblea pel Clima creu en l’autogestió i la sostenibilitat del projecte no depèn de l’administració publica, no obstant sí que esdevenen aliats en alguns temes, com ara en la Xarxa d’Aliments, on l'administració hi dona suport per iniciar el projecte Recooperem del Consell Comarcal.

Impacte i replicabilitat

Aquesta iniciativa és replicable en altres territoris, de fet, ja existeixen iniciatives similars amb les que es col·labora per aprendre i per donar suport. Actualment, un dels reptes és trobar relleu de les persones que marxen del col·lectiu i mantenir la força per donar resposta als objectius plantejats.