Hort comunitari dels quatre cantons

Torna a Fitxes de bones pràctiques

Hort comunitari dels quatre cantons

Necessitat col·lectiva

La necessitat va ser detectada pel col·lectiu Valls en transició, l'any 2017, bàsicament era dur a terme un procés de transició ecològica a la ciutat. Des d’aleshores, l’hort s’ha anat organitzant en bancals amb terra fèrtil gràcies al treball dels voluntaris. Des de l’inici, s’hi han plantat herbes aromàtiques, hortalisses i fruites de temporada.

- Absència d’espais verds a la ciutat.
- Evitar tenir un solar brut i abandonat al centre de la ciutat.
- Fomentar una xarxa de treball comunitaria al barri

Volen donar resposta a aquesta problemàtica a través de la cosncienciació i obrint futurs horts comunitaris en d'altres barris.

Objectius i accions

Els principals objectius són:
- Generar impicació per part dels habitants de Valls.
- Potenciar el carácter educatiu de l’hort urbà amb les entitats i institucions que treballen amb joves.
- Fomentar un nou model comunitari de gestió.

Des de l'associació que vetlla per l'espai de l'hort comunitari també realitzen altres activitats com la fira d'intercanvi i del regal Ric-Rac, els tallers de cuina sostenible i visites a projectes amb bones pràctiques com  a les instal·lacions de cervesa artesana "Les Clandestines", la granja "El Coll de Noguera" de producció ecològica de productes, etc.
 

Comunitat

Es un espai autogestionat que funciona a través de l'autoorganització de les persones que en formen part o que passen per la zona.
Habitualment està format pel conjunt de veïns i veïnes de la zona així com persones vinculades a altres moviments socials que en formen part.

No hi ha una organització concreta, les funcions més regulades són les hores de treball conjunt, els dimarts i dijous de 16h  a 18h, on es pot participar de forma altruista. En funció del nombre de persones poden assumir més o menys zones de l'hort així com la producció o no de compostatge.

Governança

Un cop cada dos o tres mesos es convoca una assemblea a través del seu canal de comunicació, a través d'un grup de Telegram, en aquella assemblea totes les persones que ho volen poden aportar un punt a l'ordre del dia.

Les decisions estructurals i les plantacions les decideixen per consens en aquestes assemblees, on també  hi poden participar les persones que ho vulguin.

En els darrers anys han fet diverses descobertes als infants del Grup Escolta i Guia Verge de la Candela, a la Fundació Ginac (que treballa amb persones amb discapacitat) i amb els joves del Servei d'Inclusió Social de l'Ajuntament.

Qualsevol persona o entitat que ho demani, pot sol·licitar conèixer el projecte o participar--hi.

Arrelament i compromís territorial

No hi ha un procés específic de detecció de les necessitats, la seva acció es basa a partir de les necessitats de transició ecològica de la societat.

Intercooperació i desenvolupament econòmic

L'Hort Comunitari dels quatre cantons actualment participa cedint els seus espais i compartint membres de l'organització amb la Fira d'intercanvi i del regal del Ric-Rac. Coopera amb les setmanes de voluntariat i convivència organitzades per Can Pipirimosca dedicades al decreixement i agroactivisme.

 

L'Hort Comunitari dels Quatre Cantons es financia a través de: 
- Recursos:
o Privats: Donacions del veïnat i visitants.
o Propis: a través de la venta d'algun aliment o beguda ecològica.

Impacte i replicabilitat

Resposta a necessitat:
- Autogestió d’un espai verd obert a la ciutadania,
- Promoció d’altres experiències comunitàries.
- Comunitarització de l’aprenentatge de pràctiques agroecològiques i
foment d’un model de transició ecosocial al barri.
- Contribució a l’equilibri ecosistèmic del barri enfront del model de
desenvolupament econòmic present i del seu impacte en l’entorn

Elements Claus de rèplica:
- L’autoorganització per part de la ciutadania de Valls
- L’interès per una práctica agroecológica sostenible.
- Enfortiment de vincles comunitaris.